no chlapci, aká pekná debata sa nám tu z toho zvrtla, až mi je ľúto sa medzi vás vopchať
ale musím ...
Najskôr by som chcel uistiť Miroslava, že ak ti doma vypnú prúd na 3-4 hodinky a potom zapnú a ty budeš zrovna mimo domov tak neurobíš nič, ale to neznamená že sa stane nejaká katastrofa... mám externý Fluval už od roku 2003, čístím ho 2 - 3 x za rok a zatiaľ sa mi z dôvodu výpadu elektriny nikdy nič nestalo... to skôr som si zapríčinil úhyn rýb vlastnou blbosťou ...
Ale ... mám iný dotaz na tých ktorý s domácimi filtrami majú skúsenosti...
Keďže na tých domácich filtroch je vlastne len jedna jediná závažnejšia vec ktorá mi prekáža a tou je tá, že hrozí že pri zanesení médií sa vyčerpá voda v komore kde je
čerpadlo a to následne zhorí ... uvažujem ako tomu zabrániť, no zachovať podstatu toho filtra a napadla ma takáto myšlienka ....
Vopred prosím ospravedlňte tie čarbanice, ale rukou som to načmáral skôr ako v nejako programe ....
Klasický doma urobený filter vyzerá a funguje približne takto:
klas_filter.jpg
... voda priteká do prvej komory, preteká ponad a popod prepážky a cez filtračné média až nakoniec skončí v poslednej komore s čerpadlom ktoré ju vyčerpá späť do akvárka ... Princíp jednoduchý, všetci vieme prečo a ako to funguje... no ak sa molitan zanesie voda bude pretekať pomalšie, čerpadlo ale bude čerpať rovnako rýchlo a hladina bude v poslednej komore klesať a ak si to človek nevšimne čerpadlo zhorí ..alebo sa zadrie ...
Tak ma napadlo či by fungoval principiálne podobný filter, ale na stojato .... s tým, že voda bude pretekať samospádom cez molitany, čerpadlo bude na dne nádoby a vývod z čerpadla bude vedený cez molitany hadičkou ... všetko tak aby bola spodná komora zo všetkých strán uzavretá - sklom a z hornej hladinou vody vysoko nad filračnými médiami .... viď obrázok:
stoj_filter.jpg
Mne to logiku k tomu aby to fungovalo dáva ...
Ak nebude prístup vzduchu do komory kde je čerpadlo, tak v podstate tým že bude stále čerpať vodu bude vytvárať podtlak a tak bude ťahať vodu cez molitany aj keď už budú zanesené ... tým pádom by to malo fungovať podobne ako kanistrový filter, no s výhodou toho, že je to lacné, doma vyrobiteľné, nadimenžuješ si to podľa vlastných potrieb ... proste má to mnoho výhod rovnako ako klasický doma urobený filter.
Tak čo myslíte? Má to logiku? Skúšal to už niekto?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.