Rozdiel medzi afrikou a amerikou

Diskusia o cichlidách, o ktoré neviete zaradiť do kategórie.

Rozdiel medzi afrikou a amerikou

Poslaťod Pepo » Pon 07. Nov 2011 23:11:00

Zdravim vas,

dufam ze toto forum nie je len pre profikov ale ze sa tu najde niekto ochotny a bude odpovedat aj novacikom co sa tyka chovu cichlid :)

Uz dlhsiu dobu premyslam o zacati chovu tychto nadhernych zvierat, v poslednej dobe si citam rozne clanky atd.

A teraz je tu otazka na ktoru som nenasiel nejaku jasnu odpoved .... aky je rozdiel medzi africkymi a americkymi cichlidami ?

Mal by som zaujem do buducnosti o akva o rozmeroch 350-450l a viac sa mi paci husto obyvane akva s mensimi rybkami a pestre farby ako mat zopar velkych ryb. Ktore cichlidy sa na toto hodia viac ? amerika/afrika ? A potom ked uz, ktore z tohto biotopu ? Ktore jazero atd.

Dakujem velmi pekne :)
Pepo

Images: 7
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Rozdiel medzi afrikou a amerikou

Poslaťod Rostratus » Pon 07. Nov 2011 23:17:58

Ahoj vitaj na portáli. Niečo podobné je už založené priamo tu: viewtopic.php?f=14&t=8 ale na konkrétne otázky ti môžeme aj v tejto téme napísať. Skús si to kuknúť v tom linku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Pepo » Uto 08. Nov 2011 14:42:07

Ako tak na to pozeram, tak je tam hlavne rozdiel v tom, ze americke cichlidy mozu mat inac zariadene akva (korene, viac rastlin, atd.) ale inac je to to iste ?

Nie je tam nejaky velky rozdiel v spravani, atd ? A daju sa teda najst mensie a pestre cichlidy v obidvoch skupinach ?
Pepo

Poslaťod terrible » Uto 08. Nov 2011 16:19:13

Menšie a farebné ryby nájdeš asi najľahšie medzi cichlidami z jazera Malawi. Rozdiely okrem výzoru akvária hľadaj aj v tom ktoré ryby vyžadujú akú vodu, teda mäkkú, alebo tvrdú, aké pH a pod. Ak nechceš robiť veľkú alchýmiu s vodou tak si pomeraj hodnoty vody ktorú máš doma a podľa toho prispôsob aké ryby budeš chovať. Aj keď ryby dlhodobo chované v zajatí sa už prispôspobujú aj iným podmienkam, mne sa napríklad skaláre vytierajú aj vo veľmi tvrdej vode.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Nawi » Uto 08. Nov 2011 22:18:52

ja uplne suhlasim z terrible,to iste som chcel napisat aj ja len ma predbehol
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod Pepo » Uto 08. Nov 2011 23:33:36

Ok, takze skusit zmerat vodu doma a keby bola mala nejake vyrazne hodnoty, tak podla toho prisposobit.

Ok. A potom co sa taky Malawi, tam sa zase treba rozhodnut ci sa zameriat na bylinozrave alebo vsezrave, spravne ?

Ktory druh by ste vy odporucali ?
Pepo

Poslaťod terrible » Str 09. Nov 2011 7:22:14

To máš pravdu, najjednoduchšie je chovať v jednej nádrži ryby s rovnakými stravovacími návykmi. Čo sa týka zloženia osádky to je už je vec osobného vkusu každého z nás, takže každý by ti asi odporučil niečo iné, najlepšie je vybrať si sám. Ak ale chceš menšie a farebné ryby tak asi najlepšie medzi mbunami. A ak máš málo skúseností, tak asi niečo čo je menej agresívne, aj keď to záleží aj od plochy dna (čím vňčšia plocha tým lepšie) a aj od jeho zariadenia, aké sú tam úkryty a pod. Myslím, že na nete, ale aj tu na portáli medzi člínkami nájdeš nejaké odporúčania na zloženie osádky pre rôzne veľkosti akvárií, len pohľadaj. Pre začiatok je klasika pekne farebné a neagresívne Labidochormos caeruleus yellow, menej agresívne sú aj Metriaclima zebra, mne sa zatiaľ nejaví veľmi agresívny ani Pseudotropheus alengatus mpanga, aj keď píšu že by mal byť, príp. Pseudotropheus socolofi, Pseudotropheus sauloisi, vybrať si musíš sám podľa toho čo sa ti páči a napríklad aj podľa pozadia, lebo tmavé ryby na tmavom pozadí trochu zanikajú. A ak chceš mať husto zarybnené akvárium nezabudni na dobrú fitlráciu!!!
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod Nawi » Str 09. Nov 2011 22:06:22

no u mna ani jeden teriblom spominanych druhou nieje agresivny,prave na opak su kludne sem tam sa ponahanaju ale je to v norme je sice pravda ze nadrze mam tak trochu prerybnene :crazy: ale mam vykonnu filtraciu
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod Pepo » Štv 10. Nov 2011 14:50:37

Dakujem za rady.

Dalsi dotaz .... mal som zaujem zacat rovno takym velkym akva, ale bolo mi doma vysvetlene ze pokial sa neprestahujeme tak nepripada do uvahy :D

No a stahovat sa mame za 1-1,5 roka, takze mam dotaz ... bude problem ked napriklad teraz rozbehnem jedno akva mensie (mame doma 120l ktore nepouzivame) a budem tam uz mat nejake ryby a potom ked by som zalozil nove 400l ze tam budem mat aj nove mlade ryby a tieto starsie .... nebude tam problem ze tie starsie a vacsie tie nove mlade zlikviduju ?

diky
Pepo

Poslaťod terrible » Štv 10. Nov 2011 17:32:43

pigeon píše:no u mna ani jeden teriblom spominanych druhou nieje agresivny,prave na opak su kludne sem tam sa ponahanaju ale je to v norme je sice pravda ze nadrze mam tak trochu prerybnene :crazy: ale mam vykonnu filtraciu

No ved to som pisal o rybach ktore agresivne nie su, ak to vyznelo inak tak sa ospravedlnujem. Ale malo to byt skor odporucanie s cim by mohol zacat, aj ked by ich mohlo byt samozrejme ovela viac.
Obrázok užívateľa
terrible

Ďalší

Späť na Všeobecne o cichlidách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia