..neviem,ake mas ryby,ale cihlidy radi "bagruju"..prenasaju..(nie,ale vsetky),tie rastlinozrave si zase neustale hladaju potravu,maju dlhy traviaci trakt,takze instinktivne sa potrebuju cely den "past",jemny piesok im dokonca pomaha pri traveni,dalej moze to byt priprava hniezda...a tych moznosti,,,no skusenejsi cichlidari urcite doplnia... ...
Pre väčšinu cichlíd je to typické správanie. Hlavne pre rastlinožravé cichlidy a pre cichlidy konzumujúce planktón a iné drobné živočíchy. Bežne naberanie trochu piesku, slúži práve k vyhľadávaniu potravy a vtedy naberie cichlida malé množstvo a následne nechá prúd vody aby jej piesok pretlačil cez žiabre. Druhý prejav keď cichlida naberá veľké množstvo piesku a ten potom následne odpľuvne inde rob keď sa snaží upraviť si svoje teritórium. Väčšinou sa tak deje pred vábením.
Matej, nic si s toho nerob, aj moje dubaky robia to iste. Stero to pekne opisal,pripada mi ako keby bol v tej nadrzi s nimi, ked tak dodetailov pozna chovanie a priciny urciteho spravania ryb. myslim to v dobrom slova zmysle a je vidno za tym urcite skusenosti s chovom. Stero- bez urazky, ale vies to aj pekne opisat.
No záleží na druhu rýb u Afriky je to na 90% samec (! no nie všetky cichlidy si upravujú miesto! ) a tých 10%samica čo si myslí že je samec - skúsení aq tomu rozumejú. Ale napr pri JA a u Afriky pri druhoch ktoré sú monogamne aj samica vytvára hniezdo a stará sa o jeho udržiavanie.
neviem kam to zaradit ale asi tu ked som to aj vytvoril no moja Melanochromis Maingano je vyfarbena do tmava tazko odfotit su neposedne a uz si kope jamu zeby hniezdo ? snad a dufam ze ano mam sice len par ale uvidime to by bolo stastie teda a plus mam dalsiu Pseudotropheus socolofi gallery/image.php?album_id=6&image_id=1887 uz si kope jamu tiez potesi ak vidim ze rybkam sa dari aj v takych provizornych podmienkach a pri takych poctoch co su atypicke