od PIETRO » Sob 29. Jan 2011 18:39:33
Jak píše kolega, Zeolit není žádná Magie, také tento prostředek už nemá svou účinnost. Hlavně ovlivňuje jiné faktory ve vodě. Tedy nesouvisí s No2,No3.
Mohlo dojít k vysoké koncentraci čpavku následek toho začala kolabovat rovnováha v akváriu. Je velice složité tak určit příčinu pokud neznám hodnoty vody.
Čpavek - jedná se o prudce jedovatý plyn NH3. Ve vodě jeho podstatná část ionizuje na amoniový kationt NH4+, který již není jedovatý, neboť není schopen prostoupit buněčnou membránou. Poměr mezi NH3 a NH4+ závisí na pH a teplotě vody. Např.: 25 °C - pH 7,8 - 3,4 % NH3, 25 °C - pH 8,3 - 10 % NH3. pH 8,3 – 22 °C - 8,3 % NH3, pH 8,3 – 28 °C - 11,5 % NH3. Z uvedených příkladů vyplývá pravidlo, že čím je vyšší teplota a pH vody, tím je větší podíl prudce jedovatého čpavku. V uvedeném příkladu bylo záměrně použito pH 8,3, což je běžná hodnota zásaditosti mořské vody. Tento fakt komplikuje dlouhodobější transport mořských živočichů (i cichlid z jezer Tanganika a Malawi), neboť se u nich v malém prostoru transportního sáčku podstatně rychleji zvyšuje obsah jedovatého NH3, vylučovaného např. žábrami ryb, než by tomu bylo u sladké vody při pH 7. Sladkovodní akvaristy si dovoluji upozornit na možnost otravy ryb při výměně vody v nádrži s vyšší koncentrací dusíkatých škodlivin, která vznikla jako následek překrmení či poruchy filtru. V tomto případě, kdy je část vody například hodnoty pH 6 nahrazena vodovodní vodou vyšší alkality, se totiž část amoniového iontu přemění na jedovatý čpavek s následným úhynem ryb. Této situaci předejdeme, když provedeme úplnou výměnu vody postiženého akvária za podmínky, že alespoň část použijeme z jiné, dobře prosperující nádrže. V případě potřeby obsah čpavkového dusíku měříme kolorimetrickými testy. Škodlivé účinky se začínají projevovat poškozením žáber ryb při koncentraci NH3 větší než 0,1 mg/l. Při překročení koncentrace 0,5 mg/l dochází k úhynu živočichů. Dusitanový aniont - NO2 - vzniká biologickým odbourávánímNH3 nebo redukcí dusičnanů v anaerobních procesech. Je opět prudce jedovatý - vyšší množství než 0,1 mg/l NO2- způsobuje zpomalení růstu ryb, koncentrace nad 0,5 mg/l je příčinou úhynu. Obsah NO2- lze opět měřit jednoduchými testy.