Pomoc s vyberom nadrze - amerika, zaciatocnik

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Pomoc s vyberom nadrze - amerika, zaciatocnik

Poslaťod dodofix » Pon 08. Nov 2010 21:14:23

Zdravim,

chcel by som poprosit o radu skusenejsich - som zaciatocnik, prevadzkujem kratko 60L akva (nenarocne zivorodky) a mam zaujem o vacsie. Sprvoti som sa zameral na ziskavanie info hlavne o spolocenskych nadrziach, ale ked som v diskusiach narazil na akaru modru, tak som sa vlastne zistil, ze existuju aj cichlidy :)

V zasade sa rozhodujem medzi setovym akva (100x40cm, resp. 120x40cm - ok, je mi jasny nazor vacsiny na sety) a niecim, kde by sa dalo viac prispiet vlastnymi silami a za (mozno) rovnaku investiciu ziskat viac. Ta druha varianta by vyzerala nasledovne:

- biotop amerika - parik akara modra (resp. viac kusov na zaciatok nech si vyberu sami) - co viem vhodna aj pre menej skusenych, doplnena mozno tetrami a zopar 'servisnymi' zivocichmi, k tomu prisposobene prostredie, chcel by som rastlinky v akva, ale nie na urovni holandskeho typu
- akva - doma mam miesto pre podorys 140-150 cm vyska a 60 cm sirka, to by bolo lepene u nejake solidnej firmy, toto bez skusenosti na kolene nerisknem
- stojan - murovany, 3 nosniky z presnych tvarnic (sirka 20-25cm, vyska 60cm), na to polozena doska, polystyren a potom akva - resp. bez polystyrenu, ak ma akva lepene zosilnenie zo spodu (predpokladam, ze takto velke ano); doska taka, co sa dava na kychynske linky - 38mm hrubka prenasala by vahu celeho akva na nosniky, stojan oblozeny v dekore krytu (alebo inak, je to vizualna stranka, ktora sa doriesi) - akva bude mat staticku polohu, cena murovaneho stojana mi pre vacsie nadrze pride najnizsia, pre istotu este fixacia do steny - pripevnenie nosnej dosky do steny tak, aby sa nedalo pohnut a tym padom 'zvalit' akva nabok
- kryt na zakazku - je viacero moznosti, presne este neviem, robene u rovnakej firmy ako akva, alebo nejaka vlastnorucna vyroba - opat zasadny vplyv na cenu, stale zhana info
- filtracia externa, pravdepodobne eheim rada classic podla konecneho objemu akva - snaha je o kvalitnu filtraciu

S cim by som poprosil poradit alebo aspon nakopnut:

- ake silne osvetlenie ? pozeral som rozne existujuce nadrze pre cichlidy, ale zda sa mi to rozne, raz tak a raz tak - postacuje 2x54W 120 cm rampa alebo silnejsie ? lepsie su viacere nezavisle rampy, t.j. napr. 1x54W + 2x54W, kde by sa dalo pouzit svietenie rozne kombinacie zapinane postupne ?
- vyska akva - postacuje 50cm ? vyssie uz by pri tychto rozmeroch asi znamenalo 12mm sklo (a tak nezanedbatelny vplyv na cenu)
- je nutne 3D pozadie, alebo pri sirke 60cm by sa dali pouzite 'len' dekoracie v podobe kamenov, korenov a rastliniek a na zadnu stranu by prislo jednofarebne pozadie ? (tapeta, farba zvonka alebo silikon a pod.)
- ake osadenstvo k tej akare by sa dalo dopasovat ?
- pouzivate zalozne zdroje pre pripad vypadku energie ? (u mna zial posledny trval viac ako 3 hodiny a keby som tam nevolal tak mozno aj viac to som z BA Ruzinov)
- urcite som na nieco nemyslel, mozno vychadzam z blbych predpokladov, ....

Co by som chcel je vytvorit dobre podmienky, na ktore mam (ci uz cenovo, casovo alebo mozgovo) a k tomu si vybrat osadku. Rozpocet je cca 500-700 EUR za komplet techniku + rybky a rastlinky ako dalsia polozka, casovo - 5-6 hodin tyzdenne na udrzbu a vopred nedefinovany cas a studium :) Umiestnenie akva je klasicky panelak, obyvacka, kde to bude dominanta. A pre nas relax, pohoda hlavne.

Vdaka.
dodofix

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Pomoc s vyberom nadrze - amerika, zaciatocnik

Poslaťod stiff » Pon 08. Nov 2010 21:57:44

Akú máš vodu?

A. pulcher je cichlida, ktorá (nielen pri párení) veľmi vytrvalo "bagruje" a preto je pestovanie rastlín v jednej nádrži s týmito a im podobnými cichlidami veľmi náročné a nakoniec v podstate nemožné. Väčšina ľudí to po čase vzdá.. :shake Toto v podstate vyriešilo tvoju otázku ohľadom intenzity osvetlenia. Ak chceš A. pulcher, potom nebudeš mať rastliny (ak áno, tak potom to nebude nadlho). Ak chceš akva s rastlinami, musíš zmeniť osádku. Ja si osobne myslím, že je kvantum krajších a zaujímavejších cichlíd, ako sú pulchery.

Väčšina tvojich otázok je v podstate otázka vkusu - veľkosť akva, stojan, kryt, pozadie, odtieň svetla, dekorácie, dokonca aj značka ex filtra - toto za teba nikto nerozhodne, to musíš sám.. :nerd Každý má na tieto veci svoj názor.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Poslaťod dodofix » Pia 12. Nov 2010 19:17:37

dik za odpoved ... verim tomu, ze je kopec krajsich rybiek, ale mne sa paci prave tato :)
praveze jedna z info, co mam je, ze rybka nenici rastlinky a neryje dno ... (Stanislav Frank - Sladkovodna akvaristika)

uvidim podla konecnej velkosti nadrze, ci sa pozriem po niektorom mensom druhu, alebo ostanem pri povodnej volbe

dik
dodofix

Poslaťod stiff » Pia 12. Nov 2010 20:10:20

dodofix píše:praveze jedna z info, co mam je, ze rybka nenici rastlinky a neryje dno ... (Stanislav Frank - Sladkovodna akvaristika)
dik

No jo.. kto nevidel, neuverí.. :rock
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod dodofix » Pia 12. Nov 2010 21:48:38

ok, zbytocne to zistovat nanovo :) co by si pripadne odporucal namiesto niech ? dik
dodofix

Poslaťod stiff » Sob 13. Nov 2010 12:04:58

No ja nepoznám tvoju situáciu ani vkus, takže by som si nedovolil niečo ti ortodoxne odporúčať, možno tak google&co... :hmm

Ak chceš zelené akva a jeho objem bude aspoň 250-300l, tak sa popozeraj na juhoamerické "eartheaters".. Ak chceš "big tank" a na tých rastlinách až tak netrváš, potom si pozri stredoamerický rod Parachromis, Vieja a pod..

Ak chceš vedieť niečo konkrétne, pýtaj sa, rád poradím, ak budem vedieť :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod dodofix » Sob 13. Nov 2010 21:12:36

no nadrz uz je doma, nakoniec som vybral set juwel rio 240, rozmer 120x40x50, pri dodrzani vysky hladiny mi to vychadza na nejakych 210 L cisty objem. Je tam interny filter, pravdepodobne ho ponuknem na predaj a pokial sa preda, bude externy, ak nie, ostane a vyskusa sa, osvetlenie 2x54W, topitko 200W,
pozadie - mam objednany cierny plast, pojde zvnutra ak pojde tak poohybat

cize technika je dana ... osadenstvo zatial vyberam tak, ze na pozeram nadrze ostatnych s podobnym objemom a hladam :)
dodofix

Poslaťod Peter304 » Sob 13. Nov 2010 22:27:24

ak chceš akary čo tak skusit metae
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod dodofix » Ned 14. Nov 2010 0:38:29

beriem ako tip ... mozno akara hneda by na zaciatok bola vhodnejsia, co pozeram moze byt pri nej aj tvrdsia voda, cosi vyssie pH ... k nim mozno tetry (kolumbijske)
dodofix

Poslaťod dodofix » Pon 14. Feb 2011 21:09:01

po case pridavam refresh - nakoniec som sa rozhodol pre akary hnede, akva je zalozene uz skoro 3 mesiace, neskor mozno doplnim podrobny opis ... fakt je, ze za mnohe info vdacim foram ako su tieto ...
dodofix

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia