Prosím o pár začiatočníckych rád :)

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Prosím o pár začiatočníckych rád :)

Poslaťod Nataly » Pon 05. Dec 2011 19:11:28

Pekný večer.

Som začiatočníčka vo svete akváriových rýb, konkrétne Afrických cichlíd. Predtým som chovala Africké cichlidy, pár som ich aj odchovala,ale to bolo už naozaj veľmi dávno. Pred pár dňami som si čítala jeden veľmi dlhý článok čo bol zameraný na Africké cichlidy. A keď som si to všetko usporiadala v hlave, len som sa čudovala čo všetko potrebujú. Predtým som mala len vnútorný filter a to bolo asi tak všetko, prakticky to bolo len také "holo" akvárium. Rozmýšľala som 3 dni o tom, či sa pustiť znova do ich chovu. A neodolala som. Tak teda mám už objednané 200l akvárium s oblým predným sklom a čiernym krytom. Skrinku mi bude robiť môj manžel, on je totiž veľmi zručný. Tak prečo to nevyužiť ? Farbu som si dlho nevedela vybrať, ale nakoniec som sa rozhodla že najkrajšia je Slivka. Bola som v Hornbachu, ale keďže to bude akvárium s oblým predným sklom, narezať to dám až keď mi príde z e-shopu. Zariadenie mám už rozmyslené, budú tam hlavne lávové kamene, Anubiasi a dám tam aj 3D pozadie, takže tam veľa toho netreba. Ale chcela by som tam aj 2x čerpadlo, lebo je to veľmi pekné len ako doplnok a zároveň to okysličuje vodu. Ak ich do akvária dám až dva, nebude tá voda moc okysličená? Potom mám už vybavený filter na 300l vnútorný, teplomer vnútorný a ohrievač nepotrebujem. Substrát bude kremičitý piesok.

Mám pár otázočiek- Chcem tam dosť Anubiasov, neublížia im tie cichlidy? Nebude vadiť že tam budem mať 2x čerpadlo?

To je asi tak všetko. Budem chovať hlavne menšie druhy cichlíd ako je napríklad. Ostriežik Purpurový apod.

Vopred ďakujem za rady. :mrk
Obrázok užívateľa
Nataly

Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Prosím o pár začiatočníckych rád :)

Poslaťod Walcott » Pon 05. Dec 2011 19:29:35

Ahoj, tým čerpadlom myslíš len klasický motorček a v akva len dve hadičky s kamienkom? Ak áno, to rybám vadiť určite nebude, hlavne ked ide o afriku tam vzduchu nikdy nie je dosť, hlavne keď tam nie sú rastliny. Čo ša týka tých anubiasov nejaké by mohli prežiť podľa mňa záleží od chovaných rýb, ideálne by boli nejaké šnekáče.

Nakoniec by som len dodal, že by som ti odporúčal ísť do externého filtra nie vnútorného. Ostatok už nechám na odborníkov z afriky ;)
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod kiLLt » Pon 05. Dec 2011 19:42:52

Nepochopil som dosť dobre tomu, čo vlastne chceš chovať, cichlidy s jazera malawi? tanganika alebo africké riečne cichlidy? Čo sa týka vzduchovania nič s tým nepokazíš všetky tieto cichlidy milujú dobre prekysličenú vodu čo sa týka anubiasov nevidel by som v tom problem pri tanganike a A.riečnych cichlidách pri malawkách konkretnejšie mbunách je to 50 na 50 ak tam bude anubias skor ako oni nebudú ho brať ako potravu.Filter rieš vonkajší nebude ti v akváriu zbytočne zaberať miesto.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Poslaťod Nataly » Pon 05. Dec 2011 21:03:23

Pekný večer

Ďakujem za užitočné rady.

Neviem prestne čo budem chovať, ale vyberám si hlavne s týchto druhov:
Ostriežik Purpurový
Neolamprologusy Brichardy
Neolamprologus Similis
Neolamprologus Multifasciatus

A neviem s tým čerpadlom, predávajú to v Hornbachu, je to taká akoby sopka ktorá má v sebe zabudované to čerpadlo resp. chrlí bubliny :D
Obrázok užívateľa
Nataly

Poslaťod Nawi » Pon 05. Dec 2011 21:24:49

Nataly píše:Pekný večer

Ďakujem za užitočné rady.

Neviem prestne čo budem chovať, ale vyberám si hlavne s týchto druhov:
Ostriežik Purpurový
Neolamprologusy Brichardy
Neolamprologus Similis
Neolamprologus Multifasciatus

A neviem s tým čerpadlom, predávajú to v Hornbachu, je to taká akoby sopka ktorá má v sebe zabudované to čerpadlo resp. chrlí bubliny :D

urcite ak chces chovat tieto spominane druhy tak ostrieziky vynechaj,za prve im nebude sediet pH.ostrieziky potrebuju pH cca 6.5 a neolamprologusom treba cca 8 a viac
co sa tyka rastlin urcite im ryby nic neurobia aspon tieto co chces chovat,ja by som sa skor rozhodol len o jeden druh medzi similismi a multikmi a pridal tam povedzme nejake julidochromisy
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod kiLLt » Pon 05. Dec 2011 21:29:55

Neni zač nato sme tu ;)
Ja by som ti možno trošku poradil kombináciu lamprologus multifasciatus,Neolamprologus brichardy a Altolamprologus calvus (aký to je už na tebe) Na jednu stranu akvária by som dal mušle pre kolóniu lamprologusov a na druhú stranu by som spravil takú prirodzenú skalku pre altolamprologusy a neolamprologusi v 200 litrovom akvariu možeš mať len jeden pár neolaprologusov a možno dva páry altolamprologusov pravdaže keď budeš ryby nakupovať treba kúpit aspon po 5-6ks a potom to vyselektovať multikov tam možeš dať aj 10.
Ohladom tej sopky je to na tebe ale bude to vyzerať gýčovo .
Tej osádky čo som ti poradil sa nemusíš držať je to len taká manšia rada. Každopádne keď sa rozhodneš na 100 percent napíš :) Treba to poskladať tak aby sa vzájomne ryby neutláčali.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Poslaťod Nataly » Pon 05. Dec 2011 21:46:35

Áno ďakujem. Porozmýšľam o tých kombináciách tých rýb a keď sa rozhodnem, napíšem. Čo sa týka tej sopky, tá vidieť nebude, bude schovaná za lávovími kameňmi a budú vidieť len tie bublinky. Teda snáď :S .Neviem, chcela by som tam aj nejakého prísavníka, ale takého, ktorý nenarastie taký obrovský. Skôr taký stredný, nie malý, aby bol aj na očiach. Poradíte mi druh? A ešte že čo by som mohla rybkám dať pre spestrenie potravy?

Ďakujem :mrk
Obrázok užívateľa
Nataly

Poslaťod kiLLt » Pon 05. Dec 2011 22:04:39

Ked nechceš veľéko prísavníka tak sú normálny ancitrusy sp. potom ancitrus lemon, ancitrus albino,ancitrus LDA16.
Tieto rybky možeš krmit mrazeným cyklopom,artemiou, roznymi vločkami,granulkami.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Poslaťod Nataly » Pon 05. Dec 2011 22:21:45

Veľmi pekne ďakujem.

Ešte mám poslednú otázočku, prosím poraďte mi nejaké dobré a výkonné filtre resp. značky kvalitných filtrov. Vnútorných, pretože ten vonkajší si nemôžem dovoliť. Nebude ich to nejako obmedzovať? To že to v akváriu zaberá miesto- to prežijem :mrk

Našla som jeden pošlem link-
Kód: Vybrať všetko
http://www.zoohit.sk/shop/akvaristika/filtry_a_cerpadla/vnitrni/tetra/168105
čo naňho poviete?

ĎAKUJEM
Obrázok užívateľa
Nataly

Poslaťod kiLLt » Pon 05. Dec 2011 22:34:33

Jasné chápem.Ten filte v tom linku má velmi malú filtračnú zónu ja by som vám poradil kúpiť filtracnú hlavu a k nej kocku molitanu.Uplne super by bolo toto ale schovať za 3d pozadie.
Obrázok užívateľa
kiLLt

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 67 hostia