Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod vladko » Pon 08. Nov 2010 14:13:40

precitane, tento clanok som asi prehliadol, no momentalne mam AQ v zabehu dvakrat meram raz rezem :) ale filter mi robi hluk preto sa pytam ako to riesite ake su postrehy skusenosti a podobne, predtym som mal AQ a v podstate od 22:00 do 08:00 tam bolo vsetko vypnute :( ci to bolo zle a ci dobre neviem no uhyn som nemal ziadny ryby boli v :yes stave ale nevidim do nich tak neviem
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Poslaťod kofola » Pon 08. Nov 2010 15:59:50

ved od toho som tu aby som ta nasmeroval ;) :yes Co sa tyka hluku filtra tak sa to tu uz tiez preberalo a v podstate mas 2 zasadne moznosti. Prevrtat diery do steny potiahnut cez ne hadice a filter dat do druhej miestnosti, alebo vymenit filter za tichsi.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod vladko » Pon 08. Nov 2010 16:02:26

kofola píše:ved od toho som tu aby som ta nasmeroval ;) :yes Co sa tyka hluku filtra tak sa to tu uz tiez preberalo a v podstate mas 2 zasadne moznosti. Prevrtat diery do steny potiahnut cez ne hadice a filter dat do druhej miestnosti, alebo vymenit filter za tichsi.

takze rekapitulacia ... kupim tichsi filter OK :) a z celeho toho mi vyplva ze filter ma bezat nonstop ak som spravne pochopil
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod Rostratus » Pon 08. Nov 2010 18:07:25

Ahoj samozrejme. Zapnutý NONSTOP filter je základ, ktorý musíš dodržať či už chceš, alebo nie. Dobrá filtrácia je základom úspechu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod suboss » Ned 27. Mar 2011 9:20:29

Chcel som sa spýtat na nejaké možnosti filtra pre moje 270 l akvariu. Cital som tu uz o roznych filtroch, ale vacsina z nich sa uz nepredava, su to stare modely. Vie teda niekto poradit ohladom noveho sortimentu, co by bolo pre mna vhodne? Myslim samozrejme externe filtre. Diky
Obrázok užívateľa
suboss

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Stero » Ned 27. Mar 2011 10:47:23

No nejakú radikálnu obmenu som nepostrehol. Skus si prečítať http://www.cichlidportal.sk/index.php/z ... a-zaciatok
časť ( III.časť) filtrácia

Ale ináč pre tvoje aq je dosť široký výber.

Aquanova NCF 1000 cca 65€
TetraTec EX 700 cca 65€
JBL CristalProfi e900 cca 90€
sera fil bioactive 250 cca 95 €
Hagen Elite Crystal Flo 80 vonk. 820l cca 95€
Eheim ecco pro 300 - 2036 cca 100€
TetraTec EX 1200 cca 105€
Fluval 305 cca 110€
Hailea HF - 300 cca 130€
EHEIM 2073 Professional 3 cca 145€
EHEIM professional II 2026 cca 200€

Alebo aj možnosť nákupu - menej známych značiek - napr Hanza a pod za pár €
Hanza 1000b s UV ťa bu stáť cca 50€
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod suboss » Ned 27. Mar 2011 16:46:51

diky Stero
Obrázok užívateľa
suboss

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod MarianGalo » Štv 28. Apr 2011 18:24:00

Stero ahoj. Zaujímalo by ma či je podmienka aby bol jemný molitan prvý ako filtračné médium a ak áno tak prečo to tak je? Nie je lepšie najprv očistiť vodu od hrubých až po najjemnejšie nečistoty? Neviem preto sa pýtam.
MarianGalo

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod terrible » Pia 29. Apr 2011 6:46:37

No neviem, ale hlavjan funkcia filtra nie je v mechanickom cisteni vody od necistot, ale v tom, aby dobre fungoval nitrifikacny cyklus - teda aby mali kde byvat bakterie. ;) Ale mozno sa mylim...
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Matej » Pia 29. Apr 2011 8:08:36

Ja osobne to vidim takto :

mame media na -
- mechanicku filtraciu - napr. filtracna vata
- biologicku filtraciu - napr porovite kermaicke valceky
- "univerzalne" - napr biomolitan

Urcite najdolezitejsou castou je biologicka filtracia, ale bez akej takej mechanickej filtracie nebude opticky dojem z akvaria dobry. Voda moze mat super hodnoty ake len chce ale ked bude v akvariu plavat kopa drobneho bordelu tak to proste na pohlad pekne nebude. Po druhe, ak nebudeme odstranovat hrubsie necistoty, zanesu nam napriklad drobne pory v keramickych valcekoch.

Preto je idealna kombinacia viacerych medii, na zaciatku sa snazit zachytit mechanicke necistoty, potom nechat vodu pretiect cez nejake dobre medium pre biologicku filtraciu. Ako som napisal na zaciatku, kazde medium je dobre na nieco ine. Taka filtracna vata zachyti aj najjemnejsie necistoty, nema ale zase dost velku plochu pre osidlenie bakteriami a po ciastocnom zaneseni cez nu voda zle prudi. Keramicke substraty maju zase pravdepodobne najvacsiu plochu pre bakterie ale nedokazu zachytit hrubsie necistoty a jemna spina zanesie ich pory. Biomolitan som dal ako univerzalny pretoze pri vhodne zvolenej hrubke struktury dokaze zastat obe ulohy, aj zachytit necistoty a ma aj dostatocnu plochu pre bakterie - aj vdaka tomu a priaznivej cene je to asi najpouzivanejsie medium.

Mne osobne sa osvedcila kombinacia kde prvy kos vo filtri mam naplneny filtracnou vatou a cast je hrubsi molitan, v druhom kosi mam jemny molitan a dalsie kose su plne keramiky. Vatu treba preprat castejsie, ta sa zanesie ako prva, molitany cistim velmi malo kedy a tu keramiku som zatial len raz presprchoval, asi po 6-8 mesiacoch prevadzky, mozno aj dlhsie. Funguje mi to takto bez problemov.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 20 hostia