od stiff » Sob 23. Okt 2010 12:36:32
Podľa fotky by som si tipol na pijavicu, svojho času som trochu pátral po nete a hľadal som info.. Ak sa to jedným koncom prichycuje na sklo a vie sa to natiahnúť z 0,5 na 2 (a viac)cm, malo by to byť ono. Možno sa mýlim, je toho viacej druhov (ploštenky, pijavice, hlístice..), všetky sú si dosť podobné, treba veľmi kvalitné foto, aby to človek vedel rozoznať. V podstate nie sú nebezpečné pre dospelé ryby (ak to nie je veľmi premnožené..), ale sú nebezpečné pre ikry a poter.
Ja som skúšal niekoľko "liečebných kúr" a v podstate na 100% zaberie len SAVO. Veľmi dobré skúsenosti mám aj s použitím soli vo vysokej koncentrácii na krátku dobu (1-2hod.). Soľ zaberie spoľahlivo na pijavice, aj ploštenky, na hlístice mi veľmi (vôbec?) nepomohla. Kúru treba po niekoľkých dňoch zopakovať, lebo vajíčka (pijavice) sú veľmi odolné, prežijú zmrazenie aj vysoké a nízke teploty. Ploštenky sú väčšinou živorodé, takže tam by mohla zabrať "jednorazovka"..Pomôže aj vysušenie nádrže, ale v tvojom prípade (filter) si tie vajíčka natiahneš späť z avária do filtra a po nejakom čase sa to namnoží zase.
Skúšal som aj rôzne kom. preparáty (FMC, m. skalica..), ale viac menej bez finálneho úspechu, nakoniec sa to namnožilo zase... Skúšal som aj flubenol, ten mi bol doporučený ako prvý), ale vždy sa to nakoniec objavilo zas.. Odporučil by som soľ.