Nemecký odchov P. altum

Diskusia o skalaroch

Re: Nemecký odchov P. altum

Poslaťod jovan » Pia 12. Aug 2011 9:04:07

kofola píše:
Jovan, dufam, ze myslis aj na mna, ja som si nejake rezervoval, este ked tie tvoje "plachty" :D boli pubertaci. ;)

Ale veď hej,je Vás viac....
Ešte k tým Nemeckým odchovom,aby sme už neboli úplne of toppic.Čo si myslíte,prečo sa do Česka dostala až F-4 generácia odchovu od Linkeho?
Boli to peniaze alebo až vybehnutá/prekrížená/generácia?Ja totiž medzi mojimi a tými Českými vidím riadny rozdiel a určite nie som sám.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod stiff » Pia 12. Aug 2011 21:27:50

jovan píše:Ešte k tým Nemeckým odchovom,aby sme už neboli úplne of toppic.Čo si myslíte,prečo sa do Česka dostala až F-4 generácia odchovu od Linkeho?
Boli to peniaze alebo až vybehnutá/prekrížená/generácia?Ja totiž medzi mojimi a tými Českými vidím riadny rozdiel a určite nie som sám.

No jasné že každá ďalšia F generácia rozmnožená v zajatí stráca kvality F0 divokého jedinca... To platí nie len pri altumoch.. Ale zasa sa aj domestikuje, čiže postupne priviká na "náhradné, provizórne" podmienky našich akvárií a tým pádom je v podstate dostupnejšia aj pre bežných akvaristov, nie len pre "tých skúsenejších".

Inak do Čiech bola pred niekoľkými rokmi (okrem iných) aj p. Haidingerom dovezená F1 generácia po divokých rodičoch od H. Linkeho. P. Heidinger potom svoje F2 odchovy "posunul" (okrem iných) p. Dočekalovi. Ten ich neskôr zasa "posunul" Dr. Pojarovi z Dvora Králové. Keď sa ryby začali párovať a pripravovať k treniu, dr. Pojar ich dal do chovne k Petrovi Hákovi, u ktorého sa po krátkom čase začali trieť. Tak vznikla F3 generácia, ktorá sa dostala v podstate už celkom bežne medzi tých najväčších fanatikov.. :) F4 generácia sa predáva až teraz, v ČR sa celkom úspešne darí tieto ryby odchovávať... Dúfam, že sú moje informácie správne. :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Sob 13. Aug 2011 19:07:05

Nu,či poslal Linke F1-alebo F2 neviem.V každom prípade je teraz k "mání jemnom F4".
Mám takého tušáka ,že celá Česká populácia odchovov nie je úplne čistokrvný altum....
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod stiff » Sob 13. Aug 2011 21:35:18

jovan píše:Mám takého tušáka ,že celá Česká populácia odchovov nie je úplne čistokrvný altum....

Je to iba tušák, alebo vieš niečo viac? Podľa väčšiny odborníkov sa altum so skalárom nekríži.. Síce jeden by sa aj našiel, čo toho vie vždy viac ako ostatní - Heiko Bleher - tam je ale určité riziko, človek nikdy nevie ako myslí to, čo hovorí.. :x :nerd :D
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod jovan » Ned 14. Aug 2011 13:02:08

Ak sa teda nekríži tak som zvedavý čo povieš na tohto žlťáska:
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod nikmon » Ned 14. Aug 2011 14:52:49

Prečo by musel byť kríženec? A skalára s čím prekrížili, aby bol zlatý?
Občas sa vo výteroch objaví anomália či v akváriume, alebo aj v prírode.
V prírode má menšiu šancu na prežitie, ale aj tam sa objaví občas jedinec ktorý
je ináč zbarvený.
Ja síce tiež pochybujem, že by sa nedal skrížiť skalár s altumom, ale medzidruhové kríženie je ťažšie, ako množiť danú rybu v rámci druhu.
Na svete nie je veľa chovateľov čo sa im podarilo rozmnožiť altumov a určite menej je tých čo sa ich pokúšali zbastardiť. Myslím, že je to ťažšia cesta.
Nemôže byť rôznorodosť altumov aj tým, že pochádzajú z rôznych lokalít?
Predsa aj skaláre z rôznych kútov povodia Amazonky sa hodne odlišujú.
nikmon

Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Ned 14. Aug 2011 15:39:03

jovan píše:Ak sa teda nekríži tak som zvedavý čo povieš na tohto žlťáska:

Okiaľ je to foto? Nemáš link? Ono keď sa trošku pobavím s fotkami, ktoré som robil vtedy u teba, budeš mať takých "žluťáskov" aj ty.. :smirk Preto by som chcel vidieť viacej fotiek.. Keď sa pozrieš na to azúrovo modré pozadie v tom akva na fotke, tak by som dvakrát nepovedal, že nie je prifarbená.. Bolo by dobré prepočítať paprsky na plutvách, ako vraví Nikmon, anomálie sa vyskytujú... Veď to z vlastnej skúsenosti dobre vieš, tak isto ako aj ja.. :mrk

Veľa záleží od nastavenia foťáku a uhla dopadu svetla.. Pozri tu - ten v strede je dosť žltejší od ostatných, čo povieš:

2102078808_2130d3e285.jpg

To len tak narýchlo, čo som vygooglil.. Dnes je naozaj ťažké zistiť ako tá ryba vazerá v reále, dosť veľa záleží od konkrétneho fotografa, svetla a aj od nálady ryby..
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod jovan » Ned 14. Aug 2011 17:32:56

Kód: Vybrať všetko
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=3534
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod perchess » Ned 14. Aug 2011 18:27:25

jovan píše:

Zaujímavé, o takomto niečom som doteraz nepočul.... A neviem či je to dobrá správa pre akvaristov. Ak sa to dostane na trh, určite to mnohí budú (či z neznalosti alebo zámerne) predávať ako altum. To už si naozaj človek musí ísť nachytať sám do divočiny, aby mal istotu?
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod stiff » Ned 14. Aug 2011 21:21:07

jovan píše:

Tie komentáre pod článkom sú celkom zaujímavé. Ak som to správne pochopil, tak tam tvrdia, že to nie je hybrid, ale pravý altum.. :)
Obrázok užívateľa
stiff

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pterophyllum cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť