Superagresivita amerických cichlíd.

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Superagresivita amerických cichlíd.

Poslaťod Rostratus » Štv 19. Nov 2009 22:29:14

Dovolil som si citovať úryvok článku od p. Jindřicha Nováka, ktorý bol publikovaný v časopise AkvaTera fórum 6/2005.

Úryvok mal názov: Superagresivita

" Zejména kančíci a akary se vyznačují tím, že ještě před pohlavním dospívaním se u nich dostavuje období tzv. superagresivity. To znamená, že nejslielnější jedinec ( ze kterého vyroste samec) napadá všechny ostatní ryby v celém objemu akvária. Určení pohlaví není u párových teritoriálních cichlid vesměs dáno geneticky, nýbrž je podmíněno sociálním postavením a velikostí. Odstraníme-li nejsilnějšího jedince, vyroste z něho s největší pravděpodobností samec. Na jeho místo ve skupině však okamžite nastoupí další. Budeme-li pokračovat "vyrobíme" z deseti ryb spolehlivě devět samcu a až u posledního jedince mužeme doufat v samici. "

Čo na to poviete? Podľa mňa je to zaujímavé ako sa takto môže premeniť pohlavie u týchto rýb.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Superagresivita amerických cichlíd.

Poslaťod stiff » Sob 21. Nov 2009 15:27:32

admin píše:Odstraníme-li nejsilnějšího jedince, vyroste z něho s největší pravděpodobností samec. Na jeho místo ve skupině však okamžite nastoupí další. Budeme-li pokračovat "vyrobíme" z deseti ryb spolehlivě devět samcu a až u posledního jedince mužeme doufat v samici.

Hm, zaujímavé tvrdenie... Je pravda, že u mladých am. cichlíd (cca do 5cm) je rozpoznanie pohlavia až na zopár výnimiek takmer nemožné a často ani iné nezostáva, len tipovať podľa veľkosti... :|
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Sob 21. Nov 2009 18:10:25

Pravdupovediac ja som toto spozoroval teraz pri Nandopsis tetracantus. Z desiatich kusov je jeden skoro 2x väčší a pri kŕmení odháňa všetkých od krmiva. Podľa tohto poznatku by som mohol usúdiť že sa môže jednať o samca. Ale človek nikdy nevie.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod ollisvk » Sob 21. Nov 2009 20:31:01

takze Admin: ako uz vies mam kancika perletoveho, parik 15 -20 cm 200 l akvarko, medzi nimi plava 8 mladych cca 1 cm mladat. samec, neustale nahana samicu, niekedy je taka streesovana ze lezi v kute alebo nad filtrom. samca som uz skusil aj na tyzden oddelit, bol medzi korytnackami na hladovke a po navrate do akvarka opat nahana samicu. vsimol som si ze vacsi klud je ked sa v akvarku nesvieti a je svetlo len z TV alebo malej lampy pri PC respektive svetla od korytnaciek.viete dovod? rozmyslal som dat do kavaria ine ryby ale mam strach ze by zozrali malicke a potom ich samec nasledne zabil ako som mal uz skusenost.
ollisvk

Images: 0
Been thanked: 0 time

Poslaťod Rostratus » Sob 21. Nov 2009 20:58:44

Ahoj no na ameriky niesom zameraný určite viac poradí Stiff, Jancibie alebo niekto kto dlhšie chová ameriky. Ale čo som čítal niektorý samcovia samice proste zabijú. Ja osobne by som tam pridal ešte neaké ryby rovnakej veľkosti a ak nechceš prísť o tie mladé tak tie by som hodil do inej nádrže.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod ollisvk » Sob 21. Nov 2009 21:07:29

zohnat ryby rovnakej velkosti je dost narocne v klasickej predajni, rozmyslal som ze by som tam dal synodontisa ten ma zo 15 cm, male ryby nezabije. ale to az ked sa vratim po vianociach zo slovenska oapt do DE. a iny druh ryby sa bojim aby ju nezabili.
ollisvk

Poslaťod ollisvk » Ned 22. Nov 2009 20:07:19

moment, tento par je spolu uz asi minimalne 3 roky, nikdy sa nebili takto, a ani sa nikdy neschovavali ked som prisel do izby alebo sa priblizil
ollisvk

Poslaťod stiff » Ned 22. Nov 2009 22:10:31

Podľa mňa je to jednoduché. Samec naháňa samicu, lebo sa chce opäť vytierať. Samica nie je pripravená, lebo sa ešte stará (alebo donedávna starala o mladé, ktoré tam ešte máš..).Tie mladé, ak si ich neprikrmoval artémkou, môžu mať tak 5-6 týždňov, keď majú teraz 1cm. Takže na samca to už prišlo, ale samica má časový sklz, lebo sa dlhšie zaujímala o mladé...
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod ollisvk » Pon 23. Nov 2009 8:03:15

nie nicim som ich neprikrmovalale maju isto uz 2 mesiace
ollisvk

Poslaťod stiff » Pon 23. Nov 2009 9:21:07

Mám odpozorované, že keď sa mi mladé rozplávali a ja som ich odlovil a nechal som tam zopár ks (napr. 8-10), samec takmer okamžite (na druhý deň) začal útočiť na samicu... Myslím, že keď je pri rodičoch málo mladých, samec o ne stratí záujem a chce sa znova trieť. Samica však ešte stráži mladé, ale trvá jej dlhšie (zopár dní), kým o ne tak isto stráca záujem a potom ešte nejaký čas, kým bude pripravená k treniu. Tento čas je pri am. cichlidách podľa mňa kritický - môže dôjsť k zabiťiu samice, príp. je samec môže uštvať. Keby si teraz mladé odlovil, vymenil 1/2 vody, stavím sa, že cca o týždeň sa ti vytrú
Obrázok užívateľa
stiff

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia