Môj vodný svet- 200l.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Môj vodný svet- 200l.

Poslaťod Lina » Sob 14. Jan 2012 23:28:24

Zdravím Vás. :mrk

Vo svete akvaristiky som ešte začiatočník, samozrejme predtým som chovala v 50l akváriu Gupky Dúhové a Tetry štvorpruhové. Akvárium som mala 5 rokov, no časom ma to prestalo baviť, chcela som predsa len niečo originálnejšie. Najviac ma uchvátili asi Terčovce, no viem, že sú to pre začiatočníka náročné ryby, na ne si netrúfam a asi ani nikdy trúfať nebudem.Takže som sa rozhodla pre Africké cichlidy "Malawi", ktoré si u mňa získali predsa len väčšie sympatie ako Terčovce.
Chcela by som chovať kombináciu týchto druhov:
Labidochromis caeruleus yellow
Pseudotropheus zebra
Melanochromis auratus
Pseudotropheus elongatus mpanga
Melanochrimis maingano
Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus socolofi
Mám 200l akvárium, rybiek tam bude málo, plánujem ich tam max. 10.
Takže, teraz pár informácií o technike a akváriu:
Objem akvária: 200l (100x40x50)
Oblúkové sklo, skrinka robená doma, kryt umelohmotný, sklá vystužené.
Filter: Vnútorný, Eheim Aquaball 180
Vymieňať plánujem každý týždeň 30-40l.
Odkalovať budem cca. 1x za týždeň.
Zariadenie:
Plánujem tam dať biele kamene, veľmi pekné, nezvyčajný tvar.
Nad 3D pozadím ešte porozmýšľam, príp. si ho vyrobím doma.
Fotky akvária nemám, aj tak je ešte holé.
V pondelok večer by malo byť už zariadené, takže očakávajte fotky.
:hi
Obrázok užívateľa
Lina

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Môj vodný svet- 200l.

Poslaťod Nawi » Ned 15. Jan 2012 8:08:01

ak som dobre pochobil tak v tvojom akva chces chovat kombinaciu tychto druhou:
Labidochromis caeruleus yellow
Pseudotropheus zebra
Melanochromis auratus
Pseudotropheus elongatus mpanga
Melanochrimis maingano
Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus socolofi,
max 10 rybiek,to mame 7 druhou po cca 1-2 kusoch?mam to takto chapat?
na zaciatok tam mozes dat aj 15-17 ks povedzme len zo 3 druhy po 5-6 ks,potom demasoni by som ti neodporucal tie ryby su velmi agresivne a odporucuje sa chovat ich v pocetnych skupinach 20ks a viac.....
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod terrible » Ned 15. Jan 2012 9:26:03

Podľa mňa sú aj Melanochromis auratus dosť agresívne do takého malého akva. Ja by som tam na tvojom mieste dal na začiatok 2, max. 3 druhy menej agresívnych rýb, ako Labidochromis caeruleus yellow, Metriaclima zebra (red-red), Pseudotropheus elongatus mpanga, Pseudotropheus socolofi. Na Demasoni zatiaľ radšej zabudni ak nechceš aby sa ti vyzabíjali.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Lina » Ned 15. Jan 2012 9:41:02

Ďakujem.

Pokiaľ sú Melanochromis auratus a Pseudotropheus demasoni, veľmi agresívne ryby, tak ich zo zoznamu vyškrtnem. Dosť som si o nich študovala, ale že budú veľmi agresívne som sa nidke nedočítala.
Ale v každom prípade ďakujem za upozornenie. :yes
A Pigeon- Asi som to zle napísala, myslela som to tak, že s tých druhov si vyberiem napr. 3 druhy a z tých tam bude 10ks.
Chcela som sa ešte opýtať, mám dodržiavať aj karanténu? Ak áno, tak na koľko?
Ďakujem :hi
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod paloi » Ned 15. Jan 2012 10:07:05

Zvyčajne sa agresivita stupňuje s menším objemom akvária. Pokiaľ prelovíš osádku z 200 litrov napr. do 500 litrov, aj agresivita sa zmierni.

Inak niekto tu raz na portáli celkom rozumne napísal, že agresívne ryby neexistujú, to len chovatelia ich robia agresívnymi ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Been thanked: 36 times

Poslaťod Nawi » Ned 15. Jan 2012 20:29:57

rozumiem,dik za odvovodnenie
co sa tyka agresivity suhlasim z paloiom
Lina píše:Chcela som sa ešte opýtať, mám dodržiavať aj karanténu? Ak áno, tak na koľko?
Ďakujem

tomuto nerozumiem zase,naco karantenna ked budes davat vsetky ryby na raz do akva?karantena by bola dobra ak by si mala uz v akva nejake ryby urciti cas a tak by si nejake kusy doplnala......nezabudni na zabehnutie akva!!
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod Lina » Pon 16. Jan 2012 14:22:34

Jasné, 1 mesiac bude akvárium bežať bez rýb. Nechať zapnutý aj filter a vzduchovanie však?
Karanténu som myslela, že keď budem mať v akváriu 5 rýb a budem si za týždeň kupovať ďalšie, tak som to myslela.
:mrk
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod Lina » Pon 16. Jan 2012 14:22:34

Jasné, 1 mesiac bude akvárium bežať bez rýb. Nechať zapnutý aj filter a vzduchovanie však?
Karanténu som myslela, že keď budem mať v akváriu 5 rýb a budem si za týždeň kupovať ďalšie, tak som to myslela.
Obrázok užívateľa
Lina

Poslaťod Rado » Pon 16. Jan 2012 14:41:42

Lina píše:Jasné, 1 mesiac bude akvárium bežať bez rýb. Nechať zapnutý aj filter a vzduchovanie však?

Zábeh akva sa dá urýchliť, ak použiješ vodu zo starého nejakého zabehnutého akva. Ale ako som čítal bude to celé nové, tak radšej nechaj ten mesiac. K rybám. Do karantény ich dávať nemusíš, iba ich tam "nevylej" s vodou v ktorej ich donesieš. V akvaristikách môžu mať vo vode "niečo" čo by si nemusela chcieť - nejaká choroba a pod. Rybu odlov a pomaly vpusť do svojej nádrže. Najprv však počkaj, aby sa dorovnali teploty vody. Odporúča sa napúšťať nové ryby, všetky ich nakŕmiť, ihneď potom, alebo ich vpustiť do zhasnutého akva. Po 5 dňoch si však myslím, že nebudeš mať problém ak ich tam dáš aj za dňa. Ryby, akva, teritóriá - všetko nové. Iba si dobre vyber druhy. Radšej kupuj od chovateľa, ako z akvaristiky - lepšia cena a môžeš vidieť aj rodičov. Asi toľko. Veľa šťastia.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Lina » Pon 16. Jan 2012 21:14:44

Dnes som bola v AquaSymbóze, kúpiť kamene. Krásne, biele, pýtala som sa vedúcej(predavačka), čo to je za kamene. A ona my povedala, že to keď im odumrie morský korál, vysušia ho a vznikne im taká nádhera. Vzala som si aj sušené korále, žiadny gýč, ale original more. Vyzerá to nádherne, všetci ochotný, až Vás to otravuje. Fotku žiaľ, mám silný mliečny zákal, takže aj keby som dala foto, prd by ste videli.
Hneď ako to bude možné a voda bude krásne číra, pridám fotku.
:angel
Obrázok užívateľa
Lina

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 86 hostia