od Bodis » Štv 14. Okt 2010 1:10:46
Zdravím. Předem mých postřehů k zařízení pěstírny ryb, bych chtěl poděkovat všem co se zapojili do této debaty. Nakonec jsem zjistil, že bych opravdu nebyl schopen finančně utáhnout ani menší pěstírnu a někteří z Vás měli určitě pravdu. Ono jedna stránka věci jsou pořizovací náklady vybavení, jako akva, molitany, kompresor (které nejsou až tak hrozné, jelikož jde o jednorázovou investici a ta je i z části návratná, při prodeji tohoto vybavení), ta druhá stránka věci je zajištění chodu pěstírny a náklady na energii. Největší nároky na finance je hlavně spotřeba elektriky. Měl jsem v provozu jen 7 akvárií, kdy v každém z nich jsem měl řešeno topení individuálně topítkem. Centrální vytápění jsem neměl jak zařídit, takže to bylo jediné řešení, jak udržet teplotu v akva. Nedávno jsem si propočítal kolik jsem na baráku spálil kilowattů a kolik mám zaplacených záloh. Z hrůzou jsem zjistil, že jsem 4.000,- kč v mínusu. Samozřejmě nemůžu říct, že je to jen provozem akvárií, ale určitě se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou. To nemluvím o kompresoru, který jsem nakonec koupil jen 20W (z původně plánovaných 100W) a ten jede 24 hodin denně. Poté také něco spotřebuje osvětlení, ale to by bylo to nejmenší. Dále je třeba mladým rybkám zajistit kvalitní krmivo, nejmíň třikrát denně, kdy při dnešních cenách kvalitních krmiv to taky není malá částka. V neposlední řadě je třeba počítat i se spotřebou vody, kterou také platím.
Takže když to shrnu, i když jsem věděl, že na tom vydělávat nebudu, v současné době nejsem schopen finančně utáhnout ani menší pěstírnu. Velkou měrou tomu přispívá naše ( česká ) politická situace, kdy se někteří páni rozhodli, že zaplácnou díry v rozpočtu 10 procenty platů státních zaměstnanců a dále taky tím, že společnost ČEZ si potřebuje rozdělit odměny a od nového roku bude zvyšovat cenu elektřiny o 13 procent.
V chovu tropheusů, ale budu určitě pokračovat i nadále a sem tam nějaké odchovy určitě nechám. Zrovna zařizuji akva 720 l, kde budou duboisky a kirschfleky.