Vypouklé oko u Tropheuse

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: Vypouklé oko u Tropheuse

Poslaťod Bodis » Ned 17. Okt 2010 12:17:35

Ne to opravdu nevypadá že by to oko bylo poškozené nějakým fyzickým poškozením. Navíc jak jsem už psal, pozoruji více vypouklé oči i u dalších rybek. Po tom co jsem si přečetl pár článků o nemocech tropheusů ( hlavně od PIETRA ) si myslím, že by to mohla být hexamitoza nebo spironukleoza. Zatím jsem ale u žádné ryby nepozoroval dlouhé nitkovité výkaly, tak to snad nebude tak zlé. Léčba entizolem již trvá druhý den. Teplotu jsem zvýšil na 30 stupňů Celsia, odstavil biomolitan a dal tři vzduchovací kameny. Světlo jsem jim vypnul. Dneska jsem jim dal třetí dávku entizolu ( teda myslím tím léčebnou koupel, 250 mg entizolu na 25 l vody ). Vodu jsem vyměnil už dvakrát a to 50 procent. Vím, že s tou výměnou vody možná nebudete souhlasit, ale pokud se výše uvedené nemoci rozšiřují pomocí cyst ve výkalech, tak si myslím, že častější výměna vody je na místě. Dávku entizolu dávám až po výměně vody. No a jelikož většina rybek příjímá potravu v pohodě namáčím vločky do roztoku vody s polovinou tablety entizolu. Dneska když jsem dopoledne krmil se mi zdálo, že i ta rybka s tím vypouleným okem něco málo sežrala. Tak uvidíme. Pokud byste měli jiný názor na léčbu určitě to napište. Samozřejmě si nechám poradit.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod Pito » Ned 17. Okt 2010 12:45:15

radil by som ti aby si uz viac nic neskusal a zbytocne ich nezatazoval nejakymi chemikaliami. radsej pockaj, ja som daval pri bloate dvojnasobnu davku aj tak mi polovica ryb odisla. ale hlavne je podchytit chorobu hned v zaciatkoch.
Obrázok užívateľa
Pito

Images: 75
Has thanked: 14 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Bodis » Ned 17. Okt 2010 12:56:40

Pito teď jsem tě nepochopil. Pokud tuhle nemoc nezačneš léčit hned od počátku, tak se můžu rozloučit asi se všema rybama, které tam mám. Navíc jestli je Entizol chemikálie, to nevím, je to prostě léčivo, které se normálně používá i u lidí. Už jednou jsem udělal chybu, že jsem čekal, že se ryby ....snad... dají do pořádku, bohužel, jsem přišel tehdy o všechny malawky. Kdyby se jednalo jen o vypouklé oči, asi bych ještě čekal, ale to, že přestaly 2 ryby příjmat potravu, je už alarmující.
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod Aldebaran » Ned 17. Okt 2010 19:14:35

Ja sa teda moc do bloatu nevyznám, ale za dva týždne mám prvú štátnicu z posledného ročníka ľudskej medicíny a môžem ťa ubezpečiť, že pokiaľ to naozaj BRUTÁLNE nepreženieš s dávkou, metronidazol (čiže komerčne Entizol) je bezpečné antibiotikum/antiparazitikum aj pre ľudí, dokonca aj deti, takže rybám takto určite neublížiš. Lepšie začať skoro ako si potom vyčítať, že si to ani neskúsil.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Bodis » Ned 17. Okt 2010 19:30:26

Už se mi ozval i Pietro a je ochotný mi pomoct s diagnozou. Pak dám vědět.
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod PIETRO » Ned 17. Okt 2010 19:33:17

:wait Musím kolegu doktora humánní medicíny poopravit. Entizol je chemoterapeutikum nikoliv ATB!!! Jen upřesňuji zařazení léčiva.
Také slovo Bloat je totální paskvil lidské blbosti :chuckle . Je nutné používat přesné názvosloví :finger .
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod Aldebaran » Pon 18. Okt 2010 17:58:09

PIETRO píše:Musím kolegu doktora humánní medicíny poopravit. Entizol je chemoterapeutikum nikoliv ATB!!! Jen upřesňuji zařazení léčiva.

Ok, máš pravdu, priznávam. Ale na svoju obranu poviem, že jediný rozdiel medzi chemoterapeutikom a antibiotikom(aspoň čo sa klinickej medicíny týka) je ten, že ho nevyrábajú plesne/iné živé organizmy ale je pripravované synteticky. V "žargóne" je aj tak všetko proti parazitom baktériám antibiotikum, výraz "chemoterapia" je viac rezervovaná pre protinádorovú liečbu.

Ale máš pravdu, sekol som sa :blush
Tá miniprednáška je len aby ste si nemysleli, že som blbý(a aby som o tom presvedčil sám seba :D) :nerd :nerd :nerd

Ale koniec off topicu :P
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Pito » Pon 18. Okt 2010 20:27:14

bodis,myslel som tym aby si uz s entizolom nic ine nemiesal :!: a ked uz nezeru dve ryby, tak mozes kludne pridat tabletku.
Obrázok užívateľa
Pito

Poslaťod Bodis » Pon 18. Okt 2010 21:13:38

OK. Já to prve nepochopil. ;) Mluvil jsem s PIETREM a ten mi doporučil dokončit léčbu, takže zítra dám poslední dávku entizolu do akva, ode dneška už poloviční. Co se týče diagnozy, těch je více, možná se jedná o plíseň, ale to by Vám musel vysvětlit Pietro. Každopádně určit 100 procentní přesnou diagnozu choroby se dá určit jen pitvou nemocné ryby, takže to u mě nepřipadá v úvahu. Jinak tropheusy se zdají, že budou v pohodě. To vypouklé oko už té nemocné splasklo.
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod Pito » Uto 19. Okt 2010 15:13:41

tak snad sa vsetko nadobre obrati :lol: :yes
Obrázok užívateľa
Pito

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 16 hostia