Toto je taka chulostiva vec, kazdy z nas ma k tym rybam urcity vztah, inak by sme ich nechovali takze neni len take jednoduche ich utratit. Idealna situacia je fakt tomu krizeniu predist aby nebolo nutne ryby zabijat.
Dolezite je uvedomit si ze
akvaristika je velmi odlina od realnej situacie v prirode, tam ku krizeniu ani premnozeniu az tak casto nedojde, priroda si to vacsinou zariadi sama. V akvariach je to ale ine, ryby maju dost potravy, chovatelia im ulahcuju mnozenie, odlovuju samice... potom sa ryby krizia, prezivaju defektne jedine ktore by v prirode davno posluzili ako potrava ...
Jednoducho povedane, clovek ktory s rozhodne ODCHOVAVAT ryby, musi na seba prebrat aj selektivnu funkciu ktoru inak plni priroda aj zo vsetkym neprijemnym co k tomu patri. Alebo mnozeniu zamedzit, pripadne riesit redukciu poteru vhodnym dravcom.
Ja osobne uz nechcem
akvarium kde prezije poter viac ako zriedkavo, mam akvarium na okrasu nie na odchovavanie. Toto ma byt uloha chovatelov, ludi ktori si postrazia co sa s cim krizi, daju rybam to co potrebuju a ten vysledok tak aj bude vyzerat. Nevidim vyznam v tom aby kazdy kto ma akvarium, mnozil ryby a potom ich predaval za par centov na bazosi. Takto sa len k*rvia ryby, koluju podivne varianty a defektne ryby a chovatelia ktori by boli schopni dodat na trh kvalitne ryby maju problem konkurovat obyvackovym mnozicom ktorym je jedno co za rybu dostanu.
Tolko k teme
Inak emmkaa, planujem zmenu osadky, spominala si duboisi, ak chces mozeme sa nejako dohodnut