vyriesi UV lampa problem so zelenou riasou na skle a piesku?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

vyriesi UV lampa problem so zelenou riasou na skle a piesku?

Poslaťod PETER » Ned 19. Dec 2010 21:08:23

len jedna otazocka: vyriesi UV lampa problem so zelenou riasou na skle a na piesku???dakujem
PETER

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: UV lampa

Poslaťod RobertS » Pon 20. Dec 2010 13:52:26

UV lampy

UV lampy pro akvárium.

Použití UV lampy v akvaristice
Jelikož nám chodí čím dál častěji dotazy ohledně použití UV čka v akvaristice, pokusím se zde odpovědět na nějčastější dotazy.

Kdy mi může UV lampa pomoci?
UV sterilizér je vhodný při problémech s nemocemi, plísněmi, při odchovu potěru, při ošetření jiker a vývojové vody, při problémech s řasou v akváriu, při zákalech vody.

Mám problém s krupičkou, jaké zařízení mi doporučujete?
UV lampa dokáže zlikvidovat i krupičku, ale podle mých zkušeností je potřeba UV sterilizér o výkonu alespoň 18w. Pořizovat ho jen na boj s krupičkou je ale zbytečné, existují kvalitní léčiva na tuto nemoc a je to rozhodně levnější a asi i lepší řešení.

Zabije mi UV sterilizér nitrifikační (tedy užitečné bakterie) bakterie?
Nikoliv, UV čko ničí pouze bakterie, které prochází přímo skrze zařízení , proto nemůže vyhubit nitrifikační bakterie, které jsou usídleny ve filtračních hmotách přímo ve filtru. Prostě s těmito bakteriemi UV záření nepřijde do styku.

Mám často problém s volně plovoucí řasou, může mi UV lampa pomoci?
UV lampa zde rozhodně pomůže ale je hlavně potřeba přijít na příčinu proč se řasy v akváriu nadbytečně tvoří.

Někde jsem četl, že UV lampa má běžet neustále, jaký na to máte názor?
Podle mých zkušeností je potřeba umět UV čko správně používat. Je trošku proti mysli používat toto zařízení 365 dní v roce a to hned z několika důvodů: Takto chované rybky nejsou zvyklé na bakterie a při vypnutí UV sterilizéru vznikají nemalé problémy. Rybky jsou chované ve sterilním prostředí což pro jejich zdravotní stav není dobré, nemají žádné protilátky. UV lampu proto doporučuji použít pouze jednorázově při problémech, kdy dokáží zachránit cenné chovy a odchovy akvarijních ryb.
Obrázok užívateľa
RobertS
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod Stero » Pon 20. Dec 2010 14:16:15

RobertS píše:UV čko ničí pouze bakterie, které prochází přímo skrze zařízení , proto nemůže vyhubit nitrifikační bakterie, které jsou usídleny ve filtračních hmotách přímo ve filtru. Prostě s těmito bakteriemi UV záření nepřijde do styku.

Mám často problém s volně plovoucí řasou, může mi UV lampa pomoci?
UV lampa zde rozhodně pomůže ale je hlavně potřeba přijít na příčinu proč se řasy v akváriu nadbytečně tvoří.

Tak ako je tu spomenuté. UV pôsobí len na tie častice ktoré prídu do styku s UV Lampou v podstate ti nevyrieši príčinu vzniku riasi na piesku a dekorácii. Pokiaľ sa jedná o plávajúce častice tak na ne môže mať vplyv a eliminovať ich. Uv nieje zázračný všeliek a nevyrieši všetky možné neduhy, je to len pomôcka na čiastočnú elimináciu.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod jovan » Pon 20. Dec 2010 21:08:08

Nu...čítam,pozerám,rozmýšlam.
V prvom rade nie je riasa ako riasa,takže pri odstránení príčiny sa odstráni aj následok.Plávacia riasa /tzv.nižšia/ je jednobunečný organizmus,ktorý pri styku s UV-C žiarením určite zstaví rast a tým uhynie.Toť následok.Príčinou môže byť čokoľvek-slabá filtrácia,veľa svetla,hromadenie organického odpadu-to býva najčastejšia príina,ako aj prisolovanie vody.....
UV-C lampa "páli" aj prospešné baktérie ktoré su koliformného /pohyblivého/ charakteru,a keďže sa niektoré druhy vyskytujú aj v tráviacom trakte rýb,tak ich neprítomnosťou klesá prirodzená imunita rýb.Určite nie je potrebné mať lampu zapnutú stále,/ani Slnko na nás nesvieti 24h/ ,avšak preventívne je to účinná zbraň proti zárodkom rôznych patogénov a baktérií.Z mojich skúseností určite nelieči napr.krupičku/vývojové štádium trofontov je cca 7 dní/, a úprimne povedané nepoznám nikoho,kto by ňou niečo vyliečil.
ps-životnosť trubice je max 5-6000h,ona potom ešte svieti,ale je dobrá akúrát tak na kontrolu bankoviek.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod PETER » Uto 21. Dec 2010 20:47:32

dakujem za rady....takze s toho vyplyva ze mi nezostava nic ine len pravidelne stierat tu riasu zo skla magnetickou stierkou a stym spinavim pieskom sa zmierit???
PETER

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia