Čo robiť ak mám problém s rybami.

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: Čo robiť ak mám problém s rybami.

Poslaťod stiff » Str 02. Mar 2011 11:23:59

Pri výmene 50% vody v normálne zabehnutej nádrži, s normálne zabehnutým filtrom, sa nemôže nič stať, ak dopustím vodu priamo z vodovodu. Robím to prakticky denne a ručím za to. Samozrejme to neplatí pre poter a obzvlášť citlivé druhy rýb. Tak isto filter (filtr. materiál) nesmie byť zanesený organickým odpadom. Niekedy vymením aj 3/4 objemu akvarka za vodu priamo z vodovodu! Toto je ale možné len v neprerybnenej nádrži (aj keď sa to za určitých okolností dá v pohode spraviť a v husto prerybnenej nádrži..). Ryby to zvládnu bez ujmy. Sú tam dôležité aj iné faktory a to množstvo, druh a štýl krmenia, veľkosť a množstvo rýb v nádrži, aká stará je vymieňaná voda (ako dlho som ju nemenil) a ako veľmi je zanesený filter... Súbor týchto faktorov mi dovolí experimentovať a vysledovať optimum.

Pri chlorovanej vode netreba zabúdať na to, že tá voda sa zmiešava s vodou v akváriu a tým pádom klesá výsledná koncentrácia chlóru. Tak isto si treba uvedomiť, že akvárium sa nenapustí hneď, čiže časť chlóru medzitým vyprchá a toto tak isto vpýva na výslednú koncentráciu. Súhlasím s názorom, že chlór vyprchá skôr ak sa dopúšťa napr sprchou... Čiže ak by som tieto faktory čisto teoreticky spočítal (prakticky si to neviem predstaviť, lebo každá nádrž je iná..), myslím, že výsledná koncentrácia chlóru je pre ryby zanedbateľná... Písal som o 50%výmene vody. Úplne iné by to bolo, ak by som menil 100% vody. Aj to je možné, ale.. to už je na dlhšiu debatu a myslím, že by som tu asi dosť naštrbil zabehané dogmy o nitrif baktériách, atď, atď..

Pietro:
tvoja teoretická časť o chlóre je gut, ale bolo by ju vhodné doplniť aj o časť praktickú. Príklad:
Chlór je pre všetky druhy rýb toxický, ale ak s ním budem narábať takýmto, alebo takýmto spôsobom, všetko bude OK. Niečo v tom šýle, že "oheň je výborný sluha, ale zlý pán"... :hi :hand
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod stiff » Str 02. Mar 2011 11:26:23

ups, Pietro pozerám, že už si ma s tou praktickou časťou predbehol... :hand
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod PIETRO » Štv 03. Mar 2011 10:00:26

Nitrifikační proces.
Nitrifikace je úplná oxidace dusíkatých sloučenin. Působením bakterií se při dlouhotrvajícím intenzivním provzdušování oxidují amonné sloučeniny přes dusitany No2 na dusičnany No3. Rychlost nitrifikace je přímo závislá na množství dodávaného kyslíku.
Pro nitrifikační bakterie jsou amonné sloučeniny surovinou, kterou oxidují, a získanou energii využívají k asimilaci CO2 na organické sloučeniny. V první fázi oxidují nitritační bakterie (zejména Nitrosomonas) amoniak na kyselinu dusitou. Druhá fáze je nitrační, v níž nitratační bakterie (např. Nitrobacter) oxidují soli kyseliny dusité na soli kyseliny dusičné. Opakem nitrifikace je denitrifikace, která probíhá v anaerobním prostředí.
Denitrifikační bakterie redukují dusičnany na amoniak, popř. až na molekulární dusík. Tento proces je nevítaný ve vodě i v zemědělsky obhospodařované půdě, protože znamená ztrátu cenného biogenního prvku dusíku a přispívá i k nežádoucímu rozmnožení sinic v eutrofních vodách.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod Pito » Štv 03. Mar 2011 11:34:21

myslim ze tento clanok by mal byt na prednej strane, aby bola lepsia orientacia. pomaly s pribudanim novych clankov sa zo stranky vytrati. skor sa najde ak bude na viditelnom mieste, pretoze tato tema sa tu objavuje dost casto.
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Rostratus » Štv 03. Mar 2011 16:53:36

Ak sa tu v tejto téme nazbiera čo najviac informácií, vytvorím z toho článok, ktorý bude aj na portáli.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Predchádzajúci

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia