hemichromis lifalili - zmena správania

Diskusia o správaní cichlíd v prírode a v akváriach

hemichromis lifalili - zmena správania

Poslaťod laborca » Štv 29. Sep 2011 14:05:06

Zdravím. Rada Vás čítam, učím sa a doposiaľ neboli problémy a nenachádzam podobný problém v príspevkoch..... ale toto ma dosť zaujíma, takže:
Po rozpade plutiev a liečením s eshou sa dva dvojročné páriky nigrofasciátov vyliečili... nemusela sa meniť ani časť vody, pretože po ich dvojročnej štúdii sú dosť odolné a rýchlo sa dostali aj z plesni. No pred pár týždňami sa začali objavovať hore pupkom a uhynul aj doteraz odolný 7 ročný gibiceps (totálny rozpad plutiev, z ktorých sa ťahal akoby biely maz)... Viem budete nadávať, že taký macek nemal čo robiť v 60 l akváriu, v ktorom vyrastal, ale žiaľ okolnosti sťahovania sa, investícií do zariaďovania či auta nepustili na kúpu väčšej nádrže, o ktorej sníva snáď každý... Je nám za ním veľmi smutno.... ale k problému... Po záhadnej neidentifikovateľnej chorobe tedy a očiste komplet akvária: výmena štrku, ale už zabehnutého, výmene vody, poriadne vyčistenej nádrže s kvapkou saponátu (google štúdia a kolega dáávno dokonca odporučil aj pomer vody a kvapky sava, ale to radšej nie), vyčisteného filtra aquael fan 2 (jednotka nestíhala), nový osadený anubias v zabehnutých kvetináčikoch... takto si to šlapalo cca 2 týždne bez rýb... potom sme tam hodili 4 ks 3 – 4,5cm dva páriky hemifromis lifalili... dva týždne sa správali úplne normálne, dokonca kŕmené len vločkami mi ich papali aj spomedzi prstov..... radosť sa na nich bolo pozerať, že sa tak skoro usídlili...... dokonca na tretí deň v novom domove sa samička vytrela, ale samozrejme nič z toho...... no po týchto 2 týždňoch sa tej samičke objavila pleseň na plutve (zrejme z bojov a poranenia pri vytváraní teritórií) plus (týždeň novo zakúpené hodené očistené bridlice do nádrže) sa po trojdňovom liečení eshou plutvička pomaly vyliečuje... voda mala 4 týždne (s rybkami 2 týždne), teplota bola doteraz 23 stupňov... No včera sa začali správať všetky divne, pozaliezané, ležia na dne bruškom dole na štrku, hlavičky majú tedy vyššie, jesť prišli opatrne, trhane, pár krát zobli vločky a naspäť pozaliezali pod bridlice, do jamôk, nebadám po ich telách nič, nie sú nafúknuté, dýchajú normálne, v akváriu sú len oni... dnes sa im vymenili 2/3 vody a zvýšila sa im teplota na 26 stupňov, no správanie nezmenili...
neviem čo ešte, kŕmia sa dva krát denne zatiaľ len vločkami, zasvieti sa im, až keď sa zotmieva, filtrácia čerenia vody, bez prídavného okysličovania, na ph a spol. vody sa ma nepýtajte... nikdy sme to nemerali, neriešili, neboli nikdy problémy pri doterajšom chove sajok, akár, rôzne druhy kančíkov... odkaľovalo sa pravidelne po dvoch týždňoch 2/3 vody, sem tam ako sa objavili, tak aj zmizli nálevníci....
Prečo sa takto po dvoch týždňoch v ich novom domove začali takto správať? Vopred vďaka za rady.......
laborca

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: hemichromis lifalili - zmena správania

Poslaťod bobo242 » Pia 30. Sep 2011 9:22:57

Predpokladam ze sa jedna o 60 l akvarium. Pri tejto velkosti sa nic ine ako problemy nedaju cakat. 1.ten filter, asi novy - nebol zabehnuty - ak tu rada citas, precitaj si clanok o zabehnuti akvaria. Zabehnuty strk nestaci. 2.kvapka saponatu? nehovorim, ze je to pricina, ale odkedy viem citat -cca od r. 1977, tak v ziadnej knizke vtedy a ani teraz nikde, som nevidel odporucenie na saponat, prave naopak. 3.ani filter, ani rastliny, nic este nefunguje po 2 tyzdnoch, a urcite to este "nesliape", navyse aj to liecivo (nepoznam - neliecim) asi urobilo tiez svoju "robotu" - isiel ti pocas liecby filter? 4.vymeny vody pri tejto velkosti a problemoch by som zmenil na 1/4 tyzdenne. 5. ked nechcu zrat, nekrm, treba ich najprv dostat do pohody, tzn - zabehnuty filter, ziadna chemia, rovnaka teplota, bez nahlych prudkych vykyvov chemizmu vody a teploty tak, ako si zazili pocas tych 2 tyzdnov..a pravidelny rezim osvetlenia - mas rastliny - bez svetla su nanic. Neviem ci som ti pomohol, dufam ze aspon trochu, drzim place a prajem skore vyriesenie problemu. A mozno by pomohli aj nejake fotky toho akva.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod laborca » Pon 03. Okt 2011 21:33:29

Dík, že si sa ozval, problém je vyriešený, reagujem najprv na tvoje rady:
filter niekoľkoročný zabehnutý, to som zabudla napísať, akvárčime 8 rokov a samozrejme že išiel pri liečbe.... saponát, ver, to len fakticky v nevyhnutnom prípade, ak sa vyskytne neznáma choroba a nepomáha nič, tak spraviť dezinfekciu, odporučil akvarista, takže ver, že doteraz sme so širokospektrálnym liečivom esha
Kód: Vybrať všetko
http://www.shopakva.sk/esha-2000-20-ml-p-3165.html
vyliečili skoro vše a samozrejme sme vtedy proti saponátu oponovali tak ako ty teraz, to fakticky beriem a dúfam, že to už opakovať nikdy nebudeme... po rokoch pri malom počte rýb nám stačí odkalenie raz za dva týždne a výmena ¾ vody, nikdy nič brutálne sa nedialo v akváriu a ak by im to vadilo, čo nie.. tak by sme to zmenili....... v podstate kým prišli nové rybičky bola nová akurát (dvojtýždňová) rastlinka a bridlice.
Teraz je už všetko OK.. po výmene vody nereagovali na liečbu a jedna samička uhynula, napadlo ma (ich brušká nižšie na dne) či nemajú červíkov a keďže dokonca boli v karanténe v obchode, bolo vše jasné....... entizol ich dostal do opätovnej pohody, apetít im nechýba a dokonca sa druhá samička vytrela... takže tak, dík ;)
laborca

Poslaťod bobo242 » Uto 04. Okt 2011 7:20:01

Som rad ze je to uz OK, len par poznamok - dezinfikovany filter = novy, cize nezabehnuty. Vacsie akvarko = stabilne zdrave prostredie, ryby su v lepsej kondicii, lepsie znasaju stres (napr pocas choroby), cize maju lepsiu imunitu = menej chorob a potreby kupovat a davat im do vody vselijake sajrajty cize lieciva.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod laborca » Str 02. Nov 2011 22:47:28

ahoj, ešte jedno info by som potrebovala, už vyše dvoch týždňov nebolo čistené akvárko, pretože sa vytreli, bolo ich cca 200 malých, ale po týždni sa to preriedilo, museli sme vyhodiť samca, pretože žral na drzovku svoje vlastné a samica ho stále vyháňala, tak sme ho museli dať preč a problém je ten, že je nutné čo najskôr vyčistiť akva a pozorne odkaliť, pretože sa pozašívajú pomedzi štrk, ale sa bojím aby ich samica zo stresu nepožrala, tak teraz neviem ako na to, či ju vyhodiť a prečistiť akva poriadne, alebo ju nechať a pokúsiť sa vyčistiť aspoň pol akvária a ona si bude s malými v druhej polovici, no a pak ju sledovať, či náhodou neriedi stav mladých, majú už tak 0,4-0,5cm.. no a po týždni či dva vyčistiť tú druhú polovicu, to už budú väčšie a nemala by ich žrať...
mladé si chceme dochovať, v jednej akvaristike ich od nás zoberú za symboliku....
dík
laborca

Poslaťod bobo242 » Štv 03. Nov 2011 8:02:01

Nemusis nutne odkalovat dno, staci vymenit vodu, tzn hadicu ci co mas, nechaj vyssie aby si ich nenasala. ked budu vacsie, uz ich nenasajes resp ak aj ano, lahko ich zbadas v kybli a das naspat. hlavne nic "poriadne" necisti, netreba to prehanat. Inac v takom malom akve (ak je to stale ta 60) ich dochovas do predajnej velkosti asi 5..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod laborca » Štv 03. Nov 2011 12:35:47

no už musím odkaliť opatrne, dokonca aj na prednom skle hnedé fľaky už sú, čo to nemávame a štrk po povrchu je nahnedlý, anubias má tiež fľaky hnedé po sebe a všimla som si pred pár dňami, že ich papká aj samička, pritom ju kŕmim ako prvú, kým sa na miesto nenahrnú malé.... ale zrejme nechtiac si ich pomýli, no cez noc vždy na druhý deň ich tiež po troške ubúda, tak aj keby ich ostalo do 20-30, tak tá mini akvaristika bude rada... ostiežiky sme mali aj predtým sám pár, no nikdy sa nám nevytreli a sa k sebe aj tak správali... takže sme radi, že sa nám podarilo potomstvo, niečo dám kamoške... teraz ich je tam možno okolo 70-80...
laborca

Poslaťod bobo242 » Štv 03. Nov 2011 14:45:25

nezda sa mi ze by ich rodicia zrali.. mal som ich ked som mal asi 12 r a ked mali mlade, samica ich brala do papule - ked sa nejaky krpec prilis od nej vzdialil, potom ho vyplula naspat medzi ostatne. to robia aj ine "netlamovce" - napr lamprologusy. nejde nahodou o to iste? skor medzi sebou sa ti budu likvidovat v tej 60 -ke..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod laborca » Štv 03. Nov 2011 16:00:35

znášanie zatúlancov poznám, vcucne a pak vypľuvne medzi ostatné, sledujem ich viac možno ako telku teraz, ona normálne zoberie, požúva a nedočkám sa, žeby vypľuvla, včera, predvčerom naživo som to tiež videla, normálne si zamenila granulu za malú, požúvala a potom si akokeby uvedomila, čo spravila a už nechcela žrať, je to zvláštne správanie a samec bol nenormálny, ten to riedil riadne, však sa ho aj navyháňala, každým dňom bolo očividne vidno, že miznú, teraz miznú po menej.... čo sme mali ameriky kančíkov zelenookých, príkladne sa starali spoločne, či tiež kančík priečnopruhý spoločne, akary akoby romanticky pôsobili, no tieto sú úplne odlišné..... ak chceme mladé, musíme ju dať preč......... a žeby samica pôsobila vychudnuto, tak to vôbec, nechce skoro nič žrať, už ani im nepožúva tých pár granúl a nevypľuvne medzi ne, lebo vie, že malé dostanú, zo začiatku ešte to múčkové krmivko okoštovala a vypľuvla medzi ne, zvláštne správanie rodičov afrík, to sme ešte nevideli........
laborca

Späť na Správanie cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť