Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Filtrácia v akváriu s africkými cichlidami

Poslaťod Blade-o » Štv 26. Aug 2010 21:47:54

Stero píše:No ja mam v Afrike vlepený vnútorný filter s 3 komorami také mini tejto varianty. Toto bolo písané pre externý kanistrov filter ktorý je jednoznačne najúčinnejšie ale má aj svoje nevýhody.

preco je najucinejsi? a ake ma nevyhody?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Poslaťod Stero » Pia 27. Aug 2010 11:28:10

Tak za
1) pri kanistrovich filtroch si obmedzený veľkosťou (objemom) ktorý spraví výrobca. U sklenených filtroch si môžeš spraviť veľkosť a objem podľa seba- tu platí že čím väčší tým lepší.
2) pri kanistroch máš väčšinou koše ktoré trochu limitujú v možnostiach použitia filtračných médii - v sklenenom je to opäť na majiteľovi.
3) kanistre nahrádzajú nedostatok filtračného objemu, rýchlosťou prietoku vody a práve pri sklenených otvorených filtroch nieje zapotreby mať obrovské prietoky. Je pravda že prietok musí byť aspoň natoľko silný aby voda cez veľké objemy filtračných médii pretekala.
4)pri výpadku elektrickej energie v kanistroch hynú všetky nitrifikačné baktérie lebo nemajú okysličenú vodu - v sklenených filtroch je otvorená hladina a tak je riziko úplnej straty schopnosti filtrácie menšia.
5) údržba u sklenených filtroch je absolútne minimálna - väčšinou stačí raz za čas vytiahnuť vatu ak ju používa majiteľ a vymeniť za novú ak nie tak raz za približne rok premyť časť filtračných médii vo vode z AQ.
6) všetky elektrospotrebiče ako ohrievač Uv lampa, prevzdušňovač ( ten je potrebný) je schovaný v priestore filtra alebo vedľa neho

Ale má aj svoje nevýhody.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Rasto_2001 » Pia 27. Aug 2010 18:08:26

Stero píše:Tak za
1) pri kanistrovich filtroch si obmedzený veľkosťou (objemom) ktorý spraví výrobca. U sklenených filtroch si môžeš spraviť veľkosť a objem podľa seba- tu platí že čím väčší tým lepší.
2) pri kanistroch máš väčšinou koše ktoré trochu limitujú v možnostiach použitia filtračných médii - v sklenenom je to opäť na majiteľovi.
3) kanistre nahrádzajú nedostatok filtračného objemu, rýchlosťou prietoku vody a práve pri sklenených otvorených filtroch nieje zapotreby mať obrovské prietoky. Je pravda že prietok musí byť aspoň natoľko silný aby voda cez veľké objemy filtračných médii pretekala.
4)pri výpadku elektrickej energie v kanistroch hynú všetky nitrifikačné baktérie lebo nemajú okysličenú vodu - v sklenených filtroch je otvorená hladina a tak je riziko úplnej straty schopnosti filtrácie menšia.
5) údržba u sklenených filtroch je absolútne minimálna - väčšinou stačí raz za čas vytiahnuť vatu ak ju používa majiteľ a vymeniť za novú ak nie tak raz za približne rok premyť časť filtračných médii vo vode z AQ.
6) všetky elektrospotrebiče ako ohrievač Uv lampa, prevzdušňovač ( ten je potrebný) je schovaný v priestore filtra alebo vedľa neho

Ale má aj svoje nevýhody.

Ahoj
Mohol by si rozpisat aj tie nevihody ?
ja mam interný v aqvarku z biomolitanu a ten čistím tak raz za 2týždne. za tu dobu sa tam nazbiera dosť sajrajtu ....
čistím ich tak že molitan praplachujem vo vedre s vodou z AQ plus odkalim všetok bordel z komory.
Rasto_2001

Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Poslaťod Stero » Sob 28. Aug 2010 8:33:46

No nevýhody
1) ak chceš externý celosklenený filter tak je ideálne ho spraviť pred zriadením aq tak aby sa v aq dal vyvŕtať výpustný otvor. Existujú spôsoby ako vytvoriť výpust aj z existujúceho aq ale sú menej efektívne komplikovane a hlavne majú chybičku v tom že je problém vytvoriť podtlak v saní.
2) riziko vytečenia aq. Pokiaľ je zle navrhnutá filtrácia a dôjde napr k výpadku elektriky tak hrozí vytečenie časti objemu aq von mimo filtra - teda na podlahu. Je potrebné mať do detailu premyslenú filtráciu, a hlavne si uvedomiť že 5 cm hladiny vody u aq napr 200x50x50 je 50 litrov vody a preto treba počítať s výškou satia ale aj z rezervou vo filtri.
3) ďalšou nevýhodou je že po čase je predsa len trochu cítiť filter. Je vhodné ho mať tiež zakrytí aby nedochádzalo k vyparovaniu a hlavne bránilo čiastočne zápachu.
4) cena - celosklenený veľký filter nieje lacný Samotne aq niečo stoji, treba vlepiť komory, samotná náplň - filtračné média sú tiež dosť drahé. A pokiaľ ich je treba 50 100 litrov niečo to stojí. Napr keramika cca 1kg za 10€ a ak ho chceš 20kg tak je to 200€ plus molitan 100x50x50 cca dosť€ k tomu čerpadlo a iné ......... Dá sa to vyriešiť aj lacnejšou variantnou ako je zeolit ale aj ten čosi stoji vo veľkom. Nehovoriac že ideálne je mať kombináciu filtračných médii.
5) hmotnosť a objem vody - ak si vezmeš v úvahu že sa jedná o ďalšie 100-150 litrové aq ktoré má svoju hmotnosť a ktorého objem vody tak isto treba pravidelne odčerpávať a následne dolievať pravidelne novou vodou tak to tiež nieje extra výhoda.

Ale podľa mňa je to najlepšia filtrácia.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod kofola » Sob 28. Aug 2010 12:15:01

Stero rozpisal si to naozaj perfektne. Presne takto to vidim s celosklenenymi filtrami aj ja. Je to momentalne asi najucinnejsia filtracia, ale nie je komercne dostupna. Tzn. musis mat bud sikovne ruky a nieco v hlave, alebo dobreho kamarata, ktory ti s tym pomoze.
Kto nie je aspon trosku domaci kutil a noz drzi v ruke len ked si kraja chleba nemal by sa bezhlavo pustat do stavby biofiltra.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rasto_2001 » Sob 28. Aug 2010 14:49:39

Stero píše:No nevýhody
1) ak chceš externý celosklenený filter tak je ideálne ho spraviť pred zriadením aq tak aby sa v aq dal vyvŕtať výpustný otvor. Existujú spôsoby ako vytvoriť výpust aj z existujúceho aq ale sú menej efektívne komplikovane a hlavne majú chybičku v tom že je problém vytvoriť podtlak v saní.
2) riziko vytečenia aq. Pokiaľ je zle navrhnutá filtrácia a dôjde napr k výpadku elektriky tak hrozí vytečenie časti objemu aq von mimo filtra - teda na podlahu. Je potrebné mať do detailu premyslenú filtráciu, a hlavne si uvedomiť že 5 cm hladiny vody u aq napr 200x50x50 je 50 litrov vody a preto treba počítať s výškou satia ale aj z rezervou vo filtri.
3) ďalšou nevýhodou je že po čase je predsa len trochu cítiť filter. Je vhodné ho mať tiež zakrytí aby nedochádzalo k vyparovaniu a hlavne bránilo čiastočne zápachu.
4) cena - celosklenený veľký filter nieje lacný Samotne aq niečo stoji, treba vlepiť komory, samotná náplň - filtračné média sú tiež dosť drahé. A pokiaľ ich je treba 50 100 litrov niečo to stojí. Napr keramika cca 1kg za 10€ a ak ho chceš 20kg tak je to 200€ plus molitan 100x50x50 cca dosť€ k tomu čerpadlo a iné ......... Dá sa to vyriešiť aj lacnejšou variantnou ako je zeolit ale aj ten čosi stoji vo veľkom. Nehovoriac že ideálne je mať kombináciu filtračných médii.
5) hmotnosť a objem vody - ak si vezmeš v úvahu že sa jedná o ďalšie 100-150 litrové aq ktoré má svoju hmotnosť a ktorého objem vody tak isto treba pravidelne odčerpávať a následne dolievať pravidelne novou vodou tak to tiež nieje extra výhoda.

Ale podľa mňa je to najlepšia filtrácia.

Videl som niekde , teda tu na portali myslim ze to bolo dokonca aj tvoje AQ instalaciu externého filtra, koncepcia je jasná stým nemám problém, mám ale ešte nejaké otázky:
keď ze sa jedná o prepadový okruh a do filtra spadne len to čo pláva na hladine ako to riešiš s krmením ? keď že časť potravi vždy pláva
a druá otázka
tým že mám vnútorný filter teraz mi do neho ťahá väčšinu bordelu, ako je to pri prepadovom filtry keď že všetok bordel padá na dno je to potom čisto len vec odsávania ?
Rasto_2001

Poslaťod Stero » Sob 28. Aug 2010 19:53:26

No treba si to ujasniť. čo sa týka kŕmenia tak :
1) kŕmim predovšetkým z 60% granule 30% živé krmivo ( či už mrazené alebo niekedy aj malé rybky ) a 10% vločky. Krmivo ako granule namáčam a tak mi po vhodení do vody klesá na dno a nepláva vo veľkom množstve na hladine.
2) neprekrmujem a tak mi väčšinu na 95% požerú okamžite cca 30-60 sekúnd
3) kŕmim na opačnej strane aq ako mám satie do filtra. Krmivo hádžem popri výpustnej hadici a tak mi krmivo rozprúdi voda do polovice aq a mam zabezpečené že žerú všetky ryby a nie len pažravce. Je ale dôležité si uvedomiť že časť krmiva sa vždy vracia do aq ako výkal.

čo sa týka nečistôt tak tie mám v minimálnom množstve na dne ( povedal by som že skoro žiadne )
Filtrácia funguje tak že výkal a po prípade nedožraté krmivo sa rozloží vo vode a tá potom "obohatená" o rozložené prvky je filtrovaná za pomoci baktérii.
U teba je filter zasvinený z dvoch dôvodov: A to z dôvodu že máš v internom filtri malé množstvo filtračnej hmoty v ktorej sa usádzajú a následne filtrujú baktérie a teda máš aj malé množstvo baktérii.
Za druhé (aj keď mi je jasne že pri vnútorných filtroch to tak je) pravidelným prepieraním filtračných hmôt dochádza aj ku strate schopnosti biologickej filtrácie,(aj keď sa obnovuje schopnosť mechanickej) čo ma za následok nestabilitu prostredia v ktorom žijú ryby. Samotné vnútorne filtre sú stavané v podstate len a mechanickú filtráciu a pre vážnu akvaristiku s väčšmi objemami sú dnes už nevyhovujúce( je pravda že ešte aj dnes vidím aq o objeme par 100 litrov ktoré fungujú s bublifukom ale mohli by aj omnoho lepšie prosperovať) Lepšie ako kúpený vnútorný filter ( hoc má uvedené že je stavaný pre 100-200-300l)ktorý má objem 0,5l -1l je lepšie kúpiť hlavicu a nastoknúť na ňu molitánovú kocku o objeme 5-10l.

Ja v malawi odsajem raz za mesiac časť dna ale už som si vravel že sa nato vykašlem lebo v podstate tam skoro nič - (okrem množstva vežoviek) nieje. Pokiaľ filtrácia funguje tak ako má a o dno sa ti starajú pomocníci ako je vežovka tak je to minimálny problém.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Rasto_2001 » Sob 28. Aug 2010 20:35:27

hmmm je to zaujimavé, mne bolo odporučaná práve vnutorna filtrácia , moja má rozmery cca 15x25x50/60 (aq mám na klúč aj s filtraciou od spolocnosti POLIT a toto navrhli oni)
aj ja vidím že časť extraktov sa rozklada no určite to nie je na počkanie či že stále mám na dne nejaké tie hovienka :-D,
vežovky sa mi ešte len množia tak že ich nemám zatial v nejakom hojnom počte a v noci sa vyhrabu tak dva tri kusi - ale qvitujem aj malinke jedince, čo znamená že sa množia.
AJ tak ma najviac momontálne zlostí riasa na dne. keď som mal niekedy bieli piesok tak už to dávno neplatí a je viac menej žltý pokrytý riasou (no a to je druhá vec, celkový dojem z AQ aj keď je pekné je ten že vyzorovo je do žlta ... chcem to riešiť zmenou vlnovej dlžky osvetlenia , ale to až časom - nane love :-D ).
Aj to sa našťastie zlepšilo myslim tu riasu, lebo už je len zelená (niekedy bola tmavohnedá až bordová), darí sa mi ale anubiusom, chcem vytvoryť viac trsov a domnievam sa že potom bude riasa na ústupe keď že anubiusi pohltia všetky látky potrebné k rastu
Rasto_2001

Poslaťod Stero » Ned 29. Aug 2010 7:54:03

Počkaj asi sa nechápeme vnútorný vlepený filter je isto na 10000000% účinnejší ako kúpení vnútorný filter napr Eheimu Aquaball. Pokaľ máš vlepený filter o objeme 18.5L tak prestaň premývať každé dva týždne náplne. Nemajú čas baktérie aby sa plne ujali svojej práce a ak premývaš tak premývaj vždy len časť nie všetky naraz. Takáto filtrácia musí fungovať na slušnej úrovni. Ja som bol cel čas v tom že je to len malý filter. :roll:

Riasa je ako som tu už mnoho krát písal tak trochu alchýmia a veda ale je tu na fóre toho rozpísaného dosť.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Blade-o » Ned 29. Aug 2010 9:56:14

Stero diki moc ze si to tu tak super popisal a vysvetlil (nie len mne :) ) inak by ma zaujimalo ako by sa dalo poriesit to odsavanie. V dalsom akva co planujem tak si chcem spravit tento druh filtra ale vobec neviem ako poriesit prepad - odsavanie
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia