Pri výmene 50% vody v normálne zabehnutej nádrži, s normálne zabehnutým filtrom, sa nemôže nič stať, ak dopustím vodu priamo z vodovodu. Robím to prakticky denne a ručím za to. Samozrejme to neplatí pre poter a obzvlášť citlivé druhy rýb. Tak isto filter (filtr. materiál) nesmie byť zanesený organickým odpadom. Niekedy vymením aj 3/4 objemu akvarka za vodu priamo z vodovodu! Toto je ale možné len v neprerybnenej nádrži (aj keď sa to za určitých okolností dá v pohode spraviť a v husto prerybnenej nádrži..). Ryby to zvládnu bez ujmy. Sú tam dôležité aj iné faktory a to množstvo, druh a štýl krmenia, veľkosť a množstvo rýb v nádrži, aká stará je vymieňaná voda (ako dlho som ju nemenil) a ako veľmi je zanesený filter... Súbor týchto faktorov mi dovolí experimentovať a vysledovať optimum.
Pri chlorovanej vode netreba zabúdať na to, že tá voda sa zmiešava s vodou v akváriu a tým pádom klesá výsledná koncentrácia chlóru. Tak isto si treba uvedomiť, že akvárium sa nenapustí hneď, čiže časť chlóru medzitým vyprchá a toto tak isto vpýva na výslednú koncentráciu. Súhlasím s názorom, že chlór vyprchá skôr ak sa dopúšťa napr sprchou... Čiže ak by som tieto faktory čisto teoreticky spočítal (prakticky si to neviem predstaviť, lebo každá nádrž je iná..), myslím, že výsledná koncentrácia chlóru je pre ryby zanedbateľná... Písal som o 50%výmene vody. Úplne iné by to bolo, ak by som menil 100% vody. Aj to je možné, ale.. to už je na dlhšiu debatu a myslím, že by som tu asi dosť naštrbil zabehané dogmy o nitrif baktériách, atď, atď..
Pietro:
tvoja teoretická časť o chlóre je gut, ale bolo by ju vhodné doplniť aj o časť praktickú. Príklad:
Chlór je pre všetky druhy rýb toxický, ale ak s ním budem narábať takýmto, alebo takýmto spôsobom, všetko bude OK. Niečo v tom šýle, že "oheň je výborný sluha, ale zlý pán"...