Šľachtenie...

Diskusia o cichlidách zo Strednej Ameriky

Šľachtenie...

Poslaťod stiff » Str 25. Nov 2009 22:07:35

Veľakrát sa rozoberala farebnosť am. cichlíd.. Niekto tvrdí, že amerika je menej farebná ako afrika - ja si to nemyslím. V posledných cca 15tich rokoch sa v Ázii pustili do intenzívneho kríženia a šľachtenia am. cichlíd, a výsledok? FLOWERHORN... Informácii o týchto rybách je málo (u nás), takže :) možno sa tu rozbehne zaujímavá diskusia
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Re: Šľachtenie...

Poslaťod stiff » Str 25. Nov 2009 22:10:09

pre tých, ktorí nevedia o čo presne ide
Kód: Vybrať všetko
http://www.flowerhorncraze.com/index.php?showtopic=43104

je tam vidieť aj red texas a jeho formy... ;)
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Junaksk » Štv 26. Nov 2009 11:44:28

yaujimalo bz ma preco im rasstie to celo moyno blba otayka uklada sa im tam tuk?
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod stiff » Štv 26. Nov 2009 13:36:14

U samcov niektorých strdoamerických cichlíd sa v dospelosti vytvára takýto tukový hrboľ. Pri párení je ešte viac výrazný... Vyskytuje sa aj pri niektorých JA cichlidách, ale tam nie je taký výrazný. Keďže floverhorny sú výsledkom rôznych kombinácii týchto cichlíd, vo väčšine prípadov majú aj takýto hrboľ :)
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod trophik » Štv 26. Nov 2009 16:49:27

daju sa takto slachtit aj neake africke cichlidy??? Aky je rozdiel medzi slachtenim a krizenim? To je hadam to iste nie???
Obrázok užívateľa
trophik

Been thanked: 0 time

Poslaťod Karlowatz » Štv 26. Nov 2009 17:05:43

Teda neviem ako vy, ale ja nie som nadšený z týchto všelijakých mutácií a génových manipulácií. Pekné a prirodzené je podľa mňa to čo vytvorila sama príroda a nie nejaký kvázi chovatelia či vedci, ktorý pri tom mysleli viac na svoje peňaženky ako na seriózny chov rýb.
Obrázok užívateľa
Karlowatz

Been thanked: 0 time

Poslaťod Belial » Štv 26. Nov 2009 17:32:56

Máš úplnú pravdu. Mne sa napríklad u terčovcov najviac páčia prírodné formy. Len keby sa u nás k nim dalo nejako normálne dostať... :(
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod stiff » Štv 26. Nov 2009 21:12:00

Čakal som podobné reakcie... :lol: Myslím, že nikomu nevadí keď ľudia oddávna šľachtili - krížili kone, psy, sliepky, mačky...tak prečo nie ryby? Hhhmmmm? Čo je na tom divného? Keď si obzeráte diskusy v predajniach - koľko týchto farebných variácii ma na svedomí "matka príroda" a koľko človek? Keď mám v akváriu ryby rôznych druhov a vytvorí sa mi náhodou pár, ktorý sa potom vytrie a rozplávaný poter je zdravý a prežije, mám to spláchnuť len pre to, že sú to krížence a vo voľnej prírode by sa to s veľkou pravdeposobnosťou nestalo (ale mohlo)?
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Junaksk » Pia 27. Nov 2009 9:11:42

ale v sucasnosti si nemozeme byt isty ani tym nypisom v predajniach ze prirodna forma urcitee ju nejak upravily aby bola odolnejsia pri preprave a tak a keby ze chceme uplne presne tak ani dcerske ryby by spolu nemohly mat mlade z jednej generacie rodicou lebo dochadza k mutacii takze pri otazke slachtenia som nie az tak konzervativny. samozrejme kebyze si mam vybrat medzi dvomi rybami s tzv prirodnym sfarbenim a vyslachtenym sfarbenim tak by som si vybral prirodne sfarbenie ale nemozem si byt isty ze aj to nepreslo slachtenim. dufam ze ste ma pochopili lebo je to dost zlozito napisane :)
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod Belial » Pia 27. Nov 2009 10:32:51

stiff píše:Čakal som podobné reakcie... :lol: Myslím, že nikomu nevadí keď ľudia oddávna šľachtili - krížili kone, psy, sliepky, mačky...tak prečo nie ryby? Hhhmmmm? Čo je na tom divného? Keď si obzeráte diskusy v predajniach - koľko týchto farebných variácii ma na svedomí "matka príroda" a koľko človek? Keď mám v akváriu ryby rôznych druhov a vytvorí sa mi náhodou pár, ktorý sa potom vytrie a rozplávaný poter je zdravý a prežije, mám to spláchnuť len pre to, že sú to krížence a vo voľnej prírode by sa to s veľkou pravdeposobnosťou nestalo (ale mohlo)?

Nemyslel som to tak, že zatracujem šľachtenie. Veď šľachtenie je vlastne len cielené zosilnenie niektorých znakov, ako napríklad farba, tvar tela a pod. A ľudia to robia preto, aby sme mali ryby krajšie, farebnejšie... Ale každému sa páči niečo iné. Ako už bolo písané, sto ľudí sto chutí...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Ďalší

Späť na Stredoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia