bobo242 píše:Trochu mi nie je jasne ci je pre ryby (na rastlinach mi az tak nezalezi, ale budem rad ked budu OK) dolezitejsia nizka vodivost - nasledne nizke pH, alebo tento sposob znizovania pH pomocou CO2 pri relativne vyssej vodivosti je tiez dobry sposob ako dosiahnut ziadane a stabilne (kym sa neminie napln CO2) parametre vody pre dane ryby. Podla napr Jovana, ak tomu dobre rozumiem, je to lepsi sposob ako RO a nizka vodivost. A ako rychlo/pomaly by si znizoval pH?
Tak to je ťažko povedať. Ak znížiš vodivosť, odstrániš minerály, ktoré držia vyššie pH. Čiže logicky vysleduješ vodivosť, ktorá bude následne držať pH, ktoré si predstavuješ. Podľa toho bude pH viacmenej stabilné. Ako som spomínal niekde vyššie, ty nepotrebuješ extrémne kyslú vodu, takže by to nemal byť problém. Ak by sme predpokladali, že RO zachytáva minerály rovnomerne, tak 230-250us je dajme tomu 7-8°dGH, kde KH by mohlo byť dajme tomu 4-6°. To je podľa mňa dosť uhličitanov na to, aby sa ti pH v pohode držalo na 7-7,4. A to je veľa. Minerály, ktoré odstrániš RO zasa budú chýbať rastlinám (samozr. záleží koľko ich odstrániš..). Ak budú prosperovať rastliny, potiahnú si tie minerály oni. Zasa potrebuješ svietiť a hnojiť a CO2-kovať, aby prosperovali... Navyšše do vody umelo pridávaš CO2, ktoré ako si sám povedal v noci nie je bohviečo.. Čiže ak to zhrnieme, Pri CO2 potrebuješ vysledovať veci, čo bude dosť trvať a výsledok môže byť neistý. Pri RO to nastavíš tak ako potrebuješ a počkáš kým sa rozpustia zbytky uhličitanov, ktoré ti stále dvíhajú pH. Ja som na to vždy išiel cez RO a pod. Ty ale tieto dva spôsoby kľudne môžeš kombinovať..
Čo sa týka toho ako rýchlo znížiť pH, tak je to tiež na uváženie. Ryby, ktoré sme tu spomínali sa najlepšie cítia pri pH 6,5-6,8. PH nad 7 im nevyhovuje, napr pri 7,4 sa po nejakej dobe cítia vyslovene zle, ak na to nie sú doslova vycvičené/privyknuté.. Ale nižšie pH (napr 6) im až tak nevadí, niektorým druhom to vyslovene robí dobre. Ja mám Uary pri pH 4-4,5..
Keby som bol na tvojom mieste, išiel by som s vodivosťou na 100-150us a behom 1-2 mesiacov by sa pH ustálilo napr na 6,6-6,8. Potom sa už dá od toho odraziť, vodu môžeš pritvrdiť kedykoľvek tak, aby prosperovali rastliny.. Navyšše krmivo postupne zvyšuje vodivosť, takže stačí trošku počkať, prípadne prihnojiť.. Druhá možnosť je CO2-kovať a počkať ako sa to bude vyvýjať. Záleží na tom, že na čo sa namotáš a čo ťa začne baviť, potom to už pôjde samo.. Netreba sa toho báť, drž pH pod 7 a všetko bude ok. Aj keby na 1-2-3 dni vyskočilo napr na 7,4 nič sa nedeje, ryby to prežijú, len to potom treba dať naporiadok zasa.