Prepojenie dvoch nadrzi

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Prepojenie dvoch nadrzi

Poslaťod Belial » Sob 22. Máj 2010 20:01:32

To je úplne bežný spôsob filtrácie aj u sladkovodných akvárií. Voda cez prepad vteká do filtra pod akvárkom a odtiaľ ju čerpadlo ženie späť. Akváriá od Ferpastu tak fungujú bežne. Akurát že v skrinke nieje sklenený ale kanistrový filter...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Reklama

Poslaťod MarianGalo » Sob 05. Nov 2011 19:18:48

Na margo reakcií, že s tou PVC rúrou nad hladinami to nemôže fungovať. Chalani čo si myslia, že to nebude fungovať asi akvárko odkaľujú za pomoci čerpadla alebo neodkaľujú vôbec. A možno ani nikdy nesťahovali víno alebo benzín :)
Kuwa chlapi veď keď odkaľujete tak hadicou do vedra nie? A to je to isté. Dvíhajte počas spúšťania vody hadicou vedro postupne vyššie ako je akva a voda sa vám z vedra vráti s5 lebo sa budú chcieť vyrovnať hladiny. Akurát u admina je tá 100vka PVC rúra perto aby stihala odvádzať vodu do filtra ináč by čerpadlo ktoré tlačí vodu do akvárka bolo naddimenzované a akvárko by malo tendenciu pretekať a filter by sa vyprázdňoval.
MarianGalo

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Sob 05. Nov 2011 21:26:46

Ano presne tak. Mám výkonné čerpadlo a keby som dal PVC rúru napríklad o priemere 50 mm tak sa stane presne to čo Marián napísal. Preto to treba nadimenzovať tak, aby stíhal natekať do filtra rovnaký objem vody, ako vytekať. Chce to len trošku skúšania. Ja som radšej zvolil väčší priemer, keby sa mi PVC rúra neakým spôsobom po čase zavzdušňovala. Osobne som musel trošku urobiť zmenu v predposlednej komore, kde som "po novom" nedal úplne natesno molitan, ale nechal som tam priestor na pretekanie vody. To pre prípad keď sa mi molitany úplne zanesú. Je to preto, lebo ak som dlhšie nečistil molitany, tak sa mi tak zaniesli, že aj napriek dostatočnej PVC rúre sa nedostalo dostatočné množstvo pretekajúcej vody do poslednej komory s čerpadlom. Potom vzniklo to, že celý biofilter bol plný vody, ale posledná komora s čerpadlom bola prázdna. Aby som sa tomu vyhol, tak som posledný molitan nechal trochu od kraja, tak aby tam vznikla medzera. Teraz keď sa mi totálne zanesie molitan, preposledná komora sa nezanesie a voda, ktorá nepretečie cez zanesený molitan, bude pretekať cez danú medzeru a tým mi nezostane posledná komora bez vody. Samozrejme takto pretekajúca voda nieje čistená molitanom, len vznikne akýsi kolobeh vody poháňaný čerpadlom.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 56 hostia