vykurovanie akvarii

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

vykurovanie akvarii

Poslaťod Nawi » Uto 28. Dec 2010 18:49:20

zdravim chalani,potreboval by som radu,pomoc.uvazujem o zariadeni malej chovni cichlid.problem je len v kureni resp.vo vykurovani aqua.ake resp.aky tip kurenie by som mal zaviest ale co najlacnejsie?bude to mala izba sluzi nam v panelaku ako pivnica,resp.kocikaren.v zime je tam cca 4-5 stupnou,premyslal som len nad akvariovymi ohrievacmi no to asi nepojde pretoze by som musel pouzit velmi vykkonne ohrievace aby to vykurili.preto potrebujem paradit.diky
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Reklama

Re: vykurovanie akvarii

Poslaťod Byk1984 » Uto 28. Dec 2010 19:58:52

napoj sa na cierno a ber elektriky co sa da :-) nie to srandujem.V panelaku je to dost zlozite.Tam asi len klasicke vykurovanie na radiator
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod jaro » Uto 28. Dec 2010 20:16:33

tiez si myslim, ze radsej max.utesnit nestesnosti, dvere, okno a na steny mozno dat lacny polystyren aspon 2cm/hr. a klasicky radiator, ktory vykury celu miestnost na aspon 24st.
Obrázok užívateľa
jaro

Images: 24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod pigino » Uto 28. Dec 2010 21:41:47

Vydel som malú chovňu v činžiaku a bola celá obložená polistyrénom,aj dvere.Tiež tam bola pôvodne taká nízka teplota,tak bol použitý až 10cm-vý polistyrén a olejový radiátor.No neviem aby to bolo čo najlacnejšie,tak to bude ťažké.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod heno96 » Uto 28. Dec 2010 22:41:06

Ja by som to asi najprv obložil polystirénom a riadne utesnil síce neviem ako okna :lol: a kúpil by som si niaku tú piecku na elektriku. Lebo ak by si tam mal dávať do každého akva ohrievač tak by sa aj tak najprv musela vykúriť miestnosť s tými ohrievačmi aby ti držali teplotu.Alebo potom tak že radiátorom vykúriš napríklad na 23-24 °C a potom samostatne reguloval teplotu v akva podľa druhu.Mi máme za domov takú menšiu záhradnú chatku tak rozmýšľam že by som si tam za niake 2-3 roky spravil takú menšiu chovničku okolo 2000L alebo viac len tu m´ma väčší problém lebo cez zimu je tam -1°C a keď sú aj väčšie mrazy tak aj do tých -5°C tam by som musel veľa investovať do zateplenia a ešte k tomu tam neni ani dovedená voda :( . A teraz ma napadlo Pigeon ako tam budeš mať vyriešenú vodu je tam niaky vodovod. kohútik alebo ako ?
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Byk1984 » Str 29. Dec 2010 11:53:47

:( . A teraz ma napadlo Pigeon ako tam budeš mať vyriešenú vodu je tam niaky vodovod. kohútik alebo ako ?[/quote]
Vodu bdue brat z radiatora :-)))
Ale nie.No ako chlapi pisu,zrcite pozateplovat a tak ma napadlo teraz,videl som raz niekde,nepametam teraz kde,ale chlapik mal akva v pivnici v dome a kazde jedno akvarium bolo zateplne 2cm hurbym polystyrenom.Nalepil ho na kavrium silikonom zo zadnej casti a so spofnych casti.Samozrejme na spode bol tiez a sluzil ako podlozka.Celno sklo mal videtelne a na vrch nedaval nic,len kricie skla.Vykuroval to olejovim radiatorom a teplotu v miestnosti mal 23 stupnov.V akavrku bola 25 stupnov a nemal ohrievac
Myslim ze aj to by bolo riesenie,ale zas neesteticke
Byk1984

Poslaťod Byk1984 » Str 29. Dec 2010 11:54:23

A teraz ma napadlo Pigeon ako tam budeš mať vyriešenú vodu je tam niaky vodovod. kohútik alebo ako ?

Vodu bdue brat z radiatora :-)))
Ale nie.No ako chlapi pisu,zrcite pozateplovat a tak ma napadlo teraz,videl som raz niekde,nepametam teraz kde,ale chlapik mal akva v pivnici v dome a kazde jedno akvarium bolo zateplne 2cm hurbym polystyrenom.Nalepil ho na kavrium silikonom zo zadnej casti a so spofnych casti.Samozrejme na spode bol tiez a sluzil ako podlozka.Celno sklo mal videtelne a na vrch nedaval nic,len kricie skla.Vykuroval to olejovim radiatorom a teplotu v miestnosti mal 23 stupnov.V akavrku bola 25 stupnov a nemal ohrievac
Myslim ze aj to by bolo riesenie,ale zas neesteticke
Byk1984

Poslaťod Matej » Str 29. Dec 2010 11:54:40

Tu budes mat viacero problemov, ta miestnost na to neni stavana :

- ako ti povedal heno96 - co voda? Musis tam dotiahnut vodovod a este dolezitejsie, odpad budes riesit ako? Asi nebudes vylievat vodu z akvarii von oknom :) Cize potreboval by si aj nejake umyvadlo, nech mas kde preprat filtre napriklad, ocistit krycie skla atd ...

- dalsi problem "moze" byt elektirka - budes potrebovat napojit vela zariadeni, svetla, ohrievace, vzduchovanie pripadne nejake filtre atd ... je tam viac ako jedna zasuvka? To by si tiez musel riesit.

- panelakove okno uz urcite netesni, ak teda nemate vymenene okna - to bude dalsi problem. Musel by si to poriadne utesnit, tak ako ti dalsi radili, oblozit miestnost polystyrenom atd ... len bacha na vlhkost, polystyren obcas robi problemy napriklad aj pri zateplovani domov, ak das zlu hrubku bude sa ti zrazat voda a moze ti to tam zacat plesniviet.

- vykurovanie bude dalsi problem - vykurovat kazde akvarium zvlast nepripada do uvahy, potrebujes najskor vyhriat celu miestnost a potom pripadne dokurit v akvariach, aj ked podla mna by bolo idealne vykurit miestnost tak aby si uz nemusel zapinat ohrievace v akvariach. Problem je ze kurit elektrikou je asi najdrahsia varianta, pokial nemas specialnu tarifu na kurenie elektrikou, co urcite v panelaku nemas. Moc moznosti ti ale nezostava, na centralny ohrev panelaku sa asi napojit nebude dat, to by bola ale idealna varianta, ze by si si tam nahodil radiator a pripojil ho na centralny rozvod aj ked tazko povedat ako by na to reagovali susedia :) Jedina moznost ti asi zostane nejaka varianta kurenia elektrikou, len treba poriadne zratat kolko to bude stat. A ked uz sme pri tom, pocitaj s tym ze budes potrebovat vlastny elektromer aby si si odmeral kolko elektriky v tej miestnosti spalis, lebo ta susedia ukamenuju :)

No jednoduche to nebude, som zvedavy ci to zrealizujes, drzim palce :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod heno96 » Str 29. Dec 2010 12:43:10

-Ja by som filtrovanie v nádržiach vyriešil tak ako to má väčšina chovateľov centrálnym kompresorom a z pvc rúriek porobiť rozvody do akvárka a potom už z toho potiahnuť hadičku.
- to vykurovanie radiátorom by som dal na niaku určitú teplotu lebo väčšina druhov potrebuje rozdielnu teplotu.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Nawi » Str 29. Dec 2010 21:03:09

tak chalani dik za rady,voda by nebol problem lebo ta miestnost je pod nasou kupelnou a privod vody by som riesil hadicou pripojenou na bateriu.zase odtok to hej len von oknom alebo tak nejak.viete to nie ja,ja by som tam najradcej nic nedaval do tej miestnosti to moji rodicia dostal som ultimatum vsetky aqua dat prec z bytu,a tak kam ich mam dat.prestat s akvaristikou kde uz to radcej oddidem z domu akvaristike sa venujem uz 13rokou to je ako droga s tim urcite suhlasia viacery.na druhej strane sa rodicom ani necudujem mam v 3izbovom byte 6velkych aqua(od 100l-250l),4male(cca do 40-50l)+jedno aqua s korytnackami a jedno terarium.no nic musim rodicou prehovorit a ukecat nic ine mi ani neostava :cry: ale diky chalani za rady ;)
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Images: 0
Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 28 hostia