vavrinecmichal píše:...nemôže to byť črevného povodu?...
No pravdepodobne to bude črevného pôvodu, ak ako píšeš nie je vidieť žiadné iné príznaky... To je ťažko takto povedať, musel by som ich vidieť. Ako dlho ti postihnutá ryba nežerie? Nejaké druhotné znaky ochorenia tam určite budú, len treba určité skúsenosti aby ich človek videl. Ak zdochne jedna ryba, to môže byť náhoda, ale ak takto idú aj ostatné, niekde je chyba. Ak vychádzam z toho čo si uviedol vyššie, tipol by som hexamitu (mal by si vydieť na hlave a pri postr. čiare malé dierky, a biele/priesvitné výkaly), spojenú so žiabrohlístami (zrýchlené dýchanie, príp. osliznuté žiabre..). V obidvoch prípadoch je ryba apatická, stráni sa ostatných, nežerie, chradne a potom postupne umiera. Ak si naozaj nevidel nikdy žiaden z týchto príznakov na postihnutých rybách, potom sú tieto úmrtia následkom nejakej otravy (NO2, amoniak, antibiotiká a pod..)z minulosti a s tým už nič nenarobíš. V takomto prípade má ryba poškodené vnút. orgány a skôr, alebo neskôr padne. Záleží odkiaľ máš konkrétne ryby, ak sú z veľkoobchodu, ktorý prekupuje a ďalej predáva, je to viac ako pravdepodobné. Ďalšou možnosťou sú črevné parazity. Ryba sa správa podobne ako uvádzaš, takže nie je vidieť konkrétne príznaky...
Na tvojom mieste by som urobil toto:
Celú nádrž by som preliečil flubenol-om. Samozrejme zvýšiť teplotu na 27-28°C. Je to relatívne neškodné liečivo, ktoré vieš zakúpiť v každej lepšej lekárni. Používa sa na odčervenie svíň... Zaberá na žiabrové a iné červy (parazity), tak isto aj na črevné parazity. Samozrejme, že nie na všetky. Po 3-4 dňoch vymeniť čo najviac vody a liečbu opakovať. Dávkovanie píše každý inak. Ja dávam na špičku noža na 100l, čiže 1g/300-400l. Voda sa mierne zakalí. Prášok najprv poriadne rozmiešať niekde v pohári..a potom vyliať do akva. V komerčných preparátoch sa veľmi nevyznám, lebo sú drahé a v podstate sa dnes dajú pozháňať iba účinné látky, takže ich ani nepoužívam...
Zaujímali by ma tie diery a biele výkaly ako som spomenul vyššie. Ak si to pozoroval, potom to URČITE treba spolu s flubenolom preliečiť aj metronidazolom (entizol, metrozol)...
Lepší ako flubenol je levamizol, ale ten asi dnes už nezoženieš. Ak máš nejaké nejasnosti, pýtaj sa..