bobo242 píše:kusok toho kamena tam mozno niekde zostal aj ked som ho skrabal dole..ale ze by mal az taky vplyv...
Áno, môže to mať až taký vplyv. Treba si uvedomiť, že hodnota pH je logaritmická funkcia. Pre tých, ktorým matematika nebola zrovna koníčkom, vysvetlím na zjednodušenom príklade (ale je tam aj trochu chémie....):
V destilovanej vode je vždy určité množstvo molekúl vody H2O disociované na katióny H+ a anióny OH-. Celková koncentrácia H+ a OH- je vždy 10 na -14 mol / liter. Ak vo vode prevládajú katióny H+, je voda kyslá, ak anióny OH- voda je zásaditá. Koncentrácia katiónov vodíka H+ (odtiaľ skratka pH) v neutrálnej vode je 10 na -7 mol / liter (tj. 0,000 000 1 mol / liter), čo sa označuje ako pH 7. Vo vode kyslej napr. pH 6 je koncentrácia katiónov vodíka H+ 10 na -6 mol / liter. To znamená, že vo vode pH 6 je 10-násobne väčšia koncentrácia katiónov H+ ako pri pH 7, a vo vode pH 8 je 10-násobne menšia koncentrácia katiónov H+ ako pri pH 7 (a teda 100-násobne menšia ako pri pH 6).
Ak by sme destilovanú vodu nechali na vzduchu, prirodzene naviaže oxid uhličitý CO2, ktorý zreaguje s vodou:
CO2 + H2O vznikne H2CO3 (kyselina uhličitá), ktorá vodu okysľuje, tj, znižuje pH.
Naopak, pridaním vápenca (obsahuje vápnik) tento zreaguje:
CaO + H2CO3 vznikne H2O + CaCO3 (uhličitan vápenatý), ktorý je zásaditý a teda dvíha pH.
Zámerne som uvádzal príklad destilovanej vody, pretože je čistá, bez rôznych prímesí pevných častíc alebo plynov. Vo vode nedestilovanej (tj. akvarijnej, vodovodnej a pod.) sú však rozpustené aj iné zlúčeniny. Z tých, ktoré majú najväčší vplyv na zmenu pH, sú to oxid uhličitý (vplýva na znižovanie pH) a zlúčeniny vápnika a horčíka (mnohé z nich vplývajú na zvyšovanie pH). Takže z toho celého vyplýva, že ak máme vodu tvrdú, tj. obsahuje veľa zlúčenín vápnika a horčíka vo forme uhličitanov, tak táto voda bude mať tendenciu zvyšovať svoje pH. Ak je voda mäkká, má málo (alebo takmer žiadne) zlúčenín vápnika a horčíka, vo vode bude mať väčší vplyv CO2 a teda voda bude mať tendenciu znižovať svoje pH. Preto sa meria uhličitanová tvrdosť (obsah uhličitanov vápnika a horčíka ktoré majú vplyv na pH) a celková tvrdosť (tj. uhličitanová tvrdosť plus zlúčeniny, ktoré nevplývajú na zmenu pH). Ale to už je o tvrdosti vody....
Upozorňujem, že toto všetko som popísal iba ako názorný príklad a vypichol som iba to, čo má najväčší vplyv na zmenu pH. Zvýšiť pH je pomerne jednoduché - šmaríš do vody kus vápenca, travertínu, dolomitu alebo koralovej drte a máš to. Na zníženie pH musíš uhličitany z vody odstrániť. Keďže sa nedajú jednoducho pozberať, treba to urobiť inak - odstrániť ich z vody reverznou osmózou, alebo ich vo vode "previesť" na iné zlúčeniny, ktoré už nebudú vplývať na pH (filtrovanie cez rašelinu, pridávaním rašelinových výluhov, pridávaním napr. kyseliny fosforečnej H3PO4, s ktorou zreagujú). Takže voda bude mať síce vyššiu celkovú tvrdosť, ale uhličitanová bude nízka. Postupnou výmenou vody (a/alebo rašeliny) klesne aj celková tvrdosť.
Toľko v skratke, dúfam že je to zrozumiteľné, zrozumiteľnejšie už to neviem napísať