Len tak pre zaujimavost - nikomu to nedavam ako navod - chcem s vami podelit o jednu moju skusenost.
Mal som odchovy Ps.Afra Ikombe. Pri jednej navsteve dotycny kupil vsetky kusy co som mal (boli vo velkosti 2 cm, ale dotycny trval na tom ze ich chce). Takze som mu vsetky vylovil a obaja sme boli spokojni. Na druhy den som zistil ze v tej rozplavovacke este jedna potvora plava, musela sa skryt niekde za filter. Vylovil som ju a obetoval za vlast - sposobom, ze som ju hodil k 10tim dospelym skalarom, nech sa nazeru. Tie potvory ju samozrejme nezozrali. A teraz k veci: skalare krmim hov. srdcom, obcas pecienkou, vlockami s vysokym obsahom bielkovin, patentkami, zivymi dazdovkami - skratka vsetko co by mbuny zrat nemali. Voda v akva pri skalaroch je 27°C, PH 6,3, vodivost do 200uS. Absolutne nevhodne podmienky pre mbuny. Ako myslite ze to dopadlo. Ta afra je tam uz rok. Neuveritelne rychlo narastla, zerie vsetko so skalarmi, dokonca ma tu drzost ze im kradne zradlo priamo z papule. V poslednej dobe mi tie skalare dost stresuje, takze pojde odtial prec. Vzdy ked sa na nu pozriem, tak si pomyslim ze moja starostlivost o tuto ryby odporuje vsetkym zasadam, ktore su zname a aj napriek tomu sa jej dari viac nez vyborne.
Nie ze niekto budete takyto sposob chovu skusat.