nove poznatky o chove t. duboisi

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

nove poznatky o chove t. duboisi

Poslaťod Pito » Uto 01. Feb 2011 10:23:09

zdravim nadsencov duboisov.
pre obdivovatelov tychto pokojnych ryb mam potesujuce spravy. rad by som sa podelil o nove poznatky s knihy p. M. Krauta o tlamovcoch v akvariu.
v prvom rade sa uvadza, ze je to jedna s najpokojnejsich ryb v oblasti svojho druhu,co ju preto radi na celo zaujmu. Je to jediny druh ktory sa nekrizi z ostatnymi rybami Tropheus.
Moze sa chovat v narzi aj 2OOl ak je ciste jednodruhova a osadka je maximalne 20 clenna.
Ziju v hlbkach 6-10m kde boli pozorovane skupiny ryb pozostavajuce z nie viac ako 4 ks. Dokonca sa casto stretavali zo samostatne plavajucimi rybami.
Ako spolocnici sa udavaju ryby T.Brichardi aleboT.spec.black.
Takze sa potesia asi ti milovnici , co si nemozu dovolit 500l nadze pre chov Tropheusov. Postaci aj "mensia" nadrz a skupina nemusi mat ani 15 ks. Pozor, jedna sa iba o TR. duboisi. Ostatne Tropheusy su podststne agrasivnejsie ryby, a tak sa musia chovat vo vecsich skupinach, aby nedochadzalo k zbytocnym bojom .
Hitparada agresivity podla Krauta.
1.najagresivnejsi T.annectens, T. brichardi- vseobecne
2.T.spec . Bulu point
3.T.moori Kasanga
4.T.spec.black-vseobecne
5.T.moori-vseobecne,T.spec. red-vseobecne
6.najmiernejsi T.duboisi
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Reklama

Re: nove poznatky o chove t. duboisi

Poslaťod kofola » Uto 01. Feb 2011 14:11:48

Pito - ja s tymto nazorom na T. Duboisi viac-menej suhlasim, ale je tam niekolko ale. Nadrz 200L ano, ale dlzka steny by mala byt min. 125cm. Filtracia by mala precerpat objem akvaria min. 2,5x za hodinu a musi byt zabezpecena aj mechanicka filtracia, lebo tropheusy robia neskutocny bordel. Ja chovam 20ks divokych duboisov v cca 300L nadrzi s rozmermi dna: 130 x 70 cm a vyska nadrze je len 35cm. Vsetko funguje tak ako ma, ovsem pri tyzdennej 50% vymene vody.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Byk1984 » Uto 01. Feb 2011 16:17:20

V blizkom okoli kde byvam,je jeden chovatel,ktory chova len tropheusi.Ma ich v nadrzi s rozmermi d*s*v 100x50x40.V kazdej nadrzi po 20 a viac kusov.jedine ikol ma 17ks a dari sa im paradne.su to dospele kusy a povecsine dive.Ryby sa mu pravidelne vytieraju a stale ma vela odchov.Teda mal,lebo uz s tym skoncil kvoli praci,ale bol som unho viac krat a za tenc as nebolo vidiet ziadne problemy a aked som sa pital,vravel,ze vsetko ide ako ma.dokonca ani vodu neupravoval.PH 7,8 a GH 6-8
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Nawi » Uto 01. Feb 2011 21:27:00

s tym suhlasim aj ja.ja mam 4ks cca 7-9cm velke a su v pohode ziadnu agresivitu som si zatial nevsimol,sice su v aqua dlhom 150cm.aqua ma cca 200l
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia