Prepojenie dvoch nadrzi

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Prepojenie dvoch nadrzi

Poslaťod ferinko » Pia 27. Nov 2009 13:19:02

caute uvazujem nad novou nadrzou. dovod preco pisem do fora je ze chcem prepojit tieto nadrze tak som nemal dva ohrievace, dva filtre a pod. nadrze budu vedla seba. napadlo ma ich spojit pvc rurkou. Nalavo mam externy filter a pri nom ohrievac. co na to poviete moze to fungovat???
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
ferinko

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Prepojenie dvoch nadrzi

Poslaťod ollisvk » Pia 27. Nov 2009 16:26:01

podla mna nie, 1. na to aby ti pretekala voda zo stareho akvrka do noveho by si musel mat neustaly privod vody do aby mohla odtekat alebo nejako mechanicky zariadit hnatie vody do PVC trubice U. 2. ak budes krmit v oboch nadrzach tak musis mat podla mna aj 2 filtre, z toho dovodu ze potrava ktora padne na dno kde neni filter tam bude hnit. 3. jedine co ti tak bude fungovat si myslim ze je jedine ten ohrev, ale to by si musel zaistit nepretrzitu cirkulaciu vody a to si neviem predstavit pretoze by ti musela stale niekam odteka t a pritekat nova --- velke naklady na spotrebu vody a aj na skonstruovanie takeho mechaniozmu
ollisvk

Images: 0

Poslaťod ollisvk » Pia 27. Nov 2009 16:27:57

a este nieco, musel by si urobit rovnaky prietok vody v odsavani a pritoku a zaroven aj v tej PVC trubke U aby ti nesposobilo jedno silnesie prudenie to ze v bud ti bude pretekat a nestihat odsavat alebo naopak
ollisvk

Poslaťod Rostratus » Pia 27. Nov 2009 17:39:32

Takto prepojiť by sa to dalo, keď necháš na ľavej strane starého akvária nasávanie do externého filtra a presne na opačnú stranu do nového akvária dáš výpust z filtra. S tým čiastočne urobíš kolobeh vody. Tá spojovacia trubica nesmie byť zavzdušnená. To zistíš tým, že hladiny v obidvoch akváriach budú zarovno. Tým sa dostane voda z pravého akvária do ľavého, odtiaľ do filtra a z filtra naspäť do nového.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod ollisvk » Pia 27. Nov 2009 19:57:38

ano to sa da tak , ale ako dosiahne ze mu bude voda prudit cez hadicu??? jedno akvarko vby muselo byt na urovni hladiny vody toho druheho
ollisvk

Poslaťod Rostratus » Pia 27. Nov 2009 20:50:53

Tá PVC rúra v strede vlastne urobí tzv. spojené nádoby. To znamená, že keď bude z ľavého akvária odtekať voda, rovnomerne bude zas pritekať cez PVC rúru z pravého akvária. Je to pomerne jednoduché a funguje to. Ja to mám tak urobené ale pri akvárku a filtry. Podmienka je aby hladiny obidvoch nádrži boli zarovno a PVC rúra s dostatočným priemerom aby stíhala cez ňu pretekať rovnakou rýchlosťou voda ako odtekať.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod ollisvk » Sob 28. Nov 2009 13:32:54

ako ti vystuopi hladina vody do PVC rury ked ju tam nezenies? predsa vodny stlpec sa nezvysi v PVC ked v nadrzi je vyska stlpca 50 cm a na to aby bol umozneny prietok cez pvc a ponad akvarko potrebujes dalsich 5 cm. to ze musi byt prietok a priemer PVC velky je jasne ale prislusny rychlosti prudenia vo filtry to sa da vypocitat. Lenze urcite ti nebude pretekat voda cez PVC ako je to zbazornene na tom nakrese, uvediem priklad: ked stahujes vino zo 100 litroveho demizona do 10 l bandasky, nemusis ani potiehnut do hadice, staci ked je 10 litrova nadrz pod vyskou vodneho stlpca tej 100 l, sama zacne vytekat, preto si myslim ze neni mozny prietok vody podla toho nakresu
ollisvk

Poslaťod stiff » Sob 28. Nov 2009 21:27:10

Načo je dobré takéto prepojenie dvoch nádrží? Kombinácia akva + biofilter takýmto spôsobom funguje, to som videl niekoľko krát a to viem aj pochopiť. V podstate nasimuluješ prepad, akurát nemusíš vrtať dieru a filter môžeš umiestniť vedľa nádrže... Ale načo takto spájať dve nádrže?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod Junaksk » Ned 29. Nov 2009 0:10:59

admin spúojene nadoby spravis ked prepojis tie nadrze zdola nie z hora lebo ti tam zostane ci sa ti paci alebo nie vzduchova bublina ktora ti zabrani prudeniu vody z jednej do druhej dalje by si musel ivh mat v rovnakej vyske a rovnake mnozstvo vody, ale kto by vetal do dna dieru nie? dalo by sa to tak ze ajja nasavanie aj vytok vody das cez T-cko do oboch nadrzi kde sa stretaju stenami ze by nasavalo aj vypustalo naraz vodu a rovnako. ale moj nazor je ze kazde akva by malo mat svoj filter takto ked napr budes mat krupicku tak to budes mat mozno v dvoch nadrziach namiesto jednej.
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod Rostratus » Ned 29. Nov 2009 22:23:39

Chlapi nechcem sa s vami hádať, ale tu je dôkaz, že to naozaj funguje. Namiesto toho filtra si predstavte druhú nádrž. Ako vidíte je to prepojené PVC rúrou v mojom prípade s priemerom 10 cm. Jediné čo som potreboval splniť bolo aby hladiny oboch nádrži boli zarovno a v PVC rúry nebol vzduch. Ten som pekne hadičkou odsal a hneď sa mi vyrovnali hladiny v oboch nádržiach. Žiadne diery som nerobil. Tým, že v PVC rúre nieje vzduch a je tam voda s týchto dvoch nádrží sa automaticky stáva jedna. Takže keď z jednej nádrže voda odteká a do druhej nateká vznikne kolobeh. Pokiaľ je všetko dobre nadimenzované vždy budú hladiny oboch nádrži zarovno.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 42 hostia