Milos toto bude este asi dlho trvat, kym sa podari odladit efekt vyfarbenia ryb pomocou LED diod. Ja som robil ako bokovku LED osvetlenia na podvozky aut. UZ som s tym prestal, ale je to tak stale, ze ked si kupis ledku od jedneho vyrobcu z jednej serie, tak nesvieti presne tak isto ako dioda od toho vyrobcu vyrobena o pol roka neskor. Aj napriak tomu ze maju rovnake oznacenie. Tema LEDiek sa veselo riesi aj medzi kolegami venujucim sa morskej akvaristike a ti pouzivaju vykonove 3W LED aj kvoli tomu, ze pri nich vyrobca uvadza pocet lumenov. Ja osobne verim, ze buducnost osvetlenia akvaristiky patri LED diodam, len to treba este dotiahnut.
Ja som mal inak prve LED
osvetlenie na akvarku niekedy v roku 2003 (vtedy este za vela penazi, ale vyzbierali sa mi na to tuningovi chlapci, ktorym som robil auta) a riesil som to tak ako na tie podvozky. Diody prispajkovane na cuprextitovej liste boli v serioparalelnom zapojeni bez pouzitia rezistorov na 12V. Cela tato lista bola vlozena do priesvitnej zahradnej hadice 12/16 a konce boli zaliate akvaristickym silikonom. Bolo to maximalne bezpecne pre akvarium, lebo to bolo vodotesne a keby sa nahodou aj stala nejaka nehoda s hadicou, tak to stale bolo len 12V. Jednym dolezitym faktom je, ze LEDky sa nezahrievaju.
Teraz sa uz 2 roky dokopavam k tomu, aby som si spravil poriadne LED osvetlenie na akvarko a akosi sa stale nemam k cinu. Mozno az na to more