od stiff » Ned 03. Júl 2011 14:09:56
Jesky a pri akej teplote a pH si ich držal?
Ja mám iné skúsenosti. Mal som spolu v jednej nádrži kraussi, myersi, argenteu po niekoľko ks. Neskôr som pridal Heros sp. red spotted z importu, ktoré boli už po mesačnej karanténe a napriek tomu u nich prepukla brutálna baktérka. Nasadil som antibiotiká, ale nakoniec som zachránil len myersi. Kraussi mi odchádzali ako prvé, tj. sú veľmi citlivé. Zdochlo mi všetkých 10ks, nech som robil, čo som robil. Rozdelil som ich do niekoľkých nádrží, aby som mohol použiť rožne "liečebné kúry", ale nepomohlo. Odišli aj argentey, aj keď postupne, nie naraz. Bola to nejaká zvláštna agresívna forma baktérie, na ktorú nezaberalo žiadne ličivo. Myersi sa z toho s malými strátami dostali a dal som ich do nádrže spolu s malými V. guttulata a hartwegi. Najprv som si myslel, že sa zabíjajú medzi sebou, ale neskôr som zistil, že ich likvidujú tie vieje. Myersi tam boli najväčšie. Tak som už stihol separovať posl. 3ks. Dali sa do poriadku a po niekoľkých mesiacoch som ich opäť dal k tým viejam, ale do oveľa väčšej nádrže. Okrem nich ešte tetracanthy. Situácia sa zopakovala, ostala mi iba jedna myersi. Zadovážil som si nové myersi aj kraussi. Myersi mám pri Geos a všetko je fajn. Ryby sa troška hašteria, ale neublížia si. Kraussi som mal spolu a keď dosiahli asi 9-10cm, začali sa medzi sebou neskutočne rezať. Mal som v priebehu niekoľkých dní asi 4 "vraždy", tak som ich porozdeľoval. Trocha povyrástli, tak som ich skúsil zasa spojiť, ale behom hodiny jednu skoro zabili, tak to už neskúšam, kým nedospejú. Potom sa uvidí. Podľa mňa sú kraussi oveľa agresívnejšie (myslím vnútrodruhovo) ako myersi, zato slabším rybám iných druhov neubližujú. Jednu kraussi mám pri Geos, je väčšia a absolútne dominantná, ale kľudná. Tak isto aj rýchlejšie rastú.
Mám aj spectabilis - 10ks spolu v jednej nádrži. Teraz majú tak 5-8cm a zatiaľ je všetko ok. Už sa začínajú farbiť, sú veľmi pekné v porovnaní s napr. kraussi.
Podobné skúsenosti mám aj s C. umbrifera. Je to veľmi mäkká ryba v mladosti (v dospelosti má svojou veľkosťou a váhou určite navrch, to je samozrejmé) a nedoporučujem ich držať hoci aj s menšou str. amerikou. Motaguensis, salvini, ale aj tetracanthus mi zo začiatku bezproblémov dokázali zabíjať o 2-3cm väčšie umbrifery. Nakoniec mi zostali iba 2 samice z 10kusov. Kombinoval som ich v rôznych nádržiach s rôznymi rybami a vždy boli utláčané. Dnes ich držím pri viejach, tam je to viacmenej bezproblémov.