Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 29. Aug 2010 12:36:30

Stero píše:Počkaj asi sa nechápeme vnútorný vlepený filter je isto na 10000000% účinnejší ako kúpení vnútorný filter napr Eheimu Aquaball. Pokaľ máš vlepený filter o objeme 18.5L tak prestaň premývať každé dva týždne náplne. Nemajú čas baktérie aby sa plne ujali svojej práce a ak premývaš tak premývaj vždy len časť nie všetky naraz. Takáto filtrácia musí fungovať na slušnej úrovni. Ja som bol cel čas v tom že je to len malý filter. :roll:

Riasa je ako som tu už mnoho krát písal tak trochu alchýmia a veda ale je tu na fóre toho rozpísaného dosť.

Prikaldam foto, nie je to síce kvalitné foto ale myslim že postačí.
tak že odporúčaš aby som ho tak často nečistil, ok necham si poradiť.
Keď som ho čistil tak len vo vode z AQ tak že toto by mala byť ok.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Reklama

Poslaťod brano ba » Ned 29. Aug 2010 19:32:29

takyto nejaky podobny filter mam aj ja v mojom 430l akva, akurat ze tam mam aj prepazky a okrem biomolitanu tam mam aj SERA BIOPUR FORTE a v pohode mi staci na ucinnu filtraciu a to si dovolim povedat ze moje akva je asi aj trocha prerybnene, cca 45ks ryb. Filter bezi cca 6 mesiacov a este som ho nemusel cistit. Ako prvu vrstvu mam filtracnu vatu, ktoru raz za cas vymenim. Tym zabranim znecistovaniu filtra a biofiltracia moze dlhodobo fungovat. Teraz som este doplnil interny filter s UV lampou (musim povedat ze fakt dobra vecicka), mam ju zapnutu 2 dni a voda je neporovnatelne cistejsia nez bola predtym.
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Rasto_2001 » Ned 29. Aug 2010 20:13:17

brano ba píše:takyto nejaky podobny filter mam aj ja v mojom 430l akva, akurat ze tam mam aj prepazky a okrem biomolitanu tam mam aj SERA BIOPUR FORTE a v pohode mi staci na ucinnu filtraciu a to si dovolim povedat ze moje akva je asi aj trocha prerybnene, cca 45ks ryb. Filter bezi cca 6 mesiacov a este som ho nemusel cistit. Ako prvu vrstvu mam filtracnu vatu, ktoru raz za cas vymenim. Tym zabranim znecistovaniu filtra a biofiltracia moze dlhodobo fungovat. Teraz som este doplnil interny filter s UV lampou (musim povedat ze fakt dobra vecicka), mam ju zapnutu 2 dni a voda je neporovnatelne cistejsia nez bola predtym.

Nazdo
ako maš porobene tie prepažky a ako maš tu vatu keď že mne ťaha vodu do filtra zo spodu nahor, to znamená že vatu by som musel mať dole a a keby som ju chcel meniť tak by som musel tak či tak vyberať všetko von.
tu lampu maš zapnutú v kuse ? to znamená že ked má teraz moja voda viac menej nádych do zelana ked použijem takuto lampu bude čírejšia ?
Rasto_2001

Poslaťod brano ba » Pon 30. Aug 2010 8:12:10

Ja mam v akva vlepeny filter, fotky su v mojej galerii. Co sa tyka vaty, ano, musel by si ju dat pod biomolitan, tak aby pritekajuca voda musela prechadzat cez nu. Pri vymene si myslim ze nevadi az tak moc, ze musis vybrat aj biomolitan s cerpadlom. Na tu chvilku co ho vyberies ti nitrifikacne bakterie nevymru. UV lampu mam teraz zapnutu cca 2dni a budem ju zapinat asi len na vikend, nedoporucuje sa ju nechavat zapnutu stale. Proste ju hodim na spinacie hodiny a nastavim zapnutie na vikend. Prietok je uvadzany 800l/h, takze tie 2 dni co pojde bohate postacia na precistenie vody. V tvojom pripade by hadam mala tiez pomoct, ako uz bolo pisane, tebe vo vode asi plavaju malinke riasy, ktore by po oziareni UV lampou mali vykapat a tym padom by sa voda mala precistit. Ja tiez nemam s touto lampou este nejake skusenosti, ale prve dojmi su pozitivne, voda je viditelne kristalovo cistejsia
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Rasto_2001 » Pon 30. Aug 2010 8:57:39

Ďakujem za radu

Kde si kupoval tu lampu ?
Oplatí sa ju kupiť z netu ?
jej cana sa pohybuje od 20 do 150 eur ak som dobre pozeral ale to bolo na nete.
Rasto_2001

Poslaťod Rasto_2001 » Pon 30. Aug 2010 16:36:15

Ešte ma napadlo
Keď že momentálne mám obmedzené zdroje financii a kradnuť som sa stále nenaučil :-D
Dá sa UV filter dočasne nahradiť UV žiarovkou alebo žiarivkou ? myslim si že ak je vhodne umiestnim (nad výpust z filtra) tak by to mohlo zabrať čo vy nato ?
Rasto_2001

Poslaťod Stero » Pon 30. Aug 2010 17:18:29

Žiaľ sklamem ťa na toto som sa sám pokúšal prísť pred pár rokmi ale problém je vtom že nieje UV ako UV teda jedna sa vlnovú dĺžku žiarenia. Uv ktoré ničia baktérie majú presnú vlnovú dĺžku (už si nepamätám akú a google ma každý) narozdiel od Uv lámp ktoré sú predajne ako dekoratívne či iné.
2 problém je v tom že samotne uv žiarenie má slabú prenikaciu schopnosť a už pár mm od zdroja svetla klesá jeho účinosť na zanedbateľnú hodnotu. Preto voda v uv lampách je oddelená len kremičitým sklom po ktorom prúdi aq voda vedľa žiarovky. Dá sa uv lampa vyrobiť videl som na nete pár návodov ale všade sa používa UV žiarivka priamo nato určená.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod brano ba » Pon 30. Aug 2010 20:55:55

Ja som kupil ten moj vnutorny filter s UV lampou za 38€ na akva burze u nas v Dubravke. Je to vlastne UV lampa ulozena v pozdre filtra. Je tam este nejaky mali molitan, ktory sluzi ako predfilter, aby sa zbytocne nezanasalo sklo lampy bordelom

Inak lampa vhodna musi mat tusim ziarenie UV-C, ale niesom si uplne isty
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod vladko » Pon 08. Nov 2010 12:40:51

Mam otazocku(skor diskusia ako otazka) predmet je: filtracia vonkajsia ci vnutorna (AQ cca 250L)
co odporucate ake su vyhody a nevyhody?
-pri stavbe noveho AQ mam uz jeden prvy a to podstatny problem nechcem riesit AQ aby mi z neho sli vyvody hadicky trubky a kable premna je to troska neesteticke a neprakticke aj keby som mal 3D pozadie a "nebolo by to vidno" kazdy mame svoju predstavu o AQ
-tu sa mi naskyta otazka je vnutorny filter=cerpacia hlavica,molitan(skryte za sklenenou prepazkou a 3Dpozadim) rovnako vykonny oproti vonkajsiemu (nebrat do uvahy udrzbu prosim len funkcnost filtracie)
-ake su odporucania kolko litrovy vonkajsi filter je potrebny a kolko litrovy molitan je potrebny umiestnit do 250L AQ.
-pri Malawi je vhodnejsie AQ s vacsiou plochou dna alebo vyssi vodny stlpec?
( este poprosim toto zodpovedat )
:wasntme
dalsie otazocky doplnim priebezne
doplnujuca otazka: vypinate filtraciu? a ak ano na ako dlho? ja vypinam na noc kedze je hlucna a mam to v spalni :(
Naposledy upravil vladko dňa Pon 08. Nov 2010 16:03:49, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod kofola » Pon 08. Nov 2010 13:55:37

viewtopic.php?f=17&t=103&hilit=externy

a s tym vypinanim urcite prestan ak to myslis s tymi rybami vazne.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia