To bobo 242
Vodu doplň normálne odstátu,odplynenú VDVV,a biofiltrom uhlím a pieskom ako som písal ,stiahneš uhličitany na polovicu 4-5°n.Ph ti potom klesne na 6-6,5,stálu tvrdosť nie je potrebné až tak sledovať,dôležitý je proces uhličitanov.
perchess píše:jovan píše:Uvediem veci trošku na správnu mieru a pomenujem veci správnymi názvami,pretože mám taký pocit ,že buď ja som polochápavý,alebo si niekto pomenúvava veci vlastnými........
Teraz niečo k parametrom tvrdej a mäkkej vody.
0 - 4 dGh veľmi mäkká voda /destilovaná,snehová…/ do 120mikro S
4 - 8 dGh mäkká voda /dažďová,lesné tone,mláky/ do 250
8 - 12 dGh polotvrdá voda /vodovod,potok…/ do 400
12 -18dGh studničná
V mäkkej vode nerastie prakticky nič.Chce mať Disky,Satanoperky,rastliny… teplota 29-30°C.
Za týchto okolností a týmto spôsobom,pri 200 mikro to akvárium NIKDY nebude dlhodobo fungovať
Díky za objasnenie a doplnenie problematiky celkovej tvrdosti, uhličitanovej tvrdosti a ich vplyvu na pH vody. Napísal si to úplne zrozumiteľne, vôbec nie si polochápavý. Ja som sa len snažil laicky vysvetliť previazanosť GH, KH a pH.
K tomu poslednému odstavcu: prečo si myslíš že mu to nebude dlhodobo fungovať, a čo myslíš pod pojmom "dlhodobo"? Pýtam sa preto, že ja mám akva 240 litrov, pH 6,4; GH 3-4, KH 0-1, vodivosť (meraná len zopárkrát) 80-120 uS, T 26-27°C a rastú mi tam v pohode rastliny koreniace, vzplývavé aj plávajúce (naposledy som odniesol kamošovi za plnú igelitku), a rybám sa tiež darí (dúfam že to nezakríknem). Podotýkam, že osmózu nemám, nie je mi potrebná.
jovan píše:To bobo 242
Vodu doplň normálne odstátu,odplynenú VDVV,a biofiltrom uhlím a pieskom ako som písal ,stiahneš uhličitany na polovicu 4-5°n.Ph ti potom klesne na 6-6,5,stálu tvrdosť nie je potrebné až tak sledovať,dôležitý je proces uhličitanov.
bobo242 píše:jovan píše:To bobo 242
dobre, a co ked mi pH neklesne pod 7, su tu aj nazory ze to len filtraciou nedosiahnem, a pri vymene vody len za VDVD som tam kde som bol, neschvalis mi doplnanie RO vody vobec v nijakom pomere k VDVD? V podstate povazujes RO za nezmysel? Resp okrem vyvojovej vody by si ju nikdy nepouzival ani pri hodnotach VDVD ake su v BA?
bobo242 píše:jovan píše:To bobo 242
dobre, a co ked mi pH neklesne pod 7, su tu aj nazory ze to len filtraciou nedosiahnem, a pri vymene vody len za VDVD som tam kde som bol, neschvalis mi doplnanie RO vody vobec v nijakom pomere k VDVD? V podstate povazujes RO za nezmysel? Resp okrem vyvojovej vody by si ju nikdy nepouzival ani pri hodnotach VDVD ake su v BA?
- minerálne vody vo flaškách musia byť sýtené,inak by sa minerály usadili na dne a plávali ako desiatoví potápači.Demonštrácia rozpustnosti uhličitanov za asistencie kyseliny uhlčiitej,čo sa vo veľmi zriedenom stave deje aj v akváriu.stiff píše:bobo242 píše:jovan píše:To bobo 242
Jovanisko , hovor si čo chceš, ale podľa mňa mu to takto bude trvať dlho a musí najprv naštudovať komplet problematiku vody ako takej so všetkým, čo patrí k JA... A to sa nedá len tak, lebo tie info treba hľadať a keď vojdeš do hlbky, je to veľmi zložité.. A čo je najdôležitejšie, treba si to postupne overovať v praxi.. Si spomeň koľko to trvalo tebe.. Súhlasím ,ja som len vyjadril len svoju skúsenosť.
S tou RO takým spôsobom ako sme sa bavili na začiatku nemôže nič pokaziť- toto je diskutabilné
a všetko sa mu urýchli. -rýchlokvasné stár zažiaria a zhasnú
Je to jednoduchšie,-áno je ale 10x drahšie
lebo podľa mňa sa za tie 4 spomínané dni nestane nič.-môže a nemusí
Veď to takto v podstate robíme všetci (okrem teba, ty máš kolónu.. )To pH razantne nespadne, na to je furt veľká vodivosť a KH.-nie už je malá
Či?
Ak by to fest prerybnil a poriadne krmil, nemenil vodu, za nejaké 2-3 týždne by to mohlo klesnúť. Ak tam nebude teraz ďalej osmózovať, pod 7 sa len tak nedostane, podľa mňa ho to akva nepustí. -čas ukáže
Tých pár neoniek čo tam má mu tam proste toľko "nenaští" a nena ... veď hej....
Čo ty na to?
Ps: a čo s tou minerálkou?
jovan píše:minerálne vody vo flaškách musia byť sýtené,inak by sa minerály usadili na dne a plávali ako desiatoví potápači.Demonštrácia rozpustnosti uhličitanov za asistencie kyseliny uhlčiitej,čo sa vo veľmi zriedenom stave deje aj v akváriu.
jovan píše:bobo242 píše:jovan píše:To bobo 242
Ro nie je nezmysel,to som už písal,ale použil by som ju v tvojom prípade len ako odparok,to som už tiež písal.Neutrálne ph 7 je rovnovážny stav,ktorý sa v prírode nevyskytuje prakticky vôbec.A nie do okrasného akva v ba vode by som ju nedal.Prečo by som mal odhadzovať to,čo môžu rastliny využiť pre svoj rast?Navyše na 1L Ro vody pripadá min 6-7L vody odpadovej a to keď spočítaš...drahé a neúčelné/200x7=1400l/ Trpeylivosť -vravím stááále.
stiff píše:jovan píše:minerálne vody vo flaškách musia byť sýtené,inak by sa minerály usadili na dne a plávali ako desiatoví potápači.Demonštrácia rozpustnosti uhličitanov za asistencie kyseliny uhlčiitej,čo sa vo veľmi zriedenom stave deje aj v akváriu.
Aha, už som v obraze, ale nikdy som sa nad tým nezamýšľal..
-nie sú minerálky,ale stolové vody. resp.veĺmi slabo mineralizované vody.navyše niektoré už prirodzene obsahujú co2,takže pokiaĺ z nich nevyprchá tak sú všetky miinerálne soli v nich rozpustené.bobo242 píše:stiff píše:jovan píše:minerálne vody vo flaškách musia byť sýtené,inak by sa minerály usadili na dne a plávali ako desiatoví potápači.Demonštrácia rozpustnosti uhličitanov za asistencie kyseliny uhlčiitej,čo sa vo veľmi zriedenom stave deje aj v akváriu.
Aha, už som v obraze, ale nikdy som sa nad tým nezamýšľal..
a co nesytene mineralky ?
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 16 hostia