El. prúd v akváriu

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: El. prúd v akváriu

Poslaťod Stero » Uto 19. Júl 2011 19:28:08

No trochu sa pripojím
za 1) elektrický spotrebiče sa delia podla druhu ochrany a elektrický ohrievač tým že nemá kovovú konštrukciu na ktorú by mohol vzniknúť prieraz nemá ani ochranu uzemnením - je tam len nulovanim preto tam nieje dierka na zástrčke.
2) každý elektrický okruh musí byť uzavretý aby mohol pretekať elektrický prúd. preto je špirála - umelý odpor natočený na keramickej trubičke tak že jeden pol ti vedie na jednu zdierku druhý na druhú. (je úplne jedno ktorým smerom tečie el prúd v špirále)
3) Pokiaľ nemáš v akva destilovanú vodu s nulovou vodivosťou a zároveň akva nieje v bezprašnom laboratóriu tak je isté že voda v ňom je vodivá.
4) Akonáhle dôjde k prasknutiu skla musí dôjsť aj k vyrovnaniu potencialov napätia medzi akva a ohrievačom krátkym výbojom, čo bude mať za následok že ti zabije ryby a za druhé ti to vyhodí istič - chránič

A nameranie nejakého malého napätia je asi prirodzene jak z biologickej stránky tak aj z dôvodu nedokonalosti izolačných vlastnosti izolantov (aj na samotnej izolácii sa dá namerať pár milivoltov) a jednak aj vplyvom elektromagnetizmu ak je v akva čerpadlo.

toť môj názor
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Reklama

Poslaťod hladkyp » Uto 19. Júl 2011 19:32:27

Najviac na tejto debate sa mi páči to, že Stero a Jovan majú pravdu a ja sa len smejem na tom ako sa snažíte vyvrátiť to o čom som tu ja už písal.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Stero » Uto 19. Júl 2011 19:41:20

Jo a ešte jedno ma napadlo pre Jeskyho to že nemáš uzavretý obvod na zem ešte neznamená že ťa elektrika nekopne krátkym elektrickým výbojom aj keby si stál na 10 cm gume. Napr ak strčíš šraubovák bez izolácie do siete a budeš mať kľudne aj gumák na nohách a nebudeš ani uzatvárať okruh cez zem tak zistíš ake to je dostať pecku. Odšmarí ti to ruku a tep zdvihne na 140 ale akonáhle by si sa uzemnil tak ti to ruku neodšmari ale pretekajúci prúd ti stiahne svalstvo na ruke a teda ešte pevnejšie budeš držať šrubovák a je skoro iste že ťa to zabije. A to ešte ani nespomínam že aj výboj môže zabiť vďaka frekvencii siete 50hz.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Matej » Uto 19. Júl 2011 20:45:51

hladkyp píše:Najviac na tejto debate sa mi páči to, že Stero a Jevan majú pravdu a ja sa len smejem na tom ako sa snažíte vyvrátiť to o čom som tu ja už písal.

Ja pre zmenu neviem na com sa vlastne smejes :)

Ako odbornik na elektriku si mal moznost napisat ako to je, podelit sa o skusenost ... namiesto to toho si povedal ze sa o tom odmietas bavit. To mi pripada jedine ako to ze nebudes stracat cas a skolit tych co o tom nemaju dostatocne vedomosti. Ked mas otazku ktora sa tyka akvarii uz ale cakas ze ti niekto odpovie a nebude sa vyvysovat, ze? :)

Tak sme si tu tliachali po svojom, kazdy napisal to co si mysli, neskladame tu navod na elektroinstalacie ze, takze mozeme aj trosku motat a diskutovat nie :)

Zaujimave ze Stero nema problem normalne podat informaciu, bez arogancie, bez zosmiesnovania a k veci. Stero, dik :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod terrible » Str 20. Júl 2011 6:01:36

Ale ved on sem napisal svoj nazor, ktory bol navyse aj spravny, ale kedze mu ho tu zacali ludia, ktori tomu zjavne nerozumeju vyvracat a tvrdit opak, tak asi usudil, ze asi nema vyznam pisat dokola to iste, ked si niekto bude aj tak tvrdit svoje. To mas ako keby si bol lekar a niekto by ta presviedcal, ze rakovinu mozes vyliecit harmancekovym cajom, asi by si s nim tiez velmi nechcel debatovat.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Matej » Str 20. Júl 2011 11:45:49

terrible píše:Ale ved on sem napisal svoj nazor, ktory bol navyse aj spravny, ale kedze mu ho tu zacali ludia, ktori tomu zjavne nerozumeju vyvracat a tvrdit opak, tak asi usudil, ze asi nema vyznam pisat dokola to iste, ked si niekto bude aj tak tvrdit svoje. To mas ako keby si bol lekar a niekto by ta presviedcal, ze rakovinu mozes vyliecit harmancekovym cajom, asi by si s nim tiez velmi nechcel debatovat.

Ale ano, mas pravdu, nieco k tomu napisal ale podla mna az stero aj mal snahu nieco vysvetlit.

To mas ako s tym pripadom lekara ktory si uviedol, pochodil som lekarov dost vela a su tam zhruba dve sorty - jedna ti povie ze to je tak ako to je a ked mas otazky pripadne si dovolis hned nesuhlasit tak sa s tebou odmietnu bavit, pretoze oni su odbornici a ty len pacient ktory tomu nerozumie a nema sa co pytat a nesuhlasit pripadne spochybnovat to co hovoria.

A potom je druha sorta lekarov, prevazne sukromnych ktory si aj vazia pacientov - tito ti kludne vysvetlia preco je postup taky aky je, odpovedia na tvoje otazky a ozrejmia ich postup a usetria si ten nadradeny pristup.

Kazdy si moze vybrat co mu vyhovuje viac, ja mam radsej lekarov a celkovo ludi z toho druheho prikladu.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod perchess » Str 20. Júl 2011 15:28:23

Myslím si, že drvivá väčšina ľudí tu na portáli má snahu pomôcť. A pomohli všetci, čo sa do témy zapojili. Minimálne v tom, že sa zapojil Stero a vysvetlil to tak, že nemám slov :clap :clap :clap :clap
Stero, nie si náhodou povolaním učiteľ fyziky? Tak by som to nedokázal vysvetliť ani keby som nad tým rozmýšľal týždeň.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod terrible » Str 20. Júl 2011 16:13:21

Matej píše:
terrible píše:Ale ved on sem napisal svoj nazor, ktory bol navyse aj spravny, ale kedze mu ho tu zacali ludia, ktori tomu zjavne nerozumeju vyvracat a tvrdit opak, tak asi usudil, ze asi nema vyznam pisat dokola to iste, ked si niekto bude aj tak tvrdit svoje. To mas ako keby si bol lekar a niekto by ta presviedcal, ze rakovinu mozes vyliecit harmancekovym cajom, asi by si s nim tiez velmi nechcel debatovat.

Ale ano, mas pravdu, nieco k tomu napisal ale podla mna az stero aj mal snahu nieco vysvetlit.

To mas ako s tym pripadom lekara ktory si uviedol, pochodil som lekarov dost vela a su tam zhruba dve sorty - jedna ti povie ze to je tak ako to je a ked mas otazky pripadne si dovolis hned nesuhlasit tak sa s tebou odmietnu bavit, pretoze oni su odbornici a ty len pacient ktory tomu nerozumie a nema sa co pytat a nesuhlasit pripadne spochybnovat to co hovoria.

A potom je druha sorta lekarov, prevazne sukromnych ktory si aj vazia pacientov - tito ti kludne vysvetlia preco je postup taky aky je, odpovedia na tvoje otazky a ozrejmia ich postup a usetria si ten nadradeny pristup.

Kazdy si moze vybrat co mu vyhovuje viac, ja mam radsej lekarov a celkovo ludi z toho druheho prikladu.

OK, viem co myslis, ale ja som skor narazal na to, ze ho zacal nejaky Jesky poucovat o tom, comu nerozumie. Ale preco sa ja zastavam druhych, to tiez neviem... :D A vlastne nevadme sa, ale tesme sa z rybyciek. :)
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Matej » Str 20. Júl 2011 21:51:17

terrible píše:OK, viem co myslis, ale ja som skor narazal na to, ze ho zacal nejaky Jesky poucovat o tom, comu nerozumie. Ale preco sa ja zastavam druhych, to tiez neviem... :D A vlastne nevadme sa, ale tesme sa z rybyciek. :)

Suhlas, vratme sa k rybickam :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod hladkyp » Ned 31. Júl 2011 10:51:31

Matej píše:
hladkyp píše:Najviac na tejto debate sa mi páči to, že Stero a Jevan majú pravdu a ja sa len smejem na tom ako sa snažíte vyvrátiť to o čom som tu ja už písal.

Ja pre zmenu neviem na com sa vlastne smejes :)

Ako odbornik na elektriku si mal moznost napisat ako to je, podelit sa o skusenost ... namiesto to toho si povedal ze sa o tom odmietas bavit. To mi pripada jedine ako to ze nebudes stracat cas a skolit tych co o tom nemaju dostatocne vedomosti. Ked mas otazku ktora sa tyka akvarii uz ale cakas ze ti niekto odpovie a nebude sa vyvysovat, ze? :)

Tak sme si tu tliachali po svojom, kazdy napisal to co si mysli, neskladame tu navod na elektroinstalacie ze, takze mozeme aj trosku motat a diskutovat nie :)

Zaujimave ze Stero nema problem normalne podat informaciu, bez arogancie, bez zosmiesnovania a k veci. Stero, dik :)

Predstav si, že by som chcel od teba názor ohľadom formátovania ftp disku cez príkazový riadok a budem ti vyvracať tvoj názor, že sa to nedá. Ale ozaj sa vrátime ku rybyčkám, tropheusy už si predal?
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 21 hostia