Choré skaláre

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Choré skaláre

Poslaťod AkvaMars » Štv 06. Okt 2011 7:07:00

Dobrý deň.

Som začínajúci akvarista. Mám 110L akvárium, 5ks Skalár amazónsky, 10ks Tetra neónová, 1ks Pancierovník zlatý a 1ks Prísavka thajská. Viac info na MARSovych akvarium.

Posledná kontrola vody: teplota=25, PH=7.5, tvrdosť=12dGH

Na jednom z čiernych skalároch som si všimol malú bielu bodku pod chrbtovou plutvou, akoby mu tam chýbala šupinka. Nevenoval som tomu z počiatku pozornosť, no momentálne to už považujem za kritický stav. Žiaľ vôbec neviem o čo sa jedná a tým ani, ako mu pomcť. Možno je to len môj pocit, ale zdá sa mi, že problém sa začal po pridaní 2ks skalárov strieborných, ktorý úž pri kúpe boli akoby úplne bez šupín, úplne priehladné. Taktiež sa týto dvaja správajú agresívne pri kŕmení voči ostatným rybkám. Pripájam galériu na Picase: Choré rybky.

Vie mi prosím niekto poradiť, čo je s mojimi rybkami a hlavne ako im môžem pomôcť?

PS: pravdepodobne s niektorou z rastlín som si dovliekol akési špirálovité slimáky, ktoré sa mi v akváriu rozmnožili. Tento problém idem riešiť tento víkend ... môže to byť spôsobené nimi?

Ďakujem
Obrázok užívateľa
AkvaMars

Images: 7
Has thanked: 11 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Choré skaláre

Poslaťod ivca161 » Štv 06. Okt 2011 9:57:38

Ahoj, skús napísať viac informácii o nádrži - filtrácia, údržba atď. Slimákmi to určite nie je podľa popisu si si pravdepodobne priniesol do akvária Melanoides tuberculata, ktorý vie byť v akváriu veľmi užitočný, skús si prečítať článok http://www.cichlidportal.sk/index.php/c ... uberculata
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod AkvaMars » Štv 06. Okt 2011 10:15:07

Ako spomínam, som začiatočník. Kúpil som si tzv. StartUp Kit = akvarium, osvetlenie 2x 18W, ohrievač, teplomer a vnútorný filter:
Obrázok

Filter je mechanický + uhlíkový, má prietok 690L/h a robí dosť veľký prúd. Preto ho púšťam na cca 2 hod doobeda a 3 - 4 hod poobede. Vodu mením 1x mesiac cca 40-45L čo je viac ako 1/3 objemu. Používam bežnú kohútikovú vodu, do ktorej pridám podľa návodu Sera Aquatan a ktorú nechám odstáť v (nových a len na to určených) vedrách 24 hodín. Pri založení akvária a po liečbe Krupičky, keď bolo nutné vymeniť viac ako 1/2 objemu vody, som na úpravu použil aj Sera Nitrivec tzv. dobré baktérie.

Kŕmim 2x denne (07:00 a 19:00) ráno vločky, večer vločky + sušené dafnie. Granulované krmivo nechutilo ani Skalárom, ani Neonkam.

Ohrev je s termostatom, súčasné nastavenie udržiava teplotu 25°C.

Skaláre krásne rástli, neboli ľakavé a prijímali potravu. Ak nerátam ochorenie na Krupičku, ktorého liečba prebehla bez komplikácii, nebadal som žiadne problémy, alebo komplikácie ... až doposial.

Ďakujem za ďalšie rady, naozaj o nich nechcem prísť.
Obrázok užívateľa
AkvaMars

Poslaťod jovan » Štv 06. Okt 2011 10:22:09

V každom prípade filter musí ísť stále-nepretržite!!!!,v opačnom prípade sa chová presne opačne.To čo nasaje,tak v ňom ostane a bez prítomnosti kyslíka zhnije a otrávi vodu pri ďaľšom spustení....Plesňové ochorenie čo je na tých skalároch je spôsobené nevhodnými podmienkami,resp zlou filtráciou vody.Pokiaľ nenastane v tomto akváriu aká taká biologická rovnováha,tak je len otázkou krátkeho času,kým všetky ryby neuhynú.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 11:21:12

Asi pred mesiacom som videl presne taku istu plesen na ciernom skalarovi. Bolo ich v nadrzi 12 a boli neskutocne plache. Nakoniec som zistil, ze teplotu vody mal dotycny 21°C. Po zvyseni teploty prestali byt plache a dnes uz je po tom flaku len malicka akoby jazva.
V tvojom pripade to mohla sposobit biologicka nerovnovaha v nadrzi, za ktoru moze vypinanie filtra.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod AkvaMars » Štv 06. Okt 2011 11:37:20

Skúsim teda nevypínať filter. Čo ale s tým silným prúdom? Neonky si ho viac-menej užívajú, ale Skaláre sa vždy pri zapnutom filtry snažia schovávať "do tieňa" za skaly. Postavia sa za seba do akoby vláčika a stoja na mieste. Rozplávajú sa až po jeho vypnutí. Reguláciu prietoku nemá. Má ale možnosť vytiahnuť nad hladinu niečo ako prúdnicu (trubku s piatimi malými otvormi), kde je vraj okysličovanie zabezpečené vírením hladiny.

Triska:
Obrázok

Súčasný stav:
Obrázok

Bolo by to postačujúce okysličenie? Myslím, že by to radikálne znížilo (tak nežiadúce) prúdenie v akváriu.

Richie
Obrázok užívateľa
AkvaMars

Poslaťod ivca161 » Štv 06. Okt 2011 14:32:24

Vymeň tú trubicu na filtri, určite ti to ako okysličovanie bude stačiť (takýto filter som používala aj ja). Trochu sa s tým pohraj a skús trubicu pootáčať napr. nech ide prúd na nejaký kameň (ak máš v akvárku) prípadne na sklo.
ivca161

Images: 1
Has thanked: 5 times
Been thanked: 13 times

Poslaťod jr10 » Štv 06. Okt 2011 19:32:12

Filter musi v kazdom pripade bezat stale, na take akva je to podla mna uplne zbytocne velky prietok. Uhlikova napln filtra nema neobledzenu zivotnost, cize ju vymen za inu (molitan, alebo nieco ine co sluzi na mechanicku filtrciu). Vodu men kazdy tyzden tak 20-30%.
jr10

Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod AkvaMars » Pia 07. Okt 2011 7:54:32

Chcem sa Vám všetkým poďakovať za názory a pomoc. Je mi jasné kde som robil chybu. Akvárium mám 3. mesiac, robím chyby nováčika :)

Je mi jasné, že filter, ktorý bol súčasťou zakúpeného setu, nie je pre mňa vhodný. Z môjho hľadiska je strašne hlučný (akvarko mám pri posteli), z hľadiska rýb má prisilný neregulovatelný prietok - prúd. Doslova mi uštváva rybky.

Chcem Vás ešte poprosiť o radu pri kúpe nového filtra. Potreboval by som vnútorný filter s možnosťou regulácie výkonu, okysličovaním, samozrejme nie len "penový", čo najtichší a najlepšie v cene cca 30 - 40 €.

Našiel som napr. takéto niečo, no neviem či sú v cene aj tie filtračné média (náplň) a nie je tam ani zmienka o hladine hluku ...
EHEIM BIOPOWER 160 L

Ešte raz Vám všetkým ďakujem.

Richie
Obrázok užívateľa
AkvaMars

Poslaťod perchess » Pia 07. Okt 2011 9:02:08

Ahoj, v prvom rade vitaj na portáli!

Moje rady a postrehy su nasledovné:
1. Filter musí ísť non-stop.
2. Vylieč ryby. Liečivo je bežne dostať.
3. Môže sa zdať, že filter má veľký prietok. Ale je to maximálny prietok udávaný výrobcom pri úplne nových náplniach. Filtračná hmota sa časom zanesie, čím sa zníži hodinový prietok. A keď tam pridáš ešte nejaký hustejší molitan, tak to urýchliš. Aktívne uhlie je aktívne asi len 3-4 týždne, po tejto dobe ho treba buď vymeniť alebo odstrániť.
4. Z filtra ti ide veľmi silný prúd vzduchových bublín. Priškrť (alebo úplne zaškrť) hadičku, ktorá nasáva vzduch. Zníži sa zároveň hlučnosť filtra. Navyše, prílišným prevzdušnením vody dochádza k oxidácii živín, ktoré potrebujú rastliny pre svoj rast, takže ti asi veľmi neporastú. To je ďalší dôvod na priškrtenie násosky vzduchu. Vo vode je kyslíka dosť, funguje výmena plynov na hladine (a aj rastliny ho produkujú), stačí obyčajné čerenie hladiny. To dosiahneš alebo namontovaním rampy, ktorá je kdesi na fotke, alebo umiestnením filtra tesne pod hladinu. Vývod filtra nasmeruj na zadnú stenu alebo na hladinu pri zadnej stene (ak sa to dá). Ak nie, umiestni filter do zadného rohu (nie na stred bočnej steny) a ako som už písal, bližšie ku hladine.
5. Na zadnú stenu nalep nejakú tmavú tapetu. Ak tam nemáš prístup, nalep ju na nejaký polystyrén, kartón alebo niečo podobné, a polož ju za akvárko.
6. Počkaj cca 2 mesiace a potom sa rozhodni, či ešte chceš kúpiť nový filter. Samozrejme, rob bežnú údržbu akva, nemyslel som to tak že tam 2 mesiace ani nenamočíš ruky....

Nech sa darí!
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 20 hostia