Nechcel som do tejto temy vobec vstupovat ale ked uz je spominana moja osoba tak mi to myslim si dava pravo aj na reakciu. Viem ze som zaradeny do tej kategorie "namakanych akvaristov", tak isto mi je jasne na koho narazal kofola s 500l akvariom ktore ma 10 mesiacov.
Skor ako zacnem, nech je v tom jasno, nemam v plane nikoho urazit, ani sa do nikoho navazat, chcem len povedat svoj nazor a pohlad na vec a na toto forum tak ako mnohi predo mnou. Preto ocenim ak si to aspon precitate a mozno pochopite moj pohlad na vec, ak si aj potom budete mysliet ze sem nepatrim a nemam sa pravo vyjadrovat, staci napisat a odporucam sa.
Za cely cas tu lutujem jednu vec, ze som sa pustil do prestrelky s jovanom ktora sa zacala tak ze som sa zastal juska. Nelutujem ze som sa ho zastal, podla mna to jovanove prispevky vyprovokovali, lutujem ale ze som sa nezastavil skorej a nekusol si do jazyka. Plus som zbytocne komentoval odstranovanie chloru z vody. Neni som debil, vidim ze tam som ustrelil.
Mne tu ale vadi jedna vec, nikde som nevidel ze by to bolo forum vyhradene vyhradne pre profesionalnych akvaristov s X rokmi skusenosti a stovkami odchovanych ryb. Je tu volna registracia bez obmedzenia, to znamena ze to dava kazdemu pravo diskutovat a predniest svoje nazory, pripadne skusenosti. Nikde tu ani nevidim pravidlo ktore zakazuje davat niekomu radu ak nie je zalozena na osobnej skusenosti. Nerozumiem preco by niekto nemohol sformulovat radu na zaklade toho co si precita v inych zdrojoch.
Je tu skupina skusenych akavaristov ktori tlacia nazor ze vyjadrit sa ma pravo len ten kto uz chova ryby dlhe roky a ma s danou temou osobnu skusenost. Nehnevajte sa na mna ale na to aby som vedel ze clovek ktory nikdy akvaria nelepil by asi nemal zacinat s 250 litrovou nadrzou ktoru si da obyvacky, na to mi neni treba osobnu skusenost. Ked najdem mnozstvo clankov na viacerych forach kde sa uvadza ze na chov staci skupina 15 tropheusov, tak to povazujem za dostatocne overeny fakt a neviem preco by som to nemal pouzit ako radu pre niekoho kto riesi osadku takehoto akvaria. Takisto ak vidim ze z 20 tem kde sa rozobera ci miesat rastlinozrave ryby a masozrave a v 10ich hovoria ano a v 10ich nie, plus to tak doma mam a funguje to, preco by som to nemohol niekomu poradit ... preco by to mali byt hluposti? Len preto ze este nechovam akvariove ryby dost dlho podla nejakeho meradla ktore ste si urcili?
Trufam si odhadnut ze vacsina vedmosti vseobecne sa posuva dalej len v teoretickej rovine, alebo si myslite ze ucitelia, profesori, rozni instruktori atd, ze vsetci ucia len veci ktore maju osobne odskusane? Kolko chorob osobne videl profesor na medicine, myslite ze vsetky? Napriek tomu moze vyucovat diagnostiku, staci mu aby si to nastudoval z dostupnych zdrojov, casto krat znova len spisanymi niekym kto si to nastudoval v inom zdroji. Jovan - to co vies o chemizme vody, vsetko su to skutocne cisto len tvoje osobne testy? Nikdy si si nepomohol nejakou knihou, nepocuval si niekoho rady, nemas nieco zo skoly kde ti to mozno prednasal clovek ktory si to tiez len niekde nastudoval? Stiff, minule si tu niekomu na fore radil aby k urcitemu druhu ryb nedaval rastliny, ak ta posluchne, ma pravo tu vedomost posunut dalej alebo si najskor musi tie rastliny do akvaria nasadit a osobne sledovat ako mu ich ryby zlikviduju? Kofola, artemiu si osobne skusal ako namnozit, alebo ti to niekto poradil, pripadne si sa o tom niekde docital? Alebo si nasiel nejake gulicky, potom zistil ze su to spory a len tak na test si tam nasypal sol?
Chapete co tym myslim? Ked som niekomu nieco radil, v teoretickej rovine, najskor som sa vzdy snazil si to niekde na webe preverit. Ked som riesil nosnost panelu, dal som si tu robotu a nasiel som si graf priamo na stranke vyrobcu. To som to sem nemal dat lebo som ten panel nevyrobil?
Vela z nas zaciatocnikov sem popise hovadiny, ci uz som to ja alebo byk alebo ja neviem kto, ci jeho vladko z jeho otazkami o tom ci cichlidy odpocivaju... no ale co? Vy ste nikdy nezacinali? Nikdy ste nemali priblble otazky? A ruku na srdce, nikdy ste nikomu v akvaristike neporadili nieco, co by ste uz dneska nespravili, trebars aj na zaklade novej skusenosti alebo skusnosti niekoho ineho? Ako by sa vam vtedy pacilo keby vas niekto nazyval debilmi, zosmiesnoval vas a prevracal nad vami ocami? Ked chcete majte ma za debila, ale podla mna ste vtedy nepisali urcitu davku hluposti alebo otazok na fora len preto, lebo ziadne internetove fora neexistovali. Dneska tu ale su, je to novy nastroj, zrychluje komunikaciu a to co vam mozno trvalo zistit rok sa dneska da na nete dohladat za par dni. Neviem preco vam tak vadi ak niekto parafrazuje nejake informacie ktore si rychlo vygoogli, niekedy mi to fakt pripada ako keby vas rozculovalo ze pred par rokmi tieto moznosti neexistovali. A to bez urazky prosim.
Ja viem o akvaristike minimum, ale pred rokom som vedel uplny prd. Nabehol som do akvaristiky kde ma predavac natiahol len na akvariu o dobrych 200eur, predal mi filtre ktore som uz vyhodil, pozadie ktore uz by som dnes nekupil, o osvetleni ani nehovorim ... poviem vam, keby tam v tej predajni sedel byk s jeho podla vas priblblymi radami, tak kurva vdaka bohu za takeho odbornika. Polovicu z tych blbosti by som vobec nespravil, pretoze by ma dokazal usmernit aspon ciastocne spravnym smerom. A v tej faze mi ohromne pomohol jusko, doriesili sme filtraciu, predal mi ryby na ktorych mi usetril kopu penazi oproti tomu co by ma stali v predajni, kludne bez toho aby si zo mna robil srandu mi vysvetlil zabeh vody, dal mi kal z filtra... tak potom ked jusko je pseudochovatel ktory nevie o com hovori a nevie sa chovat, tak potom pardon, asi mam uplne ine hodnoty. To ze sa na tento portal vykaslal je podla mna pre toto miesto jedine strata, neziskal tym nikto a je mi luto ze sa takto rozhodol.
Vtedy som nasiel aj tento portal, prislo mi to ako dar z nebies, vsetko prehladne zoradene, ludia ochotni poradit, nadsenie pre akvaristiku ... este k tomu aj o cichlidach... no proste parada. A kratko na to sa stala ta "nehoda" s jovanom. No ak ste citali co som teraz pisal, asi sa nikto nebude cudovat ze som si juska zastaval a skoncilo to tak ako skoncilo. A verte ci nie, mal som nejaku potrebu tomu portalu nieco vratit, chytilo ma nieco ako pocit spolupatricnosti, ludia podobne rybami postihnuti ako ja ... tak som ponukol adminovi hosting zadarmo (co sa sice nerealizovalo ale ta ponuka tam stale je), poradil som mu pri nejakom probleme so strnakou pretoze to je zase moj sposob obzivy (a ani som si pri tom z neho nerobil srandu ze spravuje stranku a vie prd o tom ako to cele funguje), napisal som nejaky clanok o akvariu v Londyne, skusal som poradit niektorym ludom v temach ked som bol presvedceny o tom ze mozem povedat nieco k veci. Mozno to niekedy vyznelo ze sa tvarim ako keby som vsetkemu rozumel, ale to moj zamer rozhodne nebol. Proste som len chcel poradit, pripadne pridat moj pohlad na vec, aj ked som trebars nemal osobne skusenosti, myslel som ze mozem aspon povedat svoj nazor a snazit sa ho obhajit.
Ale zistil som ze tu nie je ziaduce - nemas s tym x rocnu skusenost tak drz hubu, takto to tu v urcitych fazach vyzera. Nie si taky odbornik ako ja, tak nekomentuj... nemas taky nazor ako ja tak su to hluposti ... a podobne. Ostalo to tu doslova nepriatelske voci novacikom a ich (nasim) pre niektorych mozno priblblym otazkam. Ako keby ste zabudli ze z neba nikto uceny nespadol.
Dovolim si povedat ze za ten necely rok co mam
akvarium uz viem par zakladnych veci. Viem ako zhruba kombinovat ryby, kolko ich asi mozem dat do akeho akvaria, co potrebuju na dno, co na ukryty, viem asi aku maju mat vodu, aku teplu, ako krmit, ako riesit filtraciu - mimochodom stiff dik za tu radu zo siporaxom, funguje to - este na ilustraciu toho co chcem povedat, v jednej teme sa riesil siporax a jovan to odsudil ako vyhadzovanie penazi a podvod obchodnikov s odpadom z povrchovych bani, ale ked stiff zvozil byka zrovna v teme kde sa siporax riesil a odporucil ho ako super medium, tam uz jovan stiffovi nepovedal nic. Keby som ten siporax odporucal ja tak ma oznaci za debila v tom lepsom pripade pretoze som zasran ktory este ani nezil ked on uz odchovaval ryby. Kludne to moze byt pravda, to este ale neznamena ze je ta reakcia na mieste.
Este k tym mojim "vedomostiam" ktore mam prevazne odtialto a z inych stranok ... toto su veci ktore pri afrikach stacia na pomerne uspesne chovanie ryb pre radost. Netvrdim ze som skuseny ani odbornik ani nic podobne, ale myslim ze zacinajucemu akvaristovi uz dokazem dat par rad ktore pouzije a vyvaruje sa par chyb ktore som spravil ja. Tak mi povedzte rozumny dovod preco by som to nemohol spravit? Skutocne moze dat dobruy radu len ten co si to osobne vyskusa? Chce sa vam skusenym akvaristom dookola opakovat odporucania na velkost akvaria, zakladne otazky o druhoch, ci dat rastliny alebo nie ... ja myslim ze ani nie, skor by som cakal ze vas to otravuje, lebo podobne to vnimam ja v temach ktore sa tykaju mojej obzivy, casom tieto temy nechavam tym ktori su este nadseni a maju chut to riesit, pretoze prevazne len zacinaju a dava im to pocit ze mozu aj oni prispiet. A tak isto by to malo byt aj tu, nechajte nas amaterov nech si riesime menej podstatne veci a ak na to budete chut tak nas usmernite bez toho aby ste nas museli zosmiensit alebo nazyvat debilmi. Nevedomost a snaha pomoct nie je dovod na urazanie. Pozrite sa na to ako ten INVALIDA z rybyciek na ktore odporucal stiff - on pracuje s detmi a snazi sa ich viest k akvaristike, ak im bude nadavat a zosmiesnovat ich tak sa mu na to vykaslu a odradi ich od chovania ryb na dobro. Tak ak to pomoze, pozrite sa na nas zaciatocnikov ako na nadsene deti, ktore chcu chovat ryby, chcu zbierat vedomosti a chcu z toho mat radost, aj za cenu omylov a hluposti ktore pri tom spravia. Nechajte nas rozvijat konicek a uzit si radost z dobre mienenej rady bez toho aby ste nas museli urazat a zabavat sa na nas. Neboli ste na zaciatku iny. Koniec koncov, tie ryby ktore odchovavate aj tak nakoniec predate povacsine prave nam hobby akvaristom napriklad aj s jednou 600 litrovou elementkou za dverami
Na zaver este jednu vec co sa tyka fungovania portalu ako takeho, dovolim si to posudit z pohladu cloveka ktory sa zivi spravovanim internetovych stranok vsetkeho druhu - ako admin sam napisal, nerobi to na mesiac na dva, urcite by ho potesilo keby to casom hodilo aj nejake to euro a nezabijal by tu cas len preto aby portal dotoval vlastnymi peniazmi. Kazde forum po case zdochne ak tam neni prilev novych ludi ktori maju otazky, pretoze casom sa otazky urcitej skupiny vycerpaju. Ak nebudu otazky, nebudu temy, ak nebudu clanky, nebude potrava pre vyhladavace. Ak nebudu temy a clanky, stranka sa strati z vyhladavacov a bud zdochne alebo ostane aktivna len pre uzku skupinu uzivatelov. Je vam asi vsetkym jasne ze nikto si nebude platit reklamu na portali kam bude chodit 5 ludi, aj ked odbornikov. Pretoze s tychto ludi uz noveho zakaznika ziskat nemoze. Takze ak vyzeniete zaciatocnikov alebo im zakazete pytat sa hluposti a davat niekedy aj debilne rady tak adminovi priamo znicite jeho stranku na ktorej sa narobil myslim si ze dost.
Trosku som sa rozpisal tak koncim. Na zaver dufam ze sa mi nepodarilo nikoho urazit, konkretne osoby som pouzit musel aby som vedel sformulovat co mam na srdci. Hlavne jovana som pouzil viackrat tak dufam ze to vezme ako celok a nebude to vnimat ako utok na jeho osobu pretoze o to mi neslo ani v najmensom. Pekny den vsetkym.