Úhyn cichlíd

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: uhým cichlid

Poslaťod Boris4 » Str 02. Nov 2011 13:36:51

ja mám 100% umrtnoť u rýb u ktorých spozorujem príznaky...akonáhle uvidimn cichlidu rýchlo dýchať a sedieť na dne viem že bude po nej...nie je opuchntá ani nič podobné iba sedí na dne a rýchlo dýcha a nepríma potravu ked sa krmí......
Boris4

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Reklama

Poslaťod kofola » Str 02. Nov 2011 13:45:07

O to, ze prisavnici a panciernickovia to prezili sa moc neopieraj. Ja som raz vyvrazdil cele akvarko, kde bolo asi 40dospelych a 10 malych ryb vo velkosti od 2cm do 25cm vysokym obsahom amoniaku a prezili to 3 ancistrusy cca 8cm a 2 gibicepsi 20-25cm. Vsetky ostatne ryby isli do zachodu - vsetky do jednej. Na 100% viem, ze vtedy to bol vysoky obsah NH3.
Zo stareho krmiva (ak nema 15 rokov) to nebude. Nikdy som neskusal pouzit krmivo po zaruke, ale stare krmivo vlhne a nasledne zacne plesniet. Takze ak to krmivo nebolo plesnive, tak maximalne uz nemalo garantovane nutricne hodnoty, ale rybam uskodit nemohlo. Grindalom krmim tiez a rozhodne rybam nemoze uskodit, no nikdy som ho neskusal dat skysnuty. Skor to vidim na nejake parazity po tom co si tu napisal hodnoty vody.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Boris4 » Str 02. Nov 2011 14:07:16

no mne už tiež ostavaju len tie parazity lebo nič iné ma už nenapadá....a ktoré hodnoty vody by mali byť lepšie ako som ja napisal..možno postupním skumaním diagnostikujem parazita... alebo opýtam sa inak existuje špecialny roztok proti takýmto parazitom dajaký univerzálny nakoľko asi tažko zistím o aký parazit ide...može mi niekto napísať aké by mali byť hodnoty normálne hodnoty vody v takomto stredne velkom akváriu? dik
Boris4

Poslaťod MirusD » Str 02. Nov 2011 15:59:32

ahoj,
technicka otazka - kolko mas teplomerov v akvariu?
mali sme podobny problem v lete (ked sme prisli domov po vikende), nastastie sme menili ciastocne vodu hned ako som to zbadala. Na druhy den im viditelne chutilo zrat. Teplotu sme mali medzi 28 az 29 a uz to im bolo vela.
Skus odmerat teplotu inym meracom, mozno to bude mat jednoduche riesenie. Mozno...
MirusD

Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Str 02. Nov 2011 16:47:33

Boris4 píše:no mne už tiež ostavaju len tie parazity lebo nič iné ma už nenapadá....a ktoré hodnoty vody by mali byť lepšie ako som ja napisal..možno postupním skumaním diagnostikujem parazita... alebo opýtam sa inak existuje špecialny roztok proti takýmto parazitom dajaký univerzálny nakoľko asi tažko zistím o aký parazit ide...može mi niekto napísať aké by mali byť hodnoty normálne hodnoty vody v takomto stredne velkom akváriu? dik

Ak sú ryby udýchané, treba riešiť žiabrohlísty. Pokiaľ nie sú žiadne iné príznaky (parametre vody ok, žiadne zdureniny, vredy, pliesne, nafúknuté brucho, výkaly a pod), jedinou možnosťou je preliečiť opakovane nádrž liečivom, ktoré zaberá na žiabrohlísty a iné parazity. Asi najúčinnejší je chloraminT (ja som ho nepoužil, lebo mám JA a pri tomto nesmie byť pH pod 7,5 čo u mňa neplatí..). Bežne mi zabral levamizol, ten už teraz asi nezoženieš (vraj je zakázaný). Normálne ale v lekárni dostaneš flubenol. Používa sa na odčervenie prasiat, takže nejaký známy veterinár ti odsype, lebo v balení je 600g, to by si mal na 30 rokov :). Dávkovanie uvádza každý ináč, pozri po nete. Ja som dával 1kávovú lyžičku na 300-400l. Nie je to agresívne liečivo... Po troch dňoch opakovať, aj 2-3 krát. Meniť vodu a zvýšiť teplotuna cca 28°C. Silno vzduchovať. Po skončení kúry, preprať filtre.

Toto je lacnejšia alternatíva. Sú aj drahšie - Sera komerčné liečivá, nájdeš na nete v nejakom shope..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod kofola » Str 02. Nov 2011 17:13:07

Stiff urcite si myslel ChloraminT? Ja som ho kedysi pouzival na dezinfekciu pinziet, sietok a ineho akva prislusenstva. Smrdi to ako na plavarni a je to dost silny DEZINFEKCNY pripravok na baze chloru. Nie som si isty ci je to liecivo, ale mozno sa mylim. No urcite viem ze je to na baze chloru a neviem co by to spravilo s biologickou rovnovahou v akva - hlavne s bakteriami vo filtri ,dekoracii a strku.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Boris4 » Str 02. Nov 2011 17:18:56

takže teraz som vybral dalšiu zdochnutú cichlidu ktorá bola pred prad dnami upne fit....pozrel som jej žiabre a boli zakrvavené....takže tam asi bude ten kamen úrazu...vizerá to na ten žiabrohlist...takže budem musieť zohnať dajaké to liečivo a začať dezinfikovať vodu a liečiť...
Boris4

Poslaťod Nawi » Str 02. Nov 2011 17:24:16

MirusD píše: ahoj,
technicka otazka - kolko mas teplomerov v akvariu?
mali sme podobny problem v lete (ked sme prisli domov po vikende), nastastie sme menili ciastocne vodu hned ako som to zbadala. Na druhy den im viditelne chutilo zrat. Teplotu sme mali medzi 28 az 29 a uz to im bolo vela.
Skus odmerat teplotu inym meracom, mozno to bude mat jednoduche riesenie. Mozno...

teplotou to urcite nebude,mna v lete normalne supla v niektorych nadrziach voda na 28°C a ryby boli v pohode,v tom bude nieco ine ako uz chalani spominali nejake parazity...
a od koho mas tie ryby?nedaval si nove ryby k predoslej osadke nove ryby.ci si si nahodou z tym nepriniesol nejaku pliagu do nadrze a teraz to tam mas stale a hubi ti to osadku.
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Re: Úhyn cichlíd

Poslaťod Boris4 » Str 02. Nov 2011 17:44:36

to už nieje až tak podstatné od koho som bral lebo sa nechem nikoho dotknuť...doležité je teraz to ako sa čo najlepšie zbavím žiabrohlistu, zajtra skusim zohnať ten flubenol a skusim to dajak vyliečiť..mám doma entizol ale asi ten je na iné choroby
Boris4

Re: Úhyn cichlíd

Poslaťod Nawi » Str 02. Nov 2011 18:00:40

no v tvojom pripade to je dolezite
a inak pital som sa ci si nedaval nove ryby do tej starej osadky aqua co ti uhynula
a ked ti ta predosla osadka uhynula,vsetko si vydezinfikoval?alebo ako?
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť