Malé cichlidky menom Apistogramma

Diskusia o trpasličích cichlidách

Malé cichlidky menom Apistogramma

Poslaťod Rostratus » Ned 04. Okt 2009 14:35:01

Tieto cichlidy sa hodia pre tých, ktorý chcú chovať americké cichlidy a nemôžu si dovoliť buď s finančných alebo priestorových dôvodov veľké akvárium. Sú to malé krásne cichlidky, ktoré môžete chovať aj v menších nádržiach. Nájde sa niekto kto ich chová a pochváli sa svojími skúsenosťami s ich chovom?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Malé cichlidky menom Apistogramma

Poslaťod neoac » Ned 29. Nov 2009 23:26:51

je tu niekto kto ma sksusensti s tymito rybkami? alebo niekto neviete nejaky odkaz kde by som našiel ich popis a fotografie?
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Rostratus » Pon 30. Nov 2009 9:16:58

S návštevníkov portálu pravdepobodne nikto nechová tieto malé cichlidky. Ale táto stránka sa špecializuje priamo na rod Apistogramma

Kód: Vybrať všetko
http://www.apistogramma.com

Len škoda sa tu nenájde nikto kto ich má doma.

Našiel som tam aj jedno biotopové akvárium. Na tomto akváriu sa mi páči to, že to naozaj vyzerá ako kúsok prírody. Len si trošku neviem predstaviť ako takéto akvárium udržuje.

Obrázok
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Belial » Pon 30. Nov 2009 17:55:43

To akva vyzerá naozaj dobre. Brácho má doma Apistogramma cacatuoides a nemá s nimi žiadne problémy. Niesu moc náročné, snáď len na kvalitu vody, ale to asi väčšina rýb. Ja som mal Microgeophagus ramirezi, u tej sa mi podaril aj odchov, ale ryby mi nikdy nevydržali dlhšie ako rok. Možno je to tým, že táto ryba je už dosť prešľachtená, alebo to mohlo byť tým, že som ich mal s diskami a teplota vody im nerobila práve najlepšie...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Poslaťod neoac » Pon 30. Nov 2009 19:28:45

akva je pekne ale neviem ked tam ma aj tie listy, nehni je tam všetko? na slovensky strankach neni skoro nič o tychto rybkach
neoac

Poslaťod Belial » Pon 30. Nov 2009 20:57:56

Keď som dával do akva dubové lístie, tak sa časom rozpadlo. Nejaké kazenie vody som nezaznamenal a mal som ich s diskusmi ktoré so na vodu dosť háklivé...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Poslaťod Jirkaa » Str 09. Dec 2009 16:21:47

s temito rybami mam spatne skusenosti ... porad se to boji , vybledla barva ... a nachylne na vodu ... a to mam biotopni nadrz ... vse jak ma byt .. takze nevim ... neni to ryba pro zacatecnika
Obrázok užívateľa
Jirkaa
V.I.P. člen
V.I.P. člen

Images: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod magnus » Pia 25. Dec 2009 11:23:02

k tymto rybam sa podla mna dobre hodia diskusy, skalare. Mozno aj herosky ale tie su uz velke oproti apistogrammam
Obrázok užívateľa
magnus

Poslaťod Aldebaran » Uto 29. Dec 2009 22:09:08

asi tyzden sa zacinam pohravat s myslienkou, ze v blizkej buducnosti by som mozno znova chcel vyuzit moje stare 62l akvarium a kedze ma dost blbe rozmery (male dno), afriku tam nechcem, preto rozmyslam prave o americkych drobcoch.

Zatial som to riesil len PM-kami so stiffom a Kubom, ale nakoniec som sa po stiffovom nabadani rozhodol ze to postnem aj sem, na ozivenie a rozprudenie diskusie. Pytal som sa, na co asi treba mysliet pri zakladani takeho akvaria a ci sa to vobec da, pre prehlad tu postnem citovane PM-ky od stiffa aj Kuba(verim, ze im to nebude vadit). Kubo je dost zbehly v chove apistogram, tak verim, ze jeho skusenosti pomozu aj inym, ktori o niecom podobnom uvazuju :)

stiff píše:Ja na malé cichlidky nie som, ale je množstvo rôznych "tolerantných" malých cichlíd a cichlidiek z JA, kde by si si mohol určite vybrať. Rôzne druhy aequidens (akary) teraz ma tak narýchlo napadne: a. metae, dorsigerus..apistogrammy poznáš..treba trochu pogoogliť, alebo daj novú tému na portál,možno niekto poradí, kto sa tomu venuje...62l akva nie je až tak malé pre tieto rybky - peknú spleť tenkých koreňov, valisnerie..mohlo by to byť fajn :mrk

okrem rôznych druhov apistogramm (ináč môj kamarát odchováva a. cacatudoides sp orange a red) si pozri napr. laetacara dorsigera, alebo curviceps.. a tiež menšie druhy aequidens.. Viem, že macher na tieto rybky je Kubo - je registrovaný aj na cichlidportáli, skús mu napísať...

Kubo píše:V prvom rade by som ti odporucal tuto stranku : http://apistogrammaidiots.com/index.html . Mozes si v nej poriadne popozerat apistogrammy a pripadne aj vybrat , samozrejme netreba zabudat na dostupnost niektorych druhov. Nechcem ti velmi vnucovat moj vkus akvarka , no zvolil by som nejaky jemnejsi substrat (nie velmi svetly) , vybral si nejake pekne kusy mensich konarov , vzhladom na akvarko. Samozrejme bukove alebo dubove listie , pripadne jelsove sisky do 10kuskov. Nabehla by prirodzena jantarova farba vody v akvarku. Pripadne by som nejak zamaskoval 1-2 kokosove polovicky s nejakym machom alebo tym listim , kde by sa apistogramy skryvali a prirodzene aj vytierali ;) Tam by som zvolil max. 2druhy cichlidiek a to iba pariky. Pripadne z jedneho druhu by to mohlo byt 1 samec a 3 samice. Dvoch samcov rovnakeho druhu velmi neodporucam koli agresivite dominantnejsieho samca. Mozno by som si to najprv vyskusal s bezne dostupnymi apistogramami a to napr. A.cacatuoides "Orange" a potom A.borelii pripadne A.agassizii . Ine ryby by som tam asi nedaval. Mozno by sa dalo este pridat po jednej samici , teda 1samec a 2samice a takisto aj z druheho druhu. Musis si to fakt odskusat , pretoze kazdy ma inu vodu a neviem ako sa budu ryby spravat v tvojej. :)

Kubo píše:Filter staci bublifuk , aspistogramy vela nenakadia. Co sa tyka rastlin to si budes musiet vyskusat sam. S vyluhami to bude horsie , pri tych sa velmi rastlinam nedari , ibaze by si ich pouzival v mensom mnozstve. Mozno by som skusil nejake machy a take mensie rastliny ako pogostemon.Do 60tky toho vela neposadis :) Co sa tyka raselinoveho granulatu tak by som si zvolil firmuSERA alebo JBL. Osvetlenie to uz budes vediet ty ake rastliny si predstavujes . Ale pocital by som asi 0,5W/L vody.

Zatial tolko som sa dozvedel, verim, ze to pomoze viacerym, ktori by o tieto male ameriky mali zaujem. Ak tento moj napad nadobudne realnejsie kontury, skusim sa popytat viac aj o samotnom chove apistogramm, prip. inych americkych trpaslikov. Bolo by fajn, keby Kubo prispel aj tu do fora, nabadal som ho k tomu v poslednej sprave, snad ma pocuvne :hmm
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod stiff » Uto 29. Dec 2009 22:30:13

O týchto cichlidkách by som sa aj ja rád niečo dozvedel.. Čo ty na to Kubo? :nerd
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Ďalší

Späť na Trpasličie cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť