ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod Rostratus » Uto 15. Dec 2009 16:08:32

Na tie flašky som sa chcel aj ja opýtať ale nechcel som provokovať. :lol: Konečne som zistil prečo sa tak darí tvojím rybám. Okrem iného ich kŕmiš prírodným krmivom alias vínečko. :D
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Poslaťod kofola » Uto 15. Dec 2009 16:27:47

Vineckom sa posmeluje majitel aby mal chut ist im nachytat prirodne krmivo :D
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Pito » Pia 09. Apr 2010 12:56:16

to ten filter nepotrebuje elektrinu alebo ako potom cyrkuluje ta voda, ked sa pri kanistrovom filtry zastavi prietok pri vypadku prudu, ako to finguje v tomto pripade?
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod brano ba » Pia 09. Apr 2010 13:03:06

Aj tento typ filtra potrebuje elektriku na napajanie cerpadla, ktore tlaci vodu z filtra do akvaria. Ale oproti kanistrovemu filtru je tento otvoreny, takze bakterie maju prisun kysliku aj ked sa voda neprecerpava.
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod mlaka » Str 14. Apr 2010 14:26:10

dobrý nápad - predsa len , ako máš zaistené, že Ti nevytečie / nepretečie /voda z akvárka do filtra vo väčšom množstve ako má ?
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod kofola » Str 14. Apr 2010 16:37:04

Pomocou prepadu. V mojom pripade mam za velkym akvarkom druhe male s rovnakou vyskou ako to velke. Je to ale len kvoli tomu, ze mi bolo luto vrtat dieru do velkeho akva. Tieto dve akvaria su medzi sebou spojene 1" novodurovou rurou z ktorej je odsaty vzduch, takze funguju ako spojite nadoby. Tzn. kde je vyska hladiny vo velkom akva, presne v takej urovni je aj vyska hladiny v malom akva. Male akvarium je po vyske napolovicu rozdelene sklenenou prieckou, ktora je o 2,5 cm nizsia ako horny okraj maleho (prepadoveho) akva. Tym su akoby vytvorene dve male akvaria s vyskou rovnakou ako je velke akva, ale medzi sebou o 2,5 cm nizsie. Do pravej casti tohto prepadoveho akva je vlozena ta 1" rura, v lavej casti je na dne vyvrtany otvor, do ktoreho je priskrutkovany sifon, presne tak ako mas v kuchyni vo vylevke. tento sifon pokracuje rurou do "filtra".
Princip: ked napustam velke akva a voda sa dostane do urovne 2,5 cm pod horny okraj (rovnako vysoko je aj v prepadovom akva vdaka odvzdusnenej rure) tak z pravej casti prepadoveho akva zacne voda tiect do lavej casti, kde cez sifon tecie do "filtra". Napustanie akva je dokoncene vtedy, ked je filter do 3/4 plny vody a vo velkom akva je voda 2,5 cm pod hornym okrajom. Vtedy zapnem cerpadlo, ktore je vo "filtri" a to zacne tlacit vodu hore do velkeho akva, ktora stupne nad uroven 2,5 cm pod hornym okrajom a zacne zase tiect do prepadu a dole do filtra. Takto funguje kolobeh. Ked vypnu elektriku a cerpadlo sa zastavi, tak stecie voda pod uroven 2,5 cm pod horny okraj. Nakolko je prepadove akvarium rozdelene prieckou do vysky 2,5 cm pod horny okraj, tak voda zostane vo velkom akva, v lavej casti prepadoveho akvaria a do 3/4 vo "filtri". Ked elektriku zapnu cerpadlo zacne tlacit vodu hore a cely system funguje dokola.

V mojich podmienkach:
Velke akva: akvarium 2000x500x600 (d x s x v)
Prepadove akva: 250x12,5x600 (d x s x v) v stede rozdelene po vyske prieckou 2,5cm pod hornym okrajom
"filter": momentalne cca 80L akvarium rozdelene prieckami na komory

A este nieco nie je jasne pytajte sa.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod brano ba » Štv 15. Apr 2010 2:43:24

Otazka Biofiltra je mi uplne jasna. Ja mam skor dilemu ohladne vhodneho prudenia v akva. Cele akva mi uz cca 2 mesiace funguje bez problemov s vlepenym filtrom. Biofiltracia funguje, cela osadka je bez strat, taktiez sa dari rastlinkam (Anubiasy).Cely moj problem je v tom, za na dne mi ostavaju vykaly z ryb, vobec ich prudenie v akva neodplavi do filtra. Akva je dlhe 172cm a siroke 50cm, objem 430l. Prietok cerpadla je 1000l/h. Nasavanie aj vypust je na jednej strane akva. Mam doplnit este jedno cerpadlo (neviem presne ake silne prudenie by malo byt v takomto akva - nechcem moc podporovat rast rias), alebo ako najlepsie urobit prudenie v akva tak, aby mi na dne nesotavali vykaly?? Odkalujem raz za tyzden.

Fotky riesenia filtra mam v galerii, dodatocnu hlavicu s biomolitanom som dal uz prec

DAKUJEM
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Štv 15. Apr 2010 5:41:33

Brano nejake tie vykaly tam budu vzdy. Neviem v akom mnozstve je to u teba, ale nechci aby si mal cele prostredie akvaria dokonale ciste, to je boj s veternymi mlynmi. Ja taktiez odkalujem raz za tyzden a tiez sa u mna nejake tie vykaly najdu. Skus este experimentovat s krmenim. Napr. krmit menej, zmenit krmivo atd. Z niektorych krmiv ryby produkuju viac exkrementov, z niektorych menej.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Rostratus » Štv 15. Apr 2010 7:19:28

Čerstvé výkaly tam budeš mať vždy a s tým sa musíš zmieriť. To by si musel stále pobehovať okolo akvária s hadicou a nasával výkaly čo akurát ryby vypustia. Myslím si, že filtráciu máš dobre urobenú. Keby si sa pozrel do filtra tak by si zbadal koľko výkalov ti už filter nasal za tú dobu. Možno budeš prekvapený.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod brano ba » Štv 15. Apr 2010 8:31:40

Priebezne filter pozeram. Na vstupe mam filtracnu vatu a pekne je vidiet, ako sa postupne zanasa. Taktiez mi je jasne, ze vykaly nejake vzdy budu a je pravda, ze teraz krmim castejsie, cca 4x male davky za den (po nasypani je do cca 15sekund prec), ryby su este male, tak nech poriadne rastu. Krmim SERA VIPAN, SERA SAN, SERA FLORA a 1x za tyzden mrazenu ARTEMIU (tato z testovania vysla ako najlepsia). Najviac ma stve, ze ked sa ryby rozblaznia a plavaju ako dive blizsie ku dnu, tak sa mi akva dost zasnezi, proste na moj vkus zacne v akva plavat dost bordelu. Tym padom mam problem docielit cistu vodu.
Mozno ten prietok 1000l/h bude na dane akva (jeho dlzku) maly a budem asi musiet pridat na prietoku. Premyslam nad dalsim filtrom, ktory podôla vsetkeho budem musiet aj tak casom pridat, tento povodny asi nebude stihat ked ryby dorastu. Len neviem ako to spravne nakombinovat. Premyslal som nad externym celosklenenym, ale ten by svoju funkciu neplnil spravne, keby som cez neho hnal vodu prilis rychlo.
Takze ake alternativy by boli naj???? Premyslal som nad FX5 (ale ten asi vypadava koli vysokej spotrebe), dalej pripada do uvahy Fluval 405 (ten je podla popisu do 400l) alebo nejaky EHEIM, napr. EHEIM professionel 3 2075 (ten je do 600l)

Mam z toho fakt dilemu, lebo ked vidim aka je pekna cista voda v druhych akvariach a ja ju taku nemam tak si :head :head :head :head :head

Admin: Vsimol som si ze ty mas pouzity celoskleneny filter a este aj externy ATMAN - ten mas na mechanicku filtraciu??
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia