l_lacova 500-ka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
29
94%
2
1
3%
3
0
Nehlasovalo
4
1
3%
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 31

l_lacova 500-ka

Poslaťod l_laco » Štv 12. Jan 2012 19:50:11

Zdravím Vás.
Chcel by som tu postupne písať, ako sa rodila moja 500-ka. Od výroby rámu pod akvárko až po napustenie, zarybnenie a samotný život v akvárku.

Podľa možností miestnosti a mojich financií som si naplánoval akvárko s rozmerom d 200 x š 50 x v 50 = 500l hrubý objem. Myslím že by to mohlo byť dostatočne veľké akva pre stredne veľké a povahou miernejšie americké cichlidy, ktoré tam plánujem chovať. Akvárko by malo byť hlavne pekným bytovým doplnkom a miestom relaxu pre mňa. V každom prípade tam chcem nejaké rastliny, takže svetlo, filtráciu a osádku rýb budem prispôsobovať tomuto zámeru, no ak to nepôjde .. tak to nepôjde, siliť to nebudem. Ale plán je taký. Uvidíme ako to celé dopadne...
Ohľadom ostatného vybavenia, tak plánujem zakúpiť filter JBL e1501 a doplniť ho buď o Fluval 204 ktorý mám doma, alebo nejakou čerpacou hlavicou a kusom molitanu. Ako filtračné médiá som zvažoval molitan na zachytenie hrubých a jemných nečistôt, ale podstatnú časť filtra by mal tvoriť Siporax alebo Zeolit. Taktiež plánujem 3D pozadie. Jeho výrobu ale zverím ľuďom ktorý to vedia a majú skúsenosti. Nikdy som nemal výtvarné nadanie a nerád sa učím na vlastných veciach, hlavne ak to má byť pekné. Musím však s výrobcom konzultovať farbu a tvar, nakoľko by som chcel aby pozadie aspoň trochu korešpondovalo s kamenným interiérom akvárka ... prípadne možnosť, že by mi vyrobil aj kamene :-)
Čo sa týka výrobcu a dodávateľa samotného akvárka, tak toho zverejním až po tom, ako mi bude akvárium dodané, aby som mohol hneď napísať aj to ako som s prácou a celkovým dodaním spokojný. Svetlo chcem použiť to čo mám, je to doma robený kryt na 4 klasické trubice s dĺžkou 90 cm no pokúsim a ho prerobiť na 150 cm trubice a ak sa bude dať, tak časom prejsť na T8.
Na dno akvárka plánujem položiť polystyrén a na neho tzv. dunajský štrk 1-3mm, mám ho doma v zásobe ešte asi 80 kg, plus to čo je teraz v 250-ke. Rovnako dekorácia ..koreň, skaly pôjde z 250 l akvárka. To akvárium potom plánujem prerobiť na tzv. dorastové akvárium kde budem chovať ryby, ktoré budú ešte malé na to aby boli priamo umiestnené do 500-ky, alebo ho zruším a predám ... čas ukáže.

A takto to začalo:
11.1.2012 som sa konečne rozhýbal a nakúpil som železo, konkrétne jäklový profil 40/20 mm na pozdĺžne časti rámu a 40/40 mm na stojky rámu. Zdá sa mi to dostatočne hrubý profil, tak to snáď v pohode udrží. Profil mi na presné rozmery napílili vo f. MaN v Prievidzi. Cena 34,- eur. Rozmery kovového rámu budú d 200 x š 55 x v 70 cm. Po bokoch budú dve skrinky s dvierkami a v strede len polička. Nechcel som to uzavrieť celé aby to nepôsobilo dojmom veľkej skrine, mám rád otvorené priestory, ale bordel ktorý býva okolo akvárka treba niekam schovať :-).
Malo by to vyzerať približne takto:
nacrt.jpg

Cestou domov som sa zastavil u kamošovho otca, požičal som si usmerňovač ... konvektor, či ako sa to správne volá a keďže zvárať, brúsiť a pracovať so železom viem .. pustil som sa doma do práce.
20120111 01.JPG

Ako som napísal, profil bol napílený na presné rozmery takže stačilo brúskou zahladiť hrany od pílenia a mohol som začať "heftovať" ... uhoľník, meter a pomaly to pribúdalo:
20120111 02.JPG

A kovová konštrukcia je zvarená .... síce mi pri obrusovaní odišla brúska, no kamošov otec ochotne požičal :-).
20120111 03.JPG

Prišiel som na to, že profil 40/20mm som trochu precenil. Pri zváraní mi ho teplom mierne prehlo, najmä v strednej časti, kde sa na dĺžke 80 cm prehol asi o 3mm čo som potom musel heverom na dvíhanie auta vyrovnávať, ale dostalo sa to do uspokojivej medze a verím tomu, že horná doska to vyrovná úplne a polystyrén pod sklom zabezpečí bezpečné uloženie akvárka.

Z fotiek to asi nie je vidno, no krajné predné stojky sú posunuté o 7 cm do zadu z dôvodu, aby sa na bočné drevotrieskové obloženie dali uchytiť klasické skrinkové pánty, ktoré majú nastavovanie ako na bežných skrinkách. Chcem to, pre prípad, že by bolo treba dvierka výškovo alebo inak doladiť ... tak ako na bežnom nábytku.
20120111 03a.jpg

Na potrebných miestach som navŕtal 4mm dierky na uchytenie drevotrieskového obloženia a dnes 12.1.2012 som celý rám natrel základnou farbou. Pri teplote v garáži cca. 4 C nad nulou, to bude schnúť asi pomerne dlho, nuž ale niektoré veci neposúriš ....
20120112 04.JPG

20120112 05.JPG

Keď to zaschne príde stolár, zoberie si miery a začne pracovať na obklade a ja zatiaľ urobím vrchný náter lesklou čiernou farbou.
Z kovovej konštrukcie by pri zatvorených dvierkach nemalo byť vidno takmer nič, možno spodnú lištu ... taký bol zámer, uvidíme ako sa to podarí. Obklad chcem voliť vo svetlej farbe dreva s tým že doska ktorá bude priamo pod akvárkom by mala prečnievať na bokoch aj prednej strane o cca 5 cm, mala by mať oblé rohy a bude oblepená plastovou lištou ... na stolíku pod PC to vyzerá celkom dobre. Snáď bude mať rovnaký názor aj stolár. Z rovnakého materiálu by som chcem dať urobiť aj kryt pre osvetlenie, ale to až potom keď bude doma akvárko...

Takže zatiaľ je to všetko, uvítam nejaké názory a nápady čo urobiť lepšie a čoho sa vyvarovať ....
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Reklama

Re: l_lacova 500-ka

Poslaťod nimho » Štv 12. Jan 2012 20:19:41

vyzera to pekne, drzim palce, som zvedavy ako to bude vyzerat oblozene, aj s akva... verim, ze sa to vydari cele
Obrázok užívateľa
nimho

Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod mlaka » Štv 12. Jan 2012 20:42:54

No začína to pekne. Už sa teším na pokračovanie.
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Rostratus » Štv 12. Jan 2012 20:46:26

Takéto "fototémy" si vždy rád pozriem. Držím palce a teším sa na hotový celok !
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Walcott » Štv 12. Jan 2012 21:19:25

Pekne pekne, som zvedaví koľko ti vydrží táto 500vka lebo tá 250tka sa u teba dlho neohreje ako vidím :) Zachvíľu tu bude l_lacova 1000-cka :lol:
Obrázok užívateľa
Walcott

Been thanked: 7 times

Poslaťod l_laco » Pia 13. Jan 2012 7:21:21

Ďakujem za povzbudenie.
Walcott ... tú 250-ku mám už od roku 2001 a prešla rôznymi štádiami :-) od čisto piesčito-kamennej nádrže s A.Ocellatus, cez polorastlinkové akva so skalármi, H.Severumkami až po doslova džungľu zarastenú rastlinami. Vystriedalo sa tam niekoľko rôznych druhov rýb - cichlidy, tetry, mrenky, gavúne ... Teraz sa vraciam k cichlidám a dúfam že vďaka tejto 500-ke im budem môcť dopriať vhodné podmienky.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod stiff » Pia 13. Jan 2012 8:07:33

Pekné čítanie.. :clap Spomenul som si na to, keď som aj ja takto zváral stojany v garáži a plánoval a zháňal a riešil.. a všetko išlo bokom. :) Je to pekný pocit, že?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod jusko » Pia 13. Jan 2012 9:01:45

stiff píše:Pekné čítanie.. :clap Spomenul som si na to, keď som aj ja takto zváral stojany v garáži a plánoval a zháňal a riešil.. a všetko išlo bokom. :) Je to pekný pocit, že?

Presne ako hovoríš - ja som tieto pocity mal v priebehu posledného roku, keď som doma budoval druhú chovňu -
je to zvláštny pocit, keď tvoríš niečo nové a niečo čo ťa baví - pocitovo sa vrátiš do detstva - myslím, že má človek radosť z toho čo tvorí a pomôže to trošku zabudnúť na dennodenné starosti. Ale je to fajn pocit, akurát, že už nemám kde stavať ďaľšie akváriá, tak teraz budú pocity radosti z dochovaných rýb.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Been thanked: 29 times

Poslaťod l_laco » Pia 13. Jan 2012 9:47:33

Áno je to fajn, ak sa darí... hoci niektorí členovia domácnosti moju radosť a nadšenie nezdieľajú ... ale to je ich problém :-)
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod jusko » Pia 13. Jan 2012 9:50:58

l_laco píše:Áno je to fajn, ak sa darí... hoci niektorí členovia domácnosti moju radosť a nadšenie nezdieľajú ... ale to je ich problém :-)

Ak by to mala byť manželka, tak jej treba niečo za to sľúbiť. Ak je to niekto iný, tak bohužiaľ.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Been thanked: 29 times

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia