Riasy ?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Riasy ?

Poslaťod mlaka » Pon 07. Mar 2011 16:44:52

zelená riasa - v malých nepravidelne roztrúsených škvrnách je znakom dobrej rovnováhy v akváriu

sinica / modrá alebo zeleno sfarbená / nesprávne riasa - šíri sa pri nadmernom osvetlení, vytvára povlaky a "zamatové" koberce

hnedé riasy - šíria sa následne po niektorých zelených riasach v zlých ekologických podmienkach
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Poslaťod kaho » Pon 07. Mar 2011 17:26:13

mlaka píše:zelená riasa - v malých nepravidelne roztrúsených škvrnách je znakom dobrej rovnováhy v akváriu

sinica / modrá alebo zeleno sfarbená / nesprávne riasa - šíri sa pri nadmernom osvetlení, vytvára povlaky a "zamatové" koberce

hnedé riasy - šíria sa následne po niektorých zelených riasach v zlých ekologických podmienkach

...co je to :: "nadmerne osvetlenie".....??
kaho

Images: 0
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Poslaťod mlaka » Uto 08. Mar 2011 15:04:04

Nadmerné osvetlenie je nadmerné osvetlenie - na normálny rast rastlín stačí normálne osvetlenie, akonáhle svietiš viac ako je potrebné, či už intenzitou, alebo časovo, je to nadmerné osvetlenie. Niekedy na odstránenie rias stačí skrátiť čas svietenia, alebo zmeniť typ žiarivky. To naozaj funguje.
Obrázok užívateľa
mlaka

Poslaťod vladko » Uto 08. Mar 2011 15:30:32

mlaka píše:Nadmerné osvetlenie je nadmerné osvetlenie - na normálny rast rastlín stačí normálne osvetlenie, akonáhle svietiš viac ako je potrebné, či už intenzitou, alebo časovo, je to nadmerné osvetlenie. Niekedy na odstránenie rias stačí skrátiť čas svietenia, alebo zmeniť typ žiarivky. To naozaj funguje.

ja isto skusim nastavit AQ a osvetlenie tak ze rano ked je malo svetla pustim na cca 2-3 hod .. a potom k veceru ked som doma tak zapnem predpokladam ze svietenie nepresiahne 8hod.. a uvidime,
dalsi krok co som sa docital su rozne primesi (hnojiva)((v pripade ak mame vysoke ducicnany atd.)) ktore zabranuju tvorbe rias a podporuju rast rastlin, skusime uvidime.
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod kaho » Str 09. Mar 2011 7:24:35

mal som 3 roky zabehnutu 200l nadrz,juzna amerika...a zacala sa my tvorit sinica...preco???
kaho

Poslaťod Byk1984 » Str 09. Mar 2011 8:11:02

kaho píše:mal som 3 roky zabehnutu 200l nadrz,juzna amerika...a zacala sa my tvorit sinica...preco???

Trubice si menil,alebo si pouzival 3 roky tie iste???
Dalej to ze je akva zabehnute,neznamena ze sa ti v nom nemusia zacat dvyhat dusicnany a dusitany cize NO2 a NO3
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod kaho » Str 09. Mar 2011 8:14:38

trubice som menil,vzdy po cca pol roku,pravidelne cistil filter,menil vodu...nic som nezmenil....nic nepridal.ani neubral...
kaho

Poslaťod vladko » Str 09. Mar 2011 9:15:31

kaho píše:trubice som menil,vzdy po cca pol roku,pravidelne cistil filter,menil vodu...nic som nezmenil....nic nepridal.ani neubral...

clankov ako aj literatury je vela ohladom toho ale podla toho co som sa docital tak sinica sa tvori ked je rozhodena chemia v AQ, nedostatok mineralov a inych potrebnych latok, v podstate vsade su ine rady niekto povie ze je to svetlom aj ked ja si myslim ze nieje to hlavna pricina ale skor to ze su vysoke hodnoty dusicnanov a dusitnaniv a inych latok ktorimi sa zivi riasa.
v prvom rade treba otestovat vodu ja som nasiel test priazniva cena a 5v1
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvariumonline.sk/1414-jbl-easy-test-5-in-1-4014162253408.html

po zmerani sa treba rozhodnut co dalej vymena vody,(niekde som cital ze treba pridat aj potrebne bakterie ako pri zabiehani)
a potom vyrovnat ducisnany a dusitnany dusikate latky nasiel som "hnojiva" ako pmdd (poradil znami akvarista) su aj ine znacky
http://pmdd-hnojivo.cz/?gclid=CKnv5cnvvqcCFdSHzAodHAYo_Q
(ceska stranka pre bezne aq a pre rastlinne)
alebo
http://www.pmdd.sk/

po otestovani vody sa nato pustim, momentalne nemam cas takze to pocka ale potom dam vediet aky je progres samozrejme ak v AQ su niejake rastliny dost im to prospeje a dolezite je prihnojovat pravidelne ako aj merat hodnoty a vyrovnavat latky v AQ.
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod mlaka » Str 09. Mar 2011 18:09:05

Riasy sa začnú niekedy tvoriť aj vtedy ak sa prihnojuje - rastliny všetky živiny nespotrebujú a vtedy nastupujú riasy.
Obrázok užívateľa
mlaka

Poslaťod nimho » Pia 09. Mar 2012 15:23:12

zacali sa mi v akva niekde tvorit taketo cierne flaky ( riasy? ) a aj potom na kamenoch take male cierne bodky. Neviete co to moze byt? Skratit dlzku osvetlenia? zelenu riasu mam, este dokonca aj bublinky pusta jak keby mam CO2 :) este aj na skle sa mi dost rychlo tvori zelena riasa, kazdy tyzden ju musim davat dole, pred tyzdnom som dal prec dvoch gibbicepsov, tak neviem ci aj to ma na to vplyv...prikladam foto...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
nimho

Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 81 hostia