ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod kofola » Ned 08. Jan 2012 19:27:38

Chcel si 100% istotu, ze ti nezhori cerpadlo :lol:
Ale vazne Laco - vobec by som sa toho nebal. Ked raz za mesiac hodis ockom na filter tak uvidis ako moc su zanesene media a casom si odsledujes interval cistenia a presne budes vediet kedy je "najvysi cas".
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Reklama

Poslaťod Rostratus » Ned 08. Jan 2012 19:57:38

l_laco píše:Klasický doma urobený filter vyzerá a funguje približne takto:

l_laco to čo som ti písal som myslel tak ako máš ty nakreslený biofilter s tým, že v predposlednej komore ( komora pred čerpadlom) nemám molitan po celej ploche komory, ale je tam priestor ako som ti písal vyššie. Tým zabezpečíš, že sa ti nezadrie čerpadlo a po boku pretečie voda.

l_laco píše:Tak ma napadlo či by fungoval principiálne podobný filter, ale na stojato ....

Podľa mňa si to veľmi skomplikuješ a výsledný efekt bude minimálny a možno aj horší. Napríklad neviem si predstaviť ako budeš na seba ukladať tie všetky média, ak to nebudeš mať v špeciálnych nádobach ako býva v externých filtroch. Po druhé a čo je vážnejšie si myslím, že je tam veľké riziko pretečia filtra, pokiaľ bude najvrchnejšie médium totálne zanesené. Zanesú sa pôry a voda sa nedostane dolu k čerpadlu, ale naopak pretečie mimo filtra - pokiaľ nebudeš mať filter a akvárium v rovnakej hladine. A ešte ti aj zhorí čerpadlo. To je môj názor, tak si myslím, že sa to stane v extrémnej situácii.

kofola píše:Pre vysvetlenie: modre sipky znazornuju normalny pohyb vody cez filtracne media. Cervene sipky znazornuju pohyb vody ked su media upchane. Odsadenie jednotlivych prepazok je jasne z kot "X" "Y" a "Z", ktore si musi kazdy navolit podla objemov, vykonu cerpadla a priemeru hadic. Tak ako som pisal - prva prepazka je "podtekacia".

Kofola má podľa mňa dobre vyriešený filter a tohto nákresu sa môžeš kľudne držať. Ja mám nižšie prepážky v rovnakej rovine, preto som to doriešil dodatočne tou medzerou v predposlednej komore.

l_laco píše:Výborne len z pohľadu ochrany čerpadla, no z pohľadu účinnosti filtra určite nie.
Ako sa bude postupne zanášať prvý molitan tak bude voda pretekať do druhej komory, takže prvý molitan bude v podstate úplne zbytočný. Začne sa zanášať druhý molitan a keď sa zanesie aj ten, už bude voda prúdiť len po povrchu, čo však majiteľ nezbadá, lebo v komore s čerpadlom bude stále dostatok vody na čerpanie ale filter už nebude plniť svoj účel ...

Tak to je jasné, ale bavíme sa o extréme. Radšej mi bude prúdiť "naprázdno" 2 týždne voda mimo molitanov, ako mi zhorí čerpadlo ! Ja by som neváhal a určite to takto urob a môžeš v kľude spávať. To, že voda pôjde naprázdno zistíš časom aj tak keď sa ti bude zdať voda špinavšia ako obvykle. A po ďalšie neverím, že by si občas nekukol do filtra.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod heno96 » Ned 08. Jan 2012 20:10:28

A ešte k tomu stojatému filtru. Zaberie ti viacej miesta do výšky ako ležatý a tým pádom ho nemôžeš dať do akva pokiaľ ho nebudeš mať na dosť vysokom stojane .
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod l_laco » Ned 08. Jan 2012 20:43:13

Ale jasné chlapci, vo všetkom je kus pravdy a aj to zhorenie čerpadla som uviedol ako extrémny príklad. Pokiaľ je filter správne nadimenzovaný tak k tomu nemôže dôjsť. Mohli by ste mi sem ešte hodiť pár načrtov ako máte riešený prepad? Stále totiž riešim dilemu kanistrový vs. biofilter.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod stiff » Ned 08. Jan 2012 20:46:14

kofola píše:Rybarik to nie je len o cisteni. Z pouzitia a z praxe som nenadobudol pocit, ze by bol siporax niekolko nasobne ucinnejsi v porovnani s biomolitanom. Skor by som to povedal tak, ze tie jablka vyzeraju rozdielne, ale chutia velmi podobne.
Vyrobca udava na jeden valcek 270m2, co je podla mna len marketingovy tah. Rovnako ako 7 rocna zaruka na auta a zahradnu techniku a z praxe viem, ze tuto zaruku ti nikdy neuznaju. Proste to potencialnemu zakaznikovy lepsie chuti, ked sa to predava. Mimochodom vyrobca odporuca tiez prat ho raz za rok pod tecucou vodou. :!: :?:

Počuj chlopiku, sranduješ dúúúúfam.. :chuckle Ak myslíš tvoju prax to, čo si napísal niekde vyššie, citujem - "V jednom filtri mam v jednom kosi siporax, ktory som dotal", tak potom vieš úplne presne o čom hovoríš... Ani k tomu nemám čo dodať.. :x A ani sa mi nechce.. Tu si prečítaj niečo o tom, aby si vedel rozoznať valček od litra a nezavádzaj ľudí. Absolútne nič si v tomto prípade nepochopil.. Som sa pobavil, dík.
Kód: Vybrať všetko
http://sera.sk/produkt/210.sera_siporax%C2%AE-

Ak by si mal náhodou akýkoľvek problém s hocičím, napr komercia, 7 ročná záruka, autá, litre, valceky... bla, bla.. Tak tu máš obšírnejšie vysvetlenú problematiku. Ja viem, že ani toto ťa nepresvedčí, lebo tvoje praktické skúsenosti sú na nezaplatenie.. No, ale to ani nepíšem pre teba, ale pre ľudí, ktorí by náhodou chceli veriť tvojmu "z praxe nadobudnutému pocitu".

Kód: Vybrať všetko
http://www.akvarista.cz/web/clanky/clanek-197
Naposledy upravil stiff dňa Ned 08. Jan 2012 20:59:56, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Ned 08. Jan 2012 20:49:06

filter1.jpg
Prispejem aj ja ešte aj keď mi táto jalová debata už trošku zdvíha adrenalín.Predovšetkým ja som hrubozrnný biofiltrén zanesený tak,že nemal prietok v živote nevidel.Čím hrubší tým lepší-nehrozí upchatie a bakterky majú dostatočný priestor pre rast a prísun potravy/detritu/z ktorého žijú.Nikto nikdy nedokázal čistotu vody filtráciou toho najjemnejšieho biomolitanu.Naopak- jemnejšie zrnitosti majú priechody malé úzke a niekedy aj uzavreté,čím sa rýchlo zanášajú a detrit sa nespracováva,hnije a vzniká čpavok.
Čo sa týka keramiky ako takej,z mojej skúsenosti-povrch valčekov baktérie dostatočne /dokonale/osídlia tak za 1-2 roky!!!!Nevidím rozdiel medzi drahšími a lacnejšími avšak bude tam rozdiel určite v životnosti.
K pokusom urobiť niečo nové filtračne a pod.....Pre tých výmyselníkov prikladám pár obrázkov aby nemuseli vymýšľať už vymyslené našimi praakvaristami..Vonkajšie prietokové filtre vznikali predovšetkým v morskej akvaristike ,kde dôraz a potreba vody bez dusíkatých zlúčenín je oveľa oveľa prísnejšia ako v akvaristike sladovodnej. :party
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod kofola » Pon 09. Jan 2012 9:59:15

Stiff mal som na mysli liter - bol to preklep a uz som to opravil. Tymto som mal na mysli tvoje chytanie ze slovicka :lol: - nenapravitelny. Prvy krat som siporax skusal asi pred 4-5timi rokmi. Ale uz sa mi k tomu vobec nechce vyjadrovat. Ty pouzivaj siporax, ja budem pouzivat 8x lacnejsi filtren. Hlavne je, ze mame obaja nulove NO2.
Skoncil som na temu siporax sa viac nevyjadrujem :mrgreen:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod stiff » Pon 09. Jan 2012 10:12:19

kofola píše:Stiff mal som na mysli liter - bol to preklep a uz som to opravil. Tymto som mal na mysli tvoje chytanie ze slovicka :lol: - nenapravitelny...
..Skoncil som na temu siporax sa viac nevyjadrujem :mrgreen:

Ty robíš preklepy, píšeš blbosti a ja ťa chytám za slovíčka heeej? A ešte som aj nenapraviteľný.. No dobre, veď o nič nejde. Už asi 5 krát som ťa chytal za slovíčka, keď si písal blbosti, nielen v tejto téme. Mne to je jedno, ja viem presne na čom som, na rozdiel od teba. Ale tu je verejný portál, kde ľudia chodia čerpať informácie, takže ak tu nikto nebude chytať za slovíčka takých ako ty, tak potom z toho bude riadna maškaráda.. :)

Som rád, že si skončil na tému siporax.. V podstate si ani nezačal.. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Bodis » Str 15. Feb 2012 3:39:15

Zdravím, prosím o radu. Budu zakládat akva 576 litrů, o rozměrech 160x60x60 cm. Chci si k němu udělat externí biofiltr. Moje dotazy zní:
1. Kolik litrů (objem) by měl ext. filtr mít ?
2. Kolik přepážek na filtrační media ?
3. Jaký průtok (l/h) ?
4. Doporučíte mi kvalitní značku čerpadla?

P.S. Složení filtračních medií zde raději rozebírat nebudu ;)
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia