niečo vo filtru

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: niečo vo filtru

Poslaťod Berco » Sob 23. Okt 2010 17:14:11

stiff píše:Podľa fotky by som si tipol na pijavicu, svojho času som trochu pátral po nete a hľadal som info.. Ak sa to jedným koncom prichycuje na sklo a vie sa to natiahnúť z 0,5 na 2 (a viac)cm, malo by to byť ono. Možno sa mýlim, je toho viacej druhov (ploštenky, pijavice, hlístice..), všetky sú si dosť podobné, treba veľmi kvalitné foto, aby to človek vedel rozoznať. V podstate nie sú nebezpečné pre dospelé ryby (ak to nie je veľmi premnožené..), ale sú nebezpečné pre ikry a poter.

Ja som skúšal niekoľko "liečebných kúr" a v podstate na 100% zaberie len SAVO. Veľmi dobré skúsenosti mám aj s použitím soli vo vysokej koncentrácii na krátku dobu (1-2hod.). Soľ zaberie spoľahlivo na pijavice, aj ploštenky, na hlístice mi veľmi (vôbec?) nepomohla. Kúru treba po niekoľkých dňoch zopakovať, lebo vajíčka (pijavice) sú veľmi odolné, prežijú zmrazenie aj vysoké a nízke teploty. Ploštenky sú väčšinou živorodé, takže tam by mohla zabrať "jednorazovka"..Pomôže aj vysušenie nádrže, ale v tvojom prípade (filter) si tie vajíčka natiahneš späť z avária do filtra a po nejakom čase sa to namnoží zase.

Skúšal som aj rôzne kom. preparáty (FMC, m. skalica..), ale viac menej bez finálneho úspechu, nakoniec sa to namnožilo zase... Skúšal som aj flubenol, ten mi bol doporučený ako prvý), ale vždy sa to nakoniec objavilo zas.. Odporučil by som soľ.

V akom mnozstve si daval tu sol zhruba na 100l? a rybam to neublizilo a to savo si daval rovno do akva? obcas chodim do Humenneho tak sa stavim kuknut na akva.
Obrázok užívateľa
Berco

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod stiff » Sob 23. Okt 2010 17:38:17

Berco píše:... a to savo si daval rovno do akva?

POZOR! Savo do akva s rybami nelej!!! Samozrejme ak ich máš rád.. :D Myslel som to tak, že ak sa toho chceš zbaviť na 100%, vydenzifikuješ akva (naleješ savo), necháš filtrovať tak ako to je, aby savo spoľahlivo zabilo všetky baktérie, zárodky, vajíčka a pod.. Na druhý deň vytiahneš čo najviac vody - najlepšie všetkú a napustíš nanovo. Ak chceš 100%tnú istotu, nechaj celé akva aj so zariadením na týždeň vysušiť. Toto je vhodné do odchovných akva, kde nie je zariadenie..

Soľ som ja vtedy dávkoval - ak si dobre pamätám - 1kg na 300-400l, ale na krátku dobu, cca 1-2 hod. Potom som vymenil max. možné množstvo vody a samozrejme vypral filter. Myslím, že na 1hod môžeš dať aj silnejšiu koncentráciu, rybám sa nič nestane, rastliny treba vybrať. Na pijavice a ploštenky to zabralo perfektne. Zhruba po 3-5 dňoch toto celé treba zopakovať. Asi toľko majú inkubačnú dobu vajíčka.
Ak chceš vyber jednu pijavicu do pohára s vodou a daj tam trochu soli. Do minúty, dvoch zdochne a do hodiny sa normálne skoro rozpadne, tá soľ ju "rozožerie"..

Na akvarka sa samozrejme príď pozrieť hocikedy... :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod barny1991 » Str 13. Apr 2011 17:28:09

mna by zaujimalo ako to vsetko dopadlo ako si to poriesil a zbavil sa bakterii.
Obrázok užívateľa
barny1991

Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod terrible » Štv 14. Apr 2011 11:32:43

Neverim, ze by videl nalevnika volnym okom, ved to su jednobunkove organizmy, v skole sme to kedysi skumali pod mikroskopom. Ale tiez by ma zaujimalo ako to dopadlo, moze sa to stat aj inym a co to vlastne bolo, tiez by som to tipol skor na nejakeho parazita.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 44 hostia