(táto téma bola presunutá zo starého fóra Cichlidportal.sk)
Administrator
Ahojte, mňa ako chovateľa afrických cichlíd by ma zaujímalo aká je náročnosť chovu diskusov. Vlastné skúsenosti s nimi nemám a preto ma zaujíma či majú neaké špeciálne požiadavky pre chov.
discus
Discus nieje az taka narocna ryba ako sa hovori ,pre bezny chov staci akvarium o objeme 200l (pocita sa 50l vody na jednu rybu) voda o parametroch Ph 6,5-7,8 Tvrodst 5-15°dGH kvalita vody je uz dolezitejsia NO2 by malo byt na 0 , NO3 do 30mg/l , Teplota 28-30° , pestra a kvalitna strava 3x denne ,Pre zacinajucich discusarov jedna rada, nemiesajte ryby z roznych zdrojov je velka pravdepodobnost ochorenia ryb , pri kupe novych ryb dodrzujte karantenu minimalne 4 tyzdne.
Administrátor
Treba pri diskusoch aj dodržať minimálne množstvo týchto rýb? Napríklad Tropheusi sú skupinové ryby a doporučuje sa chovať v množstve minimálne 15ks a viac. Je to podobné aj s diskusmi?
discus
discus nieje skupinova ryba ale odporucam minimalne 2 kusi
Administrátor
Aha to som chcel vedieť, ale to keď už tak aspoň 5ks nech to neako vynikne
Karlowatz
A dajú sa diskusy chovať aj v spoločnosti iných rýb?
romco
to by som chcel aj ja vediet....
Administrátor
Podľa mňa sa dajú chovať so skalármi, mečúňmi, tetrami a im podobným. Či sa mýlim?
discus
daju sa chovat z inymi rybami ktore znesu teplotu 28-30 stupnov a niesu agresivne , napr.neonka cervena ,corydoras sterbai,ramirezky , apistogrammi
Karlowatz
U cichlíd sa všeobecne prejavuje vyššia miera agresivity. Ako je to u diskusov?
Lary
Zdar všem
Přemýšlím o kombinaci Geophagus Tapajos, Terčovec hnědý a možná Skalár Amazonský. U Skalárů ještě nevím jsou to přece jenom občas agresivní o proti klidným Terčovcům. Poraďte prosím jestli tato kombinace by byla reálná.
Administrátor
Ja si myslím, že terčovec a skalár by mohli ísť dokopy. Mne sa nezdajú skaláre až také agresívne.
Lary
No to by bylo fajn kdyby šli dohromady snad se ještě někdo vyjádří. Hlavně ty co podobnou kombinaci mají
discus
vtomto neviem poradit ,ja som discusi mal vzdy iba z tetrami , a ani tie ryby nepoznam, jedna zasada je, ze nemali by sa miesat ryby z roznych biotopov , treba si pozret z akeho biotopu pochadzaju
kolarr1
Ahoj Discuse jsem choval asi 12let nedoporucuji kombinaci se skalary pouze jak jiz se tady uvadelo s klidnymi rybami co snasi teplotu 28C a vyse nejlepe hejno neonek rozhodne pro jejich uspech je kvalitni krmeni ciste dno nadrze nejlepe bez pisku sterku kytky v kvetinacich voda velmi mekka s PH kolem 6,2-6,6 casta vymena vody filtrace prez raselinove vyluhy-huminove latky snizovani PH davkovanim co2 doporuceni uv lampa nejcastejsi nemoce u discu strevni bicikovci jinak docela bez problemu.
Stero
Z toho čo tu čítam tak mi pripadá že diskusi sú dosť náchylné k ochoreniu. Je to tak ??
kolarr1
Ahoj nejsou narocne k nemocem zalezi jak se o ne staras cim je krmis jak menis vodu proste na vsech podminkach jsou to narocnejsi ryby to v kazdem pripade ale kdyz maji vse tak neni problem nejvice problem strevni a derova nemoc jinak nic staci kdyz jim nebudes davat hovezi srdce a takovy kraviny spise bohatou stravu s vitaminy. a budes mit klid hlavne UV a nizsi PH kolem 6,3