Výpadek elektriky - filtrace

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Výpadek elektriky - filtrace

Poslaťod wunti » Štv 18. Nov 2010 11:25:50

Zdravim vas akvaristi.
Takova klasika - jeden den u nas nepujde cca 8 hodin elektricky proud. Chtel jsem se zeptat jaky je optimalni pocin v takovych pripadech.
Mam dve akvaria - jedno 30 litrove - s klasickym filtrem pres vzduch.motorek a druhe 500 litru - vnitrni cerpaci hlava s bioakvacitovou kostkou a pak 6litrovy vnejsi kanistrovy filtr. Jaky by mel byt postup odstavky? Mam filtry z akvarii radsi vytahnout? Diky moc za reakce
Obrázok užívateľa
wunti

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Reklama

Re: Výpadek elektriky - filtrace

Poslaťod Pito » Štv 18. Nov 2010 13:13:21

filtre je zbytocne vytahovat. v 5ool akva by to malo byt bez problemov, no v tom malom by som vymelil po 4 hod spon 2 vedra odstatej vody. to zalezi aj od toho ci tam mas rastliny, a aka je hustota osadky.
ked ti klesne v malom akva teplota, proste tam dolej odstatu teplu vodu aby sa vyrovnala na trvalu teplotu.
urcite je v byte dost teplo a tak nemusis mat velke obavy.
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod barny1991 » Štv 18. Nov 2010 17:23:57

nedavno sa to tu preberalo, lepsie hladaj nabuduce- viewtopic.php?f=17&t=1242
Obrázok užívateľa
barny1991

Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod stiff » Štv 18. Nov 2010 19:22:38

8 hodín je celkom dosť, určite by som vypral filtre (hlavne ak neboli prané dlhšiu dobu), poprípade vymenil časť vody - pre istotu...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Stero » Štv 18. Nov 2010 20:00:18

Pokial ja viem tak k úhynu nitrifikačných baktérii v uzavretom filtračnom systéme, bez prívodu vzduchu (alebo okysličenej vody ) dochádza už priebehu 1 hodiny. Tak ako radí stiff isto by som vypral filtre. V otvorenom aq to nemusí byť až taký veľký problém. Ja som sa raz už poučil zhodou nešťastných okolnosti som v karanténnej nádrži preliačoval rybu ktorej boli nasadené liečivá a bežal vzduchovací motorček naplno. Ale v noci výpadok elektriky a ráno bola rybka ta tam. Je pravda že to je iný prípad kde je nutné okysličovanie vody na max ale ak máš v akva vyššiu hladinu No3 a náhodou aj no2 tak pri výpadku filtrácie a ak okysličovanie vody tiež nieje zabezpečené, môžu nastať problémy raz dva.

Ja by som v daný deň urobil minimálne to že by som vymenil zvyčajné množstvo vody, po prípade zabezpečil záložný zdroj na PC a napojil vzduchovací motorček a jeden kamienok kamienok by som dal k filtrom, druhý do aq.

Čo sa týka poklesu teploty tak našťastie má voda veľmi dobrú tepelnú zotrvačnosť a tak za 8 hodín neklesne teplota výrazne dole ( pri izbovej teplote miestnosti)
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod barny1991 » Pia 19. Nov 2010 10:06:22

Ja som den pred vypadkom el. energie vymenil 1/3 vody v akvariu, a vsetky ryby v pohode ziju, bez filtracie bolo akvarium 12hodin, takze si myslim ze sa nemusis obavat i dlhsieho vypadku, je to uz asi 14dni a v akva som neregistroval ziadnu zmenu rovnovahy, a to som prinom stale, kedze ho mam vedla pc.
Podlamna je tvoj strach prehnany, ryby to zvladnu len je treba vymenit aspon cast vody. ;) :yes
Obrázok užívateľa
barny1991

Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod kaho » Sob 20. Nov 2010 12:40:21

...Presne tak,ako spominaju Stero a Stiff,,pri dlhsom vypadku el. by som určite aj ja odporučil preprat filtre(pri zle okyslicenej vode aj za chodu čerpadla bakterie v takomto prostredi stagnuju az hynu,pri 8hod vypadku,no nechcem si ani predstavit ten cintorin,co tam vznikne) a potom jednoznacne vymenit cast vody...
kaho

Images: 0
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 57 hostia