Som uplny novacik,uz aj s prvymi skusenostami.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Som uplny novacik,uz aj s prvymi skusenostami.

Poslaťod meizu » Pon 27. Dec 2010 21:48:02

Zdravim panov akvaristov.Som uplny novacik,uz aj s prvymi skusenostami.Chvilku som sa hladal,no uz viem,ze chcem chovat len Cichlidy,ktore ma velmi ocarili.Mam prve akvarium - 54 l.Viac mi zena zatial nedovoli :( Moja otazka,ci skor prosba do eteru znie : ake cichlidy mozem chovat v tomto mojom akvariu?Strasne sa mi pacia napr.Maylandia greshakei,Protomelas fenestratus,Paracyprichromis nigripinnis,Aulonocara jacobfreibergi,Herotilapia multispinosa,Aulonocara stuartgranti.Velmi rad by som keby sa ma ujal niekto z Vas skusenych a skusili ste mi dat spravny smer aby som pripravil o zivot co najmenej rybyciek,pretoze v akvaristikach prevlada nad profesionalitou biznis a predaju mi kazdu rybku na ktoru si ukazem(z praxe).
meizu

Has thanked: 4 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Nováčik

Poslaťod Belial » Pon 27. Dec 2010 21:54:13

Ahoj, vítam ťa na portáli. V prvom rade, pri tvojom malom objeme môžeš zabudnúť na ryby ktoré si vymenoval. Ale je mnoho krásnych rýb, ktoré tam chovať môžeš. Musíš si najskôr ujasniť, či chceš africké alebo americké cichlidy. Tu rozhodujú hlavne parametre vody. Pokiaľ máš vodu tvrdú, mohol by si skúsiť niečo z tanganických šnekáčov. Sú to malé, ale krásne cichlidky. Ak máš vodu mäkkú, tak môžeš skúsiť juhoamerické cichlidky z rodov microgeophagus, nannancara, alebo apistogramma. O všetkých týchto rybách tu toho nájdeš dosť a čo nenájdeš, to ti určite niekto z portálu rád ozrejmí. :yes
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod meizu » Pon 27. Dec 2010 22:03:01

Dakujem za privitanie.Dva cichlidy v nom uz ale mam : Papuľovec duboisov(Tropheus Duboisi) a ten druhy je uplne zlty,myslim,ze je to Papuľovec Lombardov.Tych si mozem nechat,alebo...?
meizu

Poslaťod heno96 » Pon 27. Dec 2010 22:19:09

Na taký objem by som si nenechal asi ani jednu. A sú to ryby z rôznych jazier Tropheus Duboisi je tanganijiky a Papuľovec Lombardov myslím si že to meterclima lombardoi ak sa mýlim tak ma opravte ten je z malawi.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod meizu » Pon 27. Dec 2010 22:28:06

Ak su z roznych jazier,nesmu byt spolu?Su to rybky,ktore dorastaju cca 10-15 cm a teda je im moje akvarium 60x30x30 cm male?Ryby akych max.rozmerov si teda mozem dovolit?A kolko ich v nom mozem mat aby som dosiahol optimal?Tu avazi asi aj to,ze cichlidy su teritorialne ryby,vsak?Mozno sa pytam hlupo,no priamo.
meizu

Poslaťod Byk1984 » Pon 27. Dec 2010 23:56:15

ano su to dost teritorialne ryby a velmi agresivne.nad takymi druhmy urcize minimalne 200litrov.do 54L si daj nejake snekace,alebo nieco z ameerickych cichlid,ale urcite male druhy.Napriklad nejake zivorodky,alebo nieco tomu podobne.Urcite nie cichlidy Malawi
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod paloi » Uto 28. Dec 2010 9:41:45

Ja ten problém s objemom akvária poznám, tiež som s manželkou "bojoval" o každých 10 litrov. Síce až po 2 rokoch, ale povolila.... Za ten čas oceláty v 110 litrovom akva vyrástli na 20 cm :hug

Jeden zo spôsobov, ako manželke "pomôcť" v rozhodovaní, je kúpiť také cichlidy, aké sa budú manželke páčiť. Aby si ich obľúbila. A potom trpezlivo kŕmiť, aby rástli a rástli. Medzitým pripravovať manželku na nové akvárium. Keď začneš 600-kou (začni s väčším objemom, ako naozaj chceš), možno sa Ti podarí dojednať aspoň 400-ku ;)

A potom prichádza na rad ten argument - zlatko, pozri, aké sú veľké, aké sú krásne, veď ich nemôžeme takto trápiť... samozrejme, treba použiť aj sladšie reči, vieš, čo na ňu platí, každá manželka je iná, ale mne to takto vyšlo :dance
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod vladko » Uto 28. Dec 2010 11:09:07

mozno sa mylim ale v podstate ja pouzivam taky kalkulator 1 ryba = 10l priestoru v AQ .. teda by sa dalo povedat ze 54l = 5 ryb ale neplati to pri takom malom AQ.. pri 300l mozes dat 30 ryb ale v malom AQ ta ryba nema dostatok priestoru.
Ja mat tak male AQ spravim si biotop pre neonky alebo tetry :) mne sa to velmi paci :)
54l je dobre tak akurat pre nosiacu samicu a poter.
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod Stero » Uto 28. Dec 2010 11:47:20

vladko píše:mozno sa mylim ale v podstate ja pouzivam taky kalkulator 1 ryba = 10l priestoru v AQ .. teda by sa dalo povedat ze 54l = 5 ryb.

Beriem že si to sam sebe vyvrátil ale ja to doplním- riadiť sa tím že pre Apistogramu a pre Parachromis (alebo pre Demasonku a pre Fosochromis) dať rovnako 10 litrov vody je dosť mylné. Treba brať do úvahy maximálnu veľkosť ryby v dospelosti, nároky na množstvo (teda či je vhodne držať len pár alebo celú menšiu či väčšiu skupinu rýb).Je o trochu presnejšie sa riadi skôr na 1cm ryby je potrebné mať 1 -1,5 litra vody. Ak tam máš apistogramu ktorá dorastie napr do 5cm tak 1 rybka potrebuje približne 7,5l vody ale fosochromus so svojimi 30-35cm potrebuje aspoň 30-50l vody. To ale neznamená že vezmem jednu rybu a dám ju do presne toľkých litrov koľko mi vychádza. Pre ryby je rovnako dôležitý ak nie viac dôležitá plocha akvária ako jeho samotný objem.

S 54 l vody zabudni rovno na nejakú skupinu rýb ( isto zabudni na tropheusov) ak chceš mať cichlidy tak začni max 4ks maličkých apistogram. Tak aby sa ti vytvoril nejaký pár doplň ho potom nejakými malými tetričkami. A máš pekné aq.

Ja osobne napríklad sa neviem s úspechom starať o malé akvária. Väčšinou panuje laicky názor že čim väčšie aq tak tým viac roboty. Ale podľa mňa je to tak trochu naopak.

A ešte jedna poznámka to že aq ma 54 litrov neznamená že v ňom bude 54l vody. Niečo odoberie piesok , niečo dekorácia, filtrácia, ohrev, rastliny a výsledok bude objem vody 25-35 litrov.

Musíš si to spočítať čo áno a čo nie. Pokiaľ ťa to ale chytí (čo dúfam) tak ti na rovinu hovorím že každé aq je malé. Furt budeš chcieť väčšie a väčšie. A čo sa týka argumentov pre manželku radšej mať doma vášnivého akvaristu ako ožrana, gamblera a hulváta. :party
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod vladko » Uto 28. Dec 2010 11:59:13

Stero píše:
vladko píše:mozno sa mylim ale v podstate ja pouzivam taky kalkulator 1 ryba = 10l priestoru v AQ .. teda by sa dalo povedat ze 54l = 5 ryb.

Beriem že si to sam sebe vyvrátil ale ja to doplním- riadiť sa tím že pre Apistogramu a pre Parachromis (alebo pre Demasonku a pre Fosochromis) dať rovnako 10 litrov vody je dosť mylné. Treba brať do úvahy maximálnu veľkosť ryby v dospelosti, nároky na množstvo (teda či je vhodne držať len pár alebo celú menšiu či väčšiu skupinu rýb).Je o trochu presnejšie sa riadi skôr na 1cm ryby je potrebné mať 1 -1,5 litra vody. Ak tam máš apistogramu ktorá dorastie napr do 5cm tak 1 rybka potrebuje približne 7,5l vody ale fosochromus so svojimi 30-35cm potrebuje aspoň 30-50l vody. To ale neznamená že vezmem jednu rybu a dám ju do presne toľkých litrov koľko mi vychádza. Pre ryby je rovnako dôležitý ak nie viac dôležitá plocha akvária ako jeho samotný objem.

S 54 l vody zabudni rovno na nejakú skupinu rýb ( isto zabudni na tropheusov) ak chceš mať cichlidy tak začni max 4ks maličkých apistogram. Tak aby sa ti vytvoril nejaký pár doplň ho potom nejakými malými tetričkami. A máš pekné aq.

Ja osobne napríklad sa neviem s úspechom starať o malé akvária. Väčšinou panuje laicky názor že čim väčšie aq tak tým viac roboty. Ale podľa mňa je to tak trochu naopak.

A ešte jedna poznámka to že aq ma 54 litrov neznamená že v ňom bude 54l vody. Niečo odoberie piesok , niečo dekorácia, filtrácia, ohrev, rastliny a výsledok bude objem vody 25-35 litrov.

Musíš si to spočítať čo áno a čo nie. Pokiaľ ťa to ale chytí (čo dúfam) tak ti na rovinu hovorím že každé aq je malé. Furt budeš chcieť väčšie a väčšie. A čo sa týka argumentov pre manželku radšej mať doma vášnivého akvaristu ako ožrana, gamblera a hulváta. :party

ako som pisal pri malych AQ sa to neda dodrziat pri vacsich ano ryba ma priestor ktory nieje len jej teritorium, podstata je spravna :!:
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia