Náročnosť chovu diskusov

Diskusia o diskusoch

Náročnosť chovu diskusov

Poslaťod Rostratus » Ned 23. Aug 2009 19:03:50

(táto téma bola presunutá zo starého fóra Cichlidportal.sk)

Administrator

Ahojte, mňa ako chovateľa afrických cichlíd by ma zaujímalo aká je náročnosť chovu diskusov. Vlastné skúsenosti s nimi nemám a preto ma zaujíma či majú neaké špeciálne požiadavky pre chov.

discus

Discus nieje az taka narocna ryba ako sa hovori ,pre bezny chov staci akvarium o objeme 200l (pocita sa 50l vody na jednu rybu) voda o parametroch Ph 6,5-7,8 Tvrodst 5-15°dGH kvalita vody je uz dolezitejsia NO2 by malo byt na 0 , NO3 do 30mg/l , Teplota 28-30° , pestra a kvalitna strava 3x denne ,Pre zacinajucich discusarov jedna rada, nemiesajte ryby z roznych zdrojov je velka pravdepodobnost ochorenia ryb , pri kupe novych ryb dodrzujte karantenu minimalne 4 tyzdne.

Administrátor

Treba pri diskusoch aj dodržať minimálne množstvo týchto rýb? Napríklad Tropheusi sú skupinové ryby a doporučuje sa chovať v množstve minimálne 15ks a viac. Je to podobné aj s diskusmi?

discus

discus nieje skupinova ryba ale odporucam minimalne 2 kusi

Administrátor

Aha to som chcel vedieť, ale to keď už tak aspoň 5ks nech to neako vynikne

Karlowatz

A dajú sa diskusy chovať aj v spoločnosti iných rýb?

romco

to by som chcel aj ja vediet....

Administrátor

Podľa mňa sa dajú chovať so skalármi, mečúňmi, tetrami a im podobným. Či sa mýlim?

discus

daju sa chovat z inymi rybami ktore znesu teplotu 28-30 stupnov a niesu agresivne , napr.neonka cervena ,corydoras sterbai,ramirezky , apistogrammi

Karlowatz

U cichlíd sa všeobecne prejavuje vyššia miera agresivity. Ako je to u diskusov?

Lary

Zdar všem

Přemýšlím o kombinaci Geophagus Tapajos, Terčovec hnědý a možná Skalár Amazonský. U Skalárů ještě nevím jsou to přece jenom občas agresivní o proti klidným Terčovcům. Poraďte prosím jestli tato kombinace by byla reálná.

Administrátor

Ja si myslím, že terčovec a skalár by mohli ísť dokopy. Mne sa nezdajú skaláre až také agresívne.

Lary

No to by bylo fajn kdyby šli dohromady snad se ještě někdo vyjádří. Hlavně ty co podobnou kombinaci mají

discus

vtomto neviem poradit ,ja som discusi mal vzdy iba z tetrami , a ani tie ryby nepoznam, jedna zasada je, ze nemali by sa miesat ryby z roznych biotopov , treba si pozret z akeho biotopu pochadzaju

kolarr1

Ahoj Discuse jsem choval asi 12let nedoporucuji kombinaci se skalary pouze jak jiz se tady uvadelo s klidnymi rybami co snasi teplotu 28C a vyse nejlepe hejno neonek rozhodne pro jejich uspech je kvalitni krmeni ciste dno nadrze nejlepe bez pisku sterku kytky v kvetinacich voda velmi mekka s PH kolem 6,2-6,6 casta vymena vody filtrace prez raselinove vyluhy-huminove latky snizovani PH davkovanim co2 doporuceni uv lampa nejcastejsi nemoce u discu strevni bicikovci jinak docela bez problemu.

Stero

Z toho čo tu čítam tak mi pripadá že diskusi sú dosť náchylné k ochoreniu. Je to tak ??

kolarr1

Ahoj nejsou narocne k nemocem zalezi jak se o ne staras cim je krmis jak menis vodu proste na vsech podminkach jsou to narocnejsi ryby to v kazdem pripade ale kdyz maji vse tak neni problem nejvice problem strevni a derova nemoc jinak nic staci kdyz jim nebudes davat hovezi srdce a takovy kraviny spise bohatou stravu s vitaminy. a budes mit klid hlavne UV a nizsi PH kolem 6,3
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Náročnosť chovu diskusov

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 19:26:46

Ahojte, ja chovám disky asi len rok a zo začiatku som sa ich dosť bál. Všetci písali aké sú náročné a nech sa na to radšej vykašlem. Pravda je taká, že mi vydržali viacej ako napríklad neónky alebo ramirézky. Základ je kvalitná strava - ja im dávam pravidelne mrazenú koretru, komáriu larvu a občas aj patentku. K tomu granule od Tetry, ktoré im veľmi chutia na rozdiel od Sery, tie mi neberú. Rady si občas pochutia aj na sušených tubiflexoch. Akvárko mám asi tak 150 litrov hrubý objem, tu sa bez problémov zneisli tri-štyri kusy, ale tie som pred nedávno zredukoval na jeden pár. Vodu mením každý týždeň 30-40 litrov a teplotu mám 28 stupňov, Ph tak6,8-7 a uhličitanovú tvrdosť 6. Za dobu, čo mám tieto ryby som nezaznamenal ani jeden úhyn a žiadnu chorobu (dúfam, že to nezakríknem). Takže pri pravidelnej starostlivosti z nich mám len radosť.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 19:41:31

Ahoj Belial, gratulujem ti k prvému výteru... Keď sa ti bude dať prilož foto. Nech sa darí...
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 19:47:32

Foto som urobil, nieje to nič moc ale dá sa tam čo to rozoznať.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 19:54:25

To nevadí, že foto nieje až také kvalitné. Ťažko sa to fotí. Držím palce nech čosi z toho bude...
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 20:08:24

Pravda je taká, že vodu nemám práve najlepšiu, ale začal som makať na demikolóne, tak hádam sa to podarí.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 21:45:44

No ale asi ani najhoršiu keď sa ti vytierajú diskusy. Otázne je či niečo z toho bude.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Jirkaa » Str 23. Sep 2009 1:48:43

Chci se zeptat ... mam biotopni nadrz 200L mam tam chovny par Geophagus pindare smaec + - 17cm samicka + - 13cm
a chtel bych si tam dat Tercovce hnede protoze sem zastance prirodnich druhu bylo by to mozne ??? pindare jsou mirumilovne cichlidy takze by to melo byt ok ...
ale necham si poradit od skusenych chovatelu ... jinak teplota se mi pohybuje okolo 27 stupnu a vodu mam mekou diky korenum
Obrázok užívateľa
Jirkaa
V.I.P. člen
V.I.P. člen

Images: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod Belial » Str 23. Sep 2009 20:04:41

Ja by som to radšej neriskoval. Geophagy sú asi dosť "živé" ryby a zrejme by disky rušili. Sám nemám dobré skúsenosti s väčšími rybami pri terčoch.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Rostratus » Str 23. Sep 2009 20:17:20

Ja mám rovnaký názor na to ako Belial. Osobne som ich nemal ale podľa videí je Geophagus omnoho živšia ryba ako diskus. Diskusy by boli určite v nádrži utláčané a stresované.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Diskus cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia