Pred pár rokmi som si jeden taký vyrobil. Bolo to vlastne malé akvárko s rovnakou výškou ako veľké akvárko a bol vložený do veľkého akvárka. Bol rozdelený na 3 komory. V prvej bol na spodku otvor na vstup vody do filtra - usadzovali sa tam väčšie nečistoty, prepážka medzi prvou a druhou komorou bola o 3 cm nižšie ako hladina vody, v druhej komore bol molitan cez ktorý do spodnej časti a následne aj do tretej komory pretekala voda, tam sa vlastne filtrovala.Všetko fungovalo fajn, filter nebol veľký no na akvárko s objemom 200l postačoval.
Problém však nastal vtedy keď sa molitan zaniesol. Hladina vody v prvej a druhej komore bola OK - stále rovnaká ako v akvárku, no čerpadlo čerpalo viac vody ako stíhalo cez molitan pretekať a tak postupne hrozilo, že jedného dňa prídem domov z práce a čerpadlo pôjde na sucho, resp. bude zhorené ...
Ako riešite toto?
Niekto tu niekde napísal, že uzavretý - kanistrový vonkajší filter má nevýhodu v tom, že je uzavretý...
kofola píše:Hlavna vyhoda biofiltrov podla mna spociva v tom, ze nie je uzavrety. Externy kanistrovy filter je uzavrety a vsetci vieme, ze nitrifikacne bakterie potrebuju pre svoj zivot kyslik. Kym kanistrovym filtrom preteka voda z akvaria je vsetko OK, ale co sa stane ked vypnu elektrinu na 6 a viac hodin. Bakterie umieraju a ak mas prerybnene akva stane sa ti to co mojmu byvalemu kolegovi - zacnu ti umierat ryby a mozes podakovat svojmu pohodlnemu kanistrovemu filtru.
Dovolím si s tým nesúhlasiť, aj keď on tam spomenul že práve tým že je otvorený majú baktérie prísun kyslíku. Som presvedčený o tom že ak raz voda zostane stáť, prísun kyslíka aj v otvorenom filtri je minimálny a baktérie majú proste smolu.
Ja skôr vidím výhodu doma robených filtrov v tom že si "tvorca" môže skutočne zostaviť filter podľa vlastných predstáv, potrieb a prispôsobiť ako veľkosť tak aj výkon. Nevýhodu zas vidím v tom otvorenom systéme. V tom má výhodu uzavretý kanistrový filter, pretože je to uzatvorený okruh, bez prístupu vzduchu a filter bude pracovať aj keď bude znečistený. Samozrejme s menším výkonom, ale stále bez rizika že pôjde "na sucho".