Neplodný samec?

Diskusia o diskusoch

Neplodný samec?

Poslaťod martinko » Pon 24. Okt 2011 21:01:50

Moje Red melon sa mi pravidelne trú, no bohužiaľ z ikier nikdy nič nieje. Farba ikier je priesvitná nie ako na fotkách jemne oranžová a na druhý deň postupne belejú až nakoniec aj napriek chémii zbelejú všetky. Je možné že samec je neplodný? :cry
Obrázok užívateľa
martinko

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Neplodný samec?

Poslaťod stiff » Uto 25. Okt 2011 11:42:53

Veľa diskusárov, ktorí by boli ochotní písať tu asi nebude, tak reagujem aspoň ja, hoci diskusy nechovám... Samozrejme môže byť neplodný samec. Tak isto môže byť ešte nepripravený, nezrelý - niekoľko prvých výterov môže byť v podstate neoplodnených. Neviem aké staré ryby máš, tak isto nepoznám teplotu, porametre vody, ktoré sú pri odchove diskusov asi najdôležitejšie. Ak sú spomínané veci v poriadku, bola by tu ešte jedna možnosť. V nádrži sa môžu vyskytovať rôzne ploštenky, pijavice a pod. Mám skúsenosť, že v takýchto prípadoch sa neliahnú ikry, a ak sa vyliahnú tak je to len mizivé %. Väčšina z vyliahnutých (ak nie všetky) sa potom ani nerozplávu, všetko to padá... Cez deň tieto veci v zariadenej nádrži nie je vidieť, vyliezajú v noci. Skús niekedy tak hodinu - dve po zahasení svetla poriadne pozrieť s baterkou čelné sklo. Samozrejme dávaj pozor aby sa nepoplašili veľmi ryby...

Ale ešte je tu jedna možnosť, síce zriedkavá, ale nie nemožná - že samec je vlastne samica! :nerd

No.. inak to funguje tak, že ak chceš niečo vedieť, treba najprv aj niečo k tomu napísať. Takto ti nikto nič nepovie, lebo sa to ani nedá, lebo si vlastne okrem druhu rýb nič nenapísal... :drunk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Uto 25. Okt 2011 20:05:56

martinko píše:Moje Red melon sa mi pravidelne trú, no bohužiaľ z ikier nikdy nič nieje. Farba ikier je priesvitná nie ako na fotkách jemne oranžová a na druhý deň postupne belejú až nakoniec aj napriek chémii zbelejú všetky. Je možné že samec je neplodný? :cry

Áno je to možné.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod martinko » Pon 31. Okt 2011 9:02:02

Tak som tu znova a ďakujem za odpovede. Trocha sa predstavím. Už nejakých 20 rokov som rekreačný akvarista a odchoval som cez živorodky, prísavníky, Tanganiku, Malavi aj Ameriku. Bolo mi ľúto discusov v malej a dosť zanedbanej nádrži v akvaristike a tak som ich kúpil. 3modrý tyrkys, 1červený a 2melony. Z týchto dvoch sa vytvoril aj pár takže máme doma radosť. Keď začali byť agresívne k ostatným oddelil som ich. Teraz sú v 220L akvarku s asi 5 gubkami a 6 pancierníkmi. Teplota je 28. Mám len robený filter so špongiami a keramikou a voda je krásna čistá. Nemám žiadne skúsenosti s PH a podobnými vecami, lebo som to nikdy nepotreboval. No teraz keď sa mi už po X krát z ikier nič nevyliahlo žiadam vás o pomoc. Ako získať vodu v ktorej by sa mi odchov podaril? Chcel by som to skúsiť a buď potvrdiť alebo vyvrátiť plodnosť samca.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
martinko

Poslaťod stiff » Pon 31. Okt 2011 15:35:24

Chov a odchov discusov sú dve rozdielne veci. Sú ľudia, ktorí disky držia aj v tvrdšej a zásaditej vode a vravia, že sa im darí... Ale ak ich chceš odchovať MUSÍŠ mať mäkkú a kyslú vodu. Čiže ak si doteraz vodu nemeral, tak teraz je na to najvhodnejší čas. Kúp si niekde nejaké lacné kvapkové testy na meranie pH a nejaké lakmusové papieriky na meranie tvrdosti, príp. popros známeho, ktorý tieto veci má, aby ti to zmeral. Ak im nedáš vhodnú vodu, ikry sa nevyvinú, tým pádom nebudeš vedieť na čom si, ohľadne plodnosti samca. Teplota 28°C je v pohode pri chove. Pri odchove je to málo. V teplejšej vode urýchliš vývin plôdika, čiže zmenšíš riziko zapliesnenia a iných problémov, na ktoré sú ikry diskusov náchylné... Dal by som 31-32°C, aspoň kým sa to nevyliahne a nerozpláve, potom postupne znižovať... Aj keď s vyššou teplotou pri týchto rybách určite nič nepokazíš. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Belial » Pon 31. Okt 2011 21:03:05

Urobiť vodu diskom je tak trochu alchímia- viem o čom hovorím, tiež som nad tým maturoval niekoľko výterov. A to sa mi disky treli pravidelne každé dva týždne. Určite potrebuješ veľmi mäkkú vodu niekde okolo 30-80uS by ti mohlo stačiť, výluhy z rašeliny by ti tiež mohli pomôcť. S teplotou má stiff pravdu, nešiel by som pod 30 stupňov.
Pokiaľ chceš disky odchovávať, budeš s najväčšiou pravdepodobnosťou potrebovať osmózu alebo demikolónu na výrobu vody.
Prajem ti veľa úspechov.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod kofola » Str 02. Nov 2011 19:18:28

Ja som odchoval z diskov len zopar vyterov (nikdy som sa o to velmi nesnazil), ale zato som odchoval niekolko tisic skalarov vcetne red devilov a bicolorov. V podstate sa u mna voda na odchov tychto dvoch druhov zasadne nelisila, az na teplotu. Belial ma pravdu v tom, ze je to hotova alchymia. Pouzival som vodu upravenu zivicami, aj osmoticku, no najlepsie sa mi osvedcila voda z prirody. Podla pocasia a dazdov sa trochu menili jej parametre, ale v podstate to bolo vzdy medzi 30-80uS a 6,2-6,8 PH. Trvalo mi par rokov, kym som nasiel ten pramen, ale potom to slo ako po masle stacilo pridat par kvapiek acryflavinu (toho najlacnejsieho z Kapusian - je najlepsi) a hlavne vyvar z jelsovych sisiek. To bol uplny zazrak. Tiez to trvalo par prechadzok kym som nasiel jelsove stromy, no nastastie ich je u nas v Turci dost. Teplotu drz na 30-31°C. Taktiez by si si mal zaobstarat knihu Dobrodruzstvi s amazonskymi andeli - ak ju este nemas. Je sice venovana skalarom ,ale v podstate skoro rovnake parametre platia aj pre disky.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod martinko » Pia 04. Nov 2011 10:24:08

Posledná znáška samozrejme 0 bodov. Pre mňa síce žiadna pohroma ale na tých rybách normálne vidno aké sú z toho smutné. Ešte že nemajú dlhú pamäť už sú ok. Konečne som sa dostal k sera Quick Testu a čo som nameral? pH 6,4 kH 0 gH 16 NO2 0 a NO3 250. A čo je to odporúčané 30-80 uS? Chlapi poraďte mi, jak to dostať do optimálnej hodnoty? Kúpil som saček rašeliny, koľko jej dať na 220L vody? Stačí ju dať v silónke do filtra alebo urobiť nejaký odvar? Dosť sa s tým bojím experimentovať aby som o rybky neprišiel. Som dosť pracovne vyťažený a nemám čas a ani manželkyne nervy na skúmanie naších Tatranských prameňov. Ako to robia veľké chovne veď predsa nemôžu chodiť do lesa s cisternou.
Obrázok užívateľa
martinko

Poslaťod stiff » Pia 04. Nov 2011 10:37:25

Máš vysoké NO3!!! Normálne je tak 30, v pohode je tak 50. Ty máš 250... Takže vyprať, vyčistiť filter v akva vode a niekoľkrát po sebe vymeniť vodu (masívne). Tak každé 3-4 dni, kým to neklesne. Najlepšie za odstátu, ak pred tým budeš čistiť ten filter...

Všetko ostatné, čo by ťa z tejto problematiky mohlo zaujímať, nájdeš tu,čítaj: :)
Kód: Vybrať všetko
http://cichlidportal.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=26&t=1878&start=30
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod martinko » Pia 04. Nov 2011 13:37:34

stiff píše:Máš vysoké NO3!!! Normálne je tak 30, v pohode je tak 50. Ty máš 250... Takže vyprať, vyčistiť filter v akva vode a niekoľkrát po sebe vymeniť vodu (masívne). Tak každé 3-4 dni, kým to neklesne. Najlepšie za odstátu, ak pred tým budeš čistiť ten filter...

Všetko ostatné, čo by ťa z tejto problematiky mohlo zaujímať, nájdeš tu,čítaj: :)
Kód: Vybrať všetko
http://cichlidportal.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=26&t=1878&start=30

Ako sa mám k tomu dostať? Keď si to dám otvoriť nič nenájde.
Obrázok užívateľa
martinko

Ďalší

Späť na Diskus cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia