Zriadenie akvaria 450 az 540 litrov

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Zriadenie akvaria 450 az 540 litrov

Poslaťod tomato » Uto 28. Sep 2010 20:38:25

Zdravim Vas pani, na fore som tu novy, objavil som ho nedavno, ale myslim ze je to dobre lebo aspon sa popytam na vase nazory a rady.Nauvod by som sa este rad predstavil, volam sa Tomas, a som z Trencina. Akvaristike sa venujem uz nejaky ten rocik ak aj pocitam zaciatky s 20 litrovym akva a troma gupkami, to ma ale celkom rychlo preslo a uz sa obcas naskytla aj nejaka ta cichlidka.Na zaciatku roka som sa nastahoval do noveho bytu, a samozrejme hned somnou sa nastahovalo do chodby aj nove akvarko, a neskor dalsie do spalne :) to uz ale nestaci takze mam v plane zriadit nove.
Malo by mat rozmery 150x60x50/450litrov/ alebo 150x60x60/540litrov/.
Mam v plane umiestnit ho na plavajucu podlahu v pracovni, ako podstavec chcem vyrobit vlastnu skrinku z kvalitnych hrubych/cca. 5centimetrov / drevenych dosak /o preglejke nechcem ani pocut/ ktory sa bude skladat z podstavy, styroch stojin, a hornej podkladovej dosky.Cele to bude v podstate vyzerat ako dve skrinky, a v strede medzi nimi bude priestor siroky dajme tomu 20 centimetrov na odlozenie nejakej vyzdoby sviecky alebo sosky /o to sa uz postara moja polovicka :D /
podstava s podkladovou doskou budu mat rovnaky rozmer, ale budu aspon o desat centi na bokoch a spredu vacsie aby sa dalo okolo akvaria pocas upratovania a tak aj nieco polozit, pricom podstava bude polozena priamo na podlahe, to by malo zaistit rovny podklad a rovnomerne rozlozenie vahy.
pod akvarium este pojde par cisel hruby polystyren. akvarium by som chcel zakryt krycimi sklami a na ozdobu vyrobim vlastny dreveny kryt, na zakrytie polystyrenu taktiez drevenu obruc, takto som postupoval aj pri predoslych akvariach.
Tu uz sa dostavam k prislusenstvu k akvariu.V jednej zo skriniek by bola elektroinstalacia, filter, vzduchovacie teleso atd.
a teraz nastava otazka co by bolo najlepsie kupit.
Ako svetlo rozmyslam nad dvoma trubicami, najviac by sa mi pacili FLORAGLO maju jemne svetlo, nic ziarive myslim nebude treba, a k nim jednu modru trubicu.
Fitracia by bola: za pozadim v rohu hlava od hagenu s biomolitanom plus externa filtracia od fluvalu /to by som najradsej uz jeden mam a som s nim velmi spokojny/ myslite si ze by stacil fluval 405? alebo mam popozerat po niecom silnejsom? /ako biotop by som rad tanganyiku a pravdepodobne tropheusy ale to sa este rozhodnem/
v akvariu pravdepodobne nebudu ziadne rastliny, chcem cisto kamenne akvarium, taky skalnaty utes.
Este ale uvidim ako bude akvarium umiestnene, pretoze navrhov je viac, co si myslite o tom ked sa na ryby da pozerat z troch stran, to znamena ked je pozadie iba z jednej bocnej strany?/tym myslim ze by bolo uzkou stenou k stene bytovej/ moze ich to nejako stresovat alebo nieco podobne?
tak skuste mi povedat ako sa vam pozdava moj napad, alebo skuste dat nejaky navrh.
rad by som totiz zalozil akva za ktore sa nebudem musiet hanbit.
pekny vecer
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Reklama

Re: Zriadenie akvaria 450 az 540 litrov

Poslaťod pigino » Uto 28. Sep 2010 20:55:06

Na začiatok,vitaj medzi nami.
Máš parádne rozpracovaný plán.Takto by to malo na začiatkoch vyzerať.Tie trubice flora glo by mohli byť.Nie sú silné a zvýrazňujú farby rýb a ktomu tá modrá,no bude to dobre pôsobiť.No a pri tom filtri by som ešte pouvažoval,síce má prietok 1300l,ale v reále to bude menej.To znamená,že je vhodný pre akva do 400l.Ak by si ale dal na biomolitan hlavu s podobným prietokom,tak by to aj mohlo stačiť.Čo sa týka externého filtra,tak máš v pomere cena-výkon aj dostupnejšie filtre.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Matej » Uto 28. Sep 2010 21:04:19

No co ti povedat, vyzera to tak ze uz to mas uplne presne naplanovane :)

Rozmery fajn, litraz fajn - sprav ten vacsi rozmer, zatial kazdy koho poznam po case povedal ze "skoda ze neni vacsie" :)

Na planovani skrinky si si tiez dal zalezat, tam neni co riesit :)

Fluval 405 ti podla mna stacit nebude, za prve je to uz od vyroby odporucane pre akvaria do 400L a ak budes mat tropheusy asi budes mat vacsie hejno, tam bude treba silnejsiu filtraciu.

K tomu pozadiu, to je podla mna len vec vkusu, ja osobne by som oprel akva o stenu dlhou stenou a dal pozadie na celu, ale kopa ludi ma akvaria priehladne z oboch stran, a funguju v poriadku.

Jedinu vec ktoru by som na tvojom mieste JA zmenil, je ze by som pridal par rastlin, anubiasov, mne osobne sa to tak paci ovela viacej. Skus si pozriet par akvarii kde su rastliny, mozno zmenis nazor.

Uz sa tesim na to co poskladas, urcite sem potom hod fotky :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod pigino » Uto 28. Sep 2010 21:14:16

presne ako som písal je do 400l a radšej porieš silnejší filter,lepšie ako slabší aj keď budeš mať ešte vnútorný biomolitan.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod tomato » Uto 28. Sep 2010 21:55:30

vporiadku, diky za odpovede,
no co sa tyka planovania uz myslim ze som sa dost nacital na forach nazorov clankov navodov, a tak dalej a uz aj nejaka ta prakticka skusenost a samozrejme aj vela chyb :)
takze premyslene a aj zriadene to chcem mat do detailu, taktiez to nebude hotove o tyzden dva ani o mesiac, pretoze niesom natom az tak dobre financne :) chcem postupne vyrabat / kupovat veci.
co sa tyka filtracie poobzeram sa poniecom inom teda teraz pouzivam 205ku v mensom akva, a som s nou dost spokojny, preto som premyslal nad tou 405kou...ale popozeram. este ma napadla otazka filtra prepadoveho to znamena dalsie akva v skrinke, ale to bude asi iba biofilter nie?
no anubiasi, anubiasy su velmi fajn v ostatnych dvoch akva mam ich 5 pricom jeden je uz dost velky asi 35 - 40 cm velkos korena, je teraz trochu ostrihany tak listy su redsie ale uz odbocujem do temy, tie by som chcel nechat v tychto akva a toto mat bez rastlin, aj ked co budeme hovorit, pridat anubias nieje ako zmenit rozmer akva :D takze co bude vovnutri este uvidime.
este ma napada jedna otazka, podla vas sa uvolnuje vela vlhkosti cez krycie skla ak su polozene na spevnovacich listach?
totizto pytam sa preto aby s ami nedeformoval kryt ktory bude dreveny.
no a vyzera to asi teda na ten vacsi objem, ale tiez musim aj trocha dodrzovat priestorove dovody :) no ale 10 centimetrikov nieje az tak moc.
co sa tyka fotografii samozrejme vsetko budem dokumentovat verte chlapci ze najradsej by som uz zajtra fotil hotovu zostavu pripravenu na napustenie, ale zatial mozem nafotit akurat tak pracovnu kde bude :)

este taka malinka otazocka k skrinke, udrzi podla vas cca 600 az 650 kg? ja si myslim ze ano ale istejsi budem ked budem pocut viacero nazorov. :))
Obrázok užívateľa
tomato
Moderátor
Moderátor

Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Matej » Uto 28. Sep 2010 23:34:01

Nosnost skriniek sme tu kdesi rozoberali, nazory boli rozne ale vacsina sa zhodla ze ked to je dobre vystuzene ze aj vyssie vahy su v pohode.

K tomu filtru z dalsieho akvaria, moze robit aj biologicku aj mechanicku filtraciu, zalezi ako si naukladas meia do komor, aj kanistrove filtre maju prakticky tie iste media ako mozes dat do filtra z dalsieho akvaria - biomolitan, kruzkym vatu ... Ja sam taky filter nemam, ale logicky to z toho vyplyva, urcite ti to potvrdi niekto kto taky filter ma. Vyhody mas nizsiu cenu a vacsi objem... ale niekotri ludia tvrdia ze tento akvariovy filter je trochu citit a ak si zle nastavis prepad mozes sa vytopit ked ti vypnu elektriku pripadne sa ti pokazi cerpadlo, ale opakujem len ked zle spravis prepad.

Ja mam cca 600L akvarium, mam krycie skla na spevnovacich listach, ale odrezal som si dlhsie kusy ako su tie listy, tie nemam az po koniec akvaria. Na konce list som si spravil podlozky z kuskov skla aby to bolo v rovnakej vyske ako priecne vystuhy a na to som to polozil. Cize jediny nezakryty priestor je asi 0.5 cm na oboch koncoch. Za tyzden az dva sa odpari mozno milimeter, max dva vody.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod heno96 » Str 29. Sep 2010 6:13:55

TAk k tej vlhkosti niede sa to tu riešilo a môžeš zo spodku kryta nalepiť bielu fóliu a potom by to malo byť vyriešené. K tej dal by som fluval fx5 a ten biomolitán by som nedal ale vravím že je to len môj názor. K tým anubiasom aj mne sa páči viac akva bez rastlín ale to je zase na vkuse človeka 100ľudí 100chutí
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod kofola » Str 29. Sep 2010 6:21:48

Drevany kryt som robil aj ja. Kostru mam z drevenych hranolov 4 x4 cm a "kapotaz" je zo sololitu kvoli vahe. Krycie skla nemam uplne na tesno. Po stranach je vola asi 1 cm a mam ich rozdelene na 3 casti. Kryt je v pohode co sa tyka vlhkosti ale musim zdoraznit, ze som ho pred tym ako som ho dal na akvarko z vnutornej strany natrel lodnym lakom.
Biomolitan by som tam dal. Uz len kvoli tomu, ze v teplych letnych dnoch mozes na hlavici otvorit vzduchovanie a pomoct tak premiesavaniu vody s kyslikom. Ryby ti budu za to vdacne.
Co sa tyka pozadia na jednej kratsej strane, tak sa opytaj Admina. On to tak mal v nadrzi s frontosami. Niekde su tu aj fotky.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod dkollar » Str 29. Sep 2010 7:01:42

co sa filtra tyka: v 450l mam eheim 2075 a maximalna spokojnost.

Kód: Vybrať všetko
http://www.shopakva.sk/eheim-2075-professional-240-600-p-2392.html
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod heno96 » Str 29. Sep 2010 15:31:36

Ja mám tiež kryt z drava (drevotrieska) a ešte mi ho nekrútilo pred tým tam nebol ani krycie sklá
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 47 hostia