375l - Akva pre menšie cichlidy zo strednej ameriky

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

375l - Akva pre menšie cichlidy zo strednej ameriky

Poslaťod Walcott » Uto 12. Apr 2011 13:18:02

Takže ahojte, som tu dá sa povedať nováčik, prečítal som tu už hodne tém a po zhodnotení som sa rozhodol založiť si nové akva. Momentálne mám malé 75 litrové akvárium. Prevádzkujem ho už pár rokov a učarovali my stredoamerické cichlidy typu amatitlania nigrofasciata, thorichtys meeki atd...

Vzhľadom na parametre mojej izby, som sa rozhodol pre akvárium rozmerov 150x50x50 = 375l.

Nechcem tu zatiaľ popisovať konštrukciu stolíka atd...lebo len začínam čiže by som sem nemal ešte ani aké fotky dať. No dúfam že o pár mesiacov budem môcť prezentovať podobne pekné akváriá ako sú tu na fore :yes

Hlavne by som potreboval poradiť ako by mal vyzerať prirodzený biotop pre ryby ako Thorichthys meeki, Amatitlania nigrofasciata, Rocio octofasciata, Cryptoheros sajica, Hypsophrys nicaraguensis čiže menšie cichlidy. Asi to bude hodne skál, veľa skrýš, málo rastlín aj to odolných voči vyhrabávaniu, štrk cca 1-3mm a hlavne či sa tieto konkrétne druhy a im podobné budú znášať. Viem že ich tam nebudem chovať na tony stačí mi pár spokojných párikov.

Možno vás niektorých aj prekvapuje prečo práve tieto druhy takpovediac nezaujímavých cichlidiek, ktoré ako by niekto povedal sa "vytrú aj v záchodovej mise" a stoja smiešne peniaze, no už od malička ma fascinovali a kedže som začiatočník nemám chuť na afriku ani veľkú ameriku aj kôli malej nádrži a mám taký pocit že sa na ne trochu zabúda tak aspoň vyplním tú medzeru. :)

PS: dúfam že som to zaradil do dobrej témy ak nie sorry môžete to presunúť.
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Reklama

Re: 375l - Akva pre menšie cichlidy zo strednej ameriky

Poslaťod perchess » Uto 12. Apr 2011 14:08:23

No v tomto by ti vedeli najlepšie poradiť jancibie, mephisto alebo stiff.
Ale "pár spokojných párikov" stredoamerických cichlíd v 375 litroch.... To podľa mňa nepôjde. Pri povahe uvedených rýb tam môžeš mať niekoľko párov (ak budeš mať šťastnú ruku pri výbere), ale vyslovene spokojný bude asi len jeden pár.... :muscle :punch Ale je to len môj názor, možno sa mýlim.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Walcott » Uto 12. Apr 2011 14:11:11

Žeby až tak? Lebo videl som že chovali aj väčšie cichlidy také nad 20 cm v takomto akve a vyzeralo to celkom v pohode aj ked len pár kusov mne sa to zdalo pre nich aj tak malé. Preto som si ja zvolil menšie rybky tak do max 15-20 cm.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod paloi » Uto 12. Apr 2011 14:18:38

Páni, v tom návale informácií trochu zaniká Walcottova otázka - aký je prirodzený biotop pre Thorichthys meeki, Amatitlania nigrofasciata, Rocio octofasciata, Cryptoheros sajica, Hypsophrys nicaraguensis.

A druhá otázka - či sa budú znášať :punch

Walcott, všimol som si, že si sa registroval pred pár dňami, takže to moje predchádzajúce "navádzanie" bolo trochu "po termíne"... nuž čo... vitaj medzi cichlidármi :-)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod stiff » Uto 12. Apr 2011 14:55:40

Walcott píše:Hlavne by som potreboval poradiť ako by mal vyzerať prirodzený biotop pre ryby ako Thorichthys meeki, Amatitlania nigrofasciata, Rocio octofasciata, Cryptoheros sajica, Hypsophrys nicaraguensis čiže menšie cichlidy. Asi to bude hodne skál, veľa skrýš, málo rastlín aj to odolných voči vyhrabávaniu, štrk cca 1-3mm a hlavne či sa tieto konkrétne druhy a im podobné budú znášať. Viem že ich tam nebudem chovať na tony stačí mi pár spokojných párikov.

O prirodzenom biotope je ťažké hovoriť, vzhľadom na veľmi širokú oblasť, v ktorej sa tie ryby vyskytujú. Myslím si, že najlepšie je nechať pôsobiť svoju fantáziu a vytvoriť niečo, čo sa bude páčiť rybám a hlavne tebe.. Inšpiráciu treba hľadať napr. tu: http://youtu.be/TkpgNBGa31w

Tie ryby sú naozaj veľmi nenáročné. Tvrdosť vody prakticky nerozhoduje, aj keď v domovine žijú v polotvrdej až tvrdej vode, v mäkkej vode stačí kontrolovať pH na 7 a všetko bude ok.
Čo sa týka rýb, H nicaraguensis nie je veľmi malá cichlida (v porovnaní s napr. nigrofasciatom), pozri napr tu:
Obrázok
Je to veľmi teritoriálna cichlida, ktorá nie je veľmi vhodná k menším rybám, skôr by som ju kombinoval k rovnakám a väčším ako je ona sama, hoci samica je o dosť menšia ako samec... Samec je ale v čase trenia dosť drzý a dotieravý, dokáže rybu uštvať.. Ostatné menované ryby do tvojho akva sú ok. Skús sa pozrieť aj po nejakých raritkách ako je napr. rod Theraps, Cryptoheros cutteri, panamensis, spilurus...

Walcott píše:Možno vás niektorých aj prekvapuje prečo práve tieto druhy takpovediac nezaujímavých cichlidiek, ktoré ako by niekto povedal sa "vytrú aj v záchodovej mise" a stoja smiešne peniaze, no už od malička ma fascinovali a kedže som začiatočník nemám chuť na afriku ani veľkú ameriku aj kôli malej nádrži a mám taký pocit že sa na ne trochu zabúda tak aspoň vyplním tú medzeru. :)

Nie je pravda, že sú to "takpovediac nezaujímavé cichlidky". Sú len najbežnejšie z malej ameriky. Aj keď v dnešnej dobe ich už robí málokto, takže je možné, že za chvíľku už také najbežnejšie nebudú... :nerd Určite majú svoje čaro. Ich cena je nízka, lebo takpovediac na nich začínal každý chovateľ ameriky a pomerne jednoducho sa množia. Aj keď už aj tá cena naberá pomaličký iný smer :clap . Skús sa ale pozrieť na vyššie spomínané raritky (je ich oveľa viac ako som spomenul..) a uvidíš, že zohnať ich v našich končinách je obrovský problém. Tejto skutočnosti potom samozrejme zodpovedá aj ich cena, tá už je niekde inde.. :tmi :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod stiff » Uto 12. Apr 2011 15:23:31

Walcott píše:... prečo práve tieto druhy takpovediac nezaujímavých cichlidiek, ktoré ako by niekto povedal sa "vytrú aj v záchodovej mise" a stoja smiešne peniaze...

Ešte by som chcel doplniť, aby si nemal nejaký pocit menejcennosti alebo čo:
Afriky sa tiež - ako by niekto povedal sa "vytrú aj v záchodovej mise" - akurát do papuľky... :rofl :rofl :rofl

Tým som nechcel nikoho uraziť samozrejme, všade existujú (česť) výnimky, takže vrámci srandy... ale je to tak, ako to je, to je fakt... :rofl :rofl :rofl
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod Stero » Uto 12. Apr 2011 16:03:28

Ale máš pravdu všade sa nájdu menej náročné druhy a naopak extra náročné. Mne sa páči prirovnanie že sa vytrú aj v mydlovej vode :chuckle :chuckle :chuckle
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Walcott » Uto 12. Apr 2011 16:32:13

Díki chlapci. Neboj stiff menejcenný sa cítit nebudem ja sa budem naopak týmito rybkami pýšiť a budem sa snažiť dokázať že sú rovnako dobré ako ich drahší a vzácnejší súrodenci :mrk

Paloi: ďakujem za prijatie medzi cichlidárov, no nie je to moje ako by som to povedal "ten krát poprvé" s cichlidamy. Momentálne mám 75l akva a v nom dve nigrofaciaty, ked som ich kupoval bol to párik ako vyšitý samička bruško do červena samec zašpicatené plutvy a väčší a čo sa ti s nich nevykľulo dvaja samci :tmi takže teritoriálne správanie zažívam každý den, preto neplánujem ani vo väčšom akve veľa rýb aby sa tam nehasili. Lebo jeden z tých mojich dvoch samcov je až nechutne veľký ale aj krásny a to ho ani neprekrmujem, čakám kedy roztlačí akvarko plutvami.

Ten biotop som si tak nejak predstoval ako v tých videách no radšej by som bol bez korenov a s viacerími skalami, prinajhoršom tam šmarím aj koren.
Obrázok užívateľa
Walcott

Poslaťod paloi » Uto 12. Apr 2011 18:23:06

Walcott píše:Paloi: ďakujem za prijatie medzi cichlidárov, no nie je to moje ako by som to povedal "ten krát poprvé" s cichlidamy. .

Mne neďakuj, ja som Ťa len chcel trochu "popostrčiť"... a dotiahnuť na cichlidportál ďalšieho "postihnutého" :lol:
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Peter304 » Uto 12. Apr 2011 18:50:50

ak chceš biotop meeki kukni -
Kód: Vybrať všetko
 http://www.cichlidae.com/article.php?id=7
(WF meeki zhanam cca.2roky a prd takže také bežne asi niesu okrem tych šmejdov čo sa u nas predavajú) :wave:
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 56 hostia