začínam, malawi 240L

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

začínam, malawi 240L

Poslaťod dumbo » Str 23. Feb 2011 14:57:05

zdravím
nie som akvaristický začiatočník, nakoľko mám už pár rokov spoločenské akvárium so živorodkami. Každopádne ma oslovili africké malawi, sú to krásne ryby. tak som sa rozhodol založiť si ešte jedno akvárium. Akvárium už mám doma (90d x 45š x 60v) a podstavec si sám vyrábam.
čo sa týka umiestnenia akvária, tak by malo byť v strede izby a steny by sa malo dotýkať iba tou časťou 45cm. čiže nebude umiestnené klasicky zadnou stenou akvária k stene bytu, ale naopak. chcem sa teda spýtať, či to nebude mať na ryby nejaký nepriaznivý vplyv?
druhá vec, na ktorú by som sa chcel spýtať sú kamene. Bývam pri ramene dunaja, ktoré je momentálne suché a plné všelijakých okrúhliakov. mám ich v tom druhom akváriu a som s nimi spokojný. chcem sa teda informovať, či môžem naplniť aj akva s malawi cichlidami takýmito kameňami, alebo či potrebujem špeciálne kamene?
dumbo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: začínam, malawi 240L

Poslaťod Byk1984 » Str 23. Feb 2011 16:43:19

Asi myslis to,ze akvarium sa bude dotykat steny bocnou stranou nie,??Ak spravne chapem co si napisal.Na ryby to urcite nebude mat ziadny vpliv,len na tu stranu co bdue pri stene daj pozadie,alebo aspon nalep ciernu,alebo modru tapetu s vonku.Bude to myslim lepsie,ako ked tam bdue vidiet farbu steny.
Co sa tyka kamenou,urcite nebdue vadit,ak tam das kamene s Dunaja.Len ak ich prinesies domov,urcite ich vyvar,alebo aspon poriadne oplachni vracou vodou zo sprchy.Nech to vyzabija vsetky bakterie.Urcite nepouzivaj ziadny cistiaci prostriedok.Len vriacu vodu
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod dumbo » Str 23. Feb 2011 17:44:17

hej, presne tak som to s tou stenou myslel. a čo sa týka tej tapety, tak to je samozrejmé :) a aj vyvárania kameňov, to robím vždy :)

rád by som sa ešte spýtal na štrk. Podľa toho, čo som prečítal tak by som tam mal dať kremičitý piesok do 0,6-1,2 čo nie je problém. skôr ma zaujíma aká výška štrku by tam mala byť? samozrejme že plánujem dať na spodok akvária polystyrén kvôli váhe kameňov, to by ale nemalo zohrávať žiadnu podstatnú úlohu pokial viem :)
dumbo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Nawi » Str 23. Feb 2011 21:00:11

no tak aspon 2-4cm strku a polystyren no neviem ci ti ho ryby nevybagruju....ale ak pevne poukladas kamene ziadny zosuv a nic podobne ti nehrozi.ja sam mam zariadene aqua bez polystyrenu mam tam viac piesku a strku...
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod jusko » Štv 24. Feb 2011 10:16:32

Dumbo:
polystyrén nedávaj. Na holé sklo daj poprašok piesku,poukladaj kamene tak aby sa ti nezosypali dole a celé to obsyp pieskom.Doležité je, aby si pod kameňmi nemal vyššiu vrstvu piesku ktorú by ryby vybagrovali a kamene by sa zosunuli.
Neviem čo je to v poslednej dobe za módu dávať polystyrén pod kamene - kedysi to fungovalo bez polystyrénu a neviem si predstaviť čo robí polystyrén s vodou po rokoch zabehnutého akva. A o estetike nehovoriac - tým duplom, keď sa polystyrén spod kameňa obnaží/rozpadne/ tak to musí byť v akva úžasné.
Neviem, alebo nechápem dovod použitia - v pohode to funguje aj bez, len treba pri ukladaní kameňov dať trochu pozor. Ukladali sme do toho 1344 L akva balvan asi 50KG - dávali sme ho dvaja - akva je vysoké 80cm a sú tam priečne výstuhy a v pohode - len dno a piesok.
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Matej » Štv 24. Feb 2011 10:31:30

Ja mam v akvariu kamene polozene az na strku, nikde ziadny polystyren, ryby bagruju a zatial nic nepadlo. Zaklad je ulozit to tak aby to poriadne drzalo, ak robis kopu kamenov tak to poriadne zapri o seba,kamene ukladaj na seba co najvacsou plochou ... ked to dobre ulozis tak ani pri podkopani nic nepadne, maximalne sa to kusok posunie. Zaklad je podla mna mysliet na to aby v pripade zosuvu nenarazil nejaky kamen do bocnych skiel, ak sa zosunie len na dno do dalsieho strku tak sa nic nestane. Voda ma tak ci tak velky odpor a aj v pripade zosuvu by tie kamene znacne pribrzdila ale riskovat to netreba.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod jusko » Štv 24. Feb 2011 10:41:38

Tak,tak - len treba ukladať tak aby nebola vobec šanca zosuvu - inak Matej všetko najlepšie - logni si na zdravie vody z akva :lol:
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Matej » Štv 24. Feb 2011 10:52:56

jusko píše:Tak,tak - len treba ukladať tak aby nebola vobec šanca zosuvu - inak Matej všetko najlepšie - logni si na zdravie vody z akva :lol:

Dik, dam si na zdravie, ale radsej trosku vina :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Byk1984 » Štv 24. Feb 2011 11:44:43

Ako ti uz pisali,ak dobre poukladas kamene,nemusis sa nicoho bat.Urcite nedavaj ziadne 2-4cm strku,ako ti pisal Pigeon.To je blbost.Staci tak 1-1,5cm a co najmensej zrnitosti.Pametaj ze cim vecsiu vrstvu strku budes mat,tym viac miesta na usadzanie odpadu.Ryby ti skor preryju mensiu,ako vecsiu vrstvu strku.A tie necistoty co su v nom natiahne filter.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Matej » Štv 24. Feb 2011 13:02:42

Byk1984 píše:Ako ti uz pisali,ak dobre poukladas kamene,nemusis sa nicoho bat.Urcite nedavaj ziadne 2-4cm strku,ako ti pisal Pigeon.To je blbost.Staci tak 1-1,5cm a co najmensej zrnitosti.Pametaj ze cim vecsiu vrstvu strku budes mat,tym viac miesta na usadzanie odpadu.Ryby ti skor preryju mensiu,ako vecsiu vrstvu strku.A tie necistoty co su v nom natiahne filter.

Pravdu ma :) Ja som nasypal asi 4-5 cm, a ked to ryby preryju tak mi nahrnu aj 7-10cm kopu, stale to musim upravovat inak sa v tom zacne usadzovat na celnom skle riasa a asi by to aj zahnivalo keby som to nechal tak. Zase vo vacsej vrstve strku robia lepsie kratery :) tak im to zatial tolerujem :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 50 hostia