kupil som si nove akvarium JUwel a 2 krat mi odislo cerpadlo

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

kupil som si nove akvarium JUwel a 2 krat mi odislo cerpadlo

Poslaťod hagenbagen » Uto 10. Nov 2009 22:33:59

Mohli by ste mi poradit???kupil som si nove akvarium JUwel vision 260 mam ho nieco viac ako pol roka , mam v nom malawske cichlidy ale uz asi 2 krat mi odislo cerpadlo a nejak sa mi zacali mnozit riasy na skle . Mne sa zda ze ten filter co tam mam nie je dostatocny, alebo nefunguje spravne je tam tusim filter bioflow 3. teraz som nasiel jeden novy na nete BluWave 09 Internal Filter mate s nim niekto nejake skusenosti ??, ak ano co by ste mi poradili ??,
hagenbagen

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Otazka

Poslaťod kofola » Str 11. Nov 2009 6:58:27

Napis na akom mieste mas situovane akvarko (ci nan nesvieti trochu slniecko). Pozeral som ten BluWave 09 Internal na nete a pisu ze ma obsah filtracnych naplni 11L, co sa mi zda postacujuce na 260L akvarko (ak zvolis spravne naplne - neviem ci su nejake sucastou dodavky), no ja osobne by som isiel do externeho kanistroveho filtra, ked uz chces komercne riesenie.
Takisto napis, cim a ako dlho svietis, kolko krmis, osadku akvaria... Riasy su zalezitostou celeho ekosystemu akvaria a nie len filtra.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Rostratus » Str 11. Nov 2009 7:57:52

ahoj ako myslíš že ti odpálilo čerpadlo? To ti zhorelo a kupoval si ďalšie alebo ti prestalo na chvíľu fungovať a zase išlo? Pravdepodobne máš filtračný systém bioflow 6.0 nie? Tie dávajú do Juwel 260tky. Nechcem ťa odhovárať od BluWave 09 je to síce dizajnovo pekne riešené zbytočne za krásu zaplatíš peniaze naviac. Tá filtrácia by sa dala urobiť aj lacnejšie ( čerpacia hlavica s molitanom) alebo ako aj kofola píše cez externý filter.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod hagenbagen » Str 11. Nov 2009 20:33:00

no a este mi skuste povedat ake su vyhody a nevyhody vnutorneho a vonkajsieho filtra, co by ste robili vy na nasom mieste. akvarko je postavene vedla okna nie hned oproti oknu. a co sa tyka krmenia , tak im davam raz za den. no cerpadlo mi odislo uplne tak ze som ho reklamoval a vymenili mi za dalsie. a teraz co mam tak zacina tiez strajkovat raz ide raz nie. osvetlenie je Juwel hight lite 2x54W tusim, jedna trubica je day ligt a druha nature a ten filter je bioflow 6
hagenbagen

Poslaťod kofola » Štv 12. Nov 2009 11:13:34

Hlavnou vyhodou vonkajsej filtracie je "neviditelnost" filtra v akva, takze 1.nezabera miesto a nezmensuje tym objem 2. posobi to estetickejsie ked v akva nevidno techniku + vonakjsie filtre maju z pravidla vacsi objem, co je prospesne. Ja mam tiez jedno akva vedla okna, nie oproti a predsa ked zapada slnko tak mi nan asi 1 hod svieti, co mi sposobuje riasy na skle. Nemam ine miesto kam by som ho dal, takze musim cistit.
Skus este experimentovat s dlzkou osvetlenia. Ak tam mas malawi a predpokladam, ze nie su rastliny, tak vo vode je moc zivin, ktore nema co absorbovat, tak sa vytvaraju riasy, ktore z tychto zivin prosperuju. Tzn. menit kazdy tyzden 1/4 - 1/3 vody a skratit dlzku osvetlenia.
S tym odchadzajucim cerpadlom je to tak, ze co som sa zatial stretol s akva setmi, tak ani jeden nestal za to ca zan chceli v obchode. Kupis sice vsetko v jednom ale nakoniec ti ostane iba akva a skrinka, lebo vsetko ostatne sa pokazi. Takze good luck pri boji s riasou.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Rostratus » Štv 12. Nov 2009 13:16:49

Záleží hlavne od teba hagenbagen či uprednostníš cenu, estetiku, veľkosť a podobne.

Výhody vonkajšieho filtra ti napísal Kofola. Ja len doplním, že vonkajšie filtra ťa vyjdu drahšie ako vnútorné. Ak sa rozhodneš pre vnútorný tak si ho môžeš urobiť sám podľa potreby. Stačí ti príslušná čerpacia hlavica s molitanom. Do akvária si môžeš urobiť tzv. sklenenú komoru kde vložíš túto hlavicu s molitanom. Okolo to môžeš zakryť pozadím. Nevýhoda je, že ti to zaberie priestor v akváriu.

Pokiaľ ti nejde až tak o cennu asi by som zvolil externý filter. Nezaberá miesto v akva, jednoduchá údržba, nemusíš nič zakrývať v akváriu.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod hagenbagen » Štv 12. Nov 2009 22:27:03

jj mam tam malawske cichlidy a mal som aj rastlinky ale samo ze dlho nevydrzali :-)) ale clovek sa cely zivot uci, teraz mam iba jeden typ rastliny taky co rastie na koreni, ale je mi ho luto vyhodit tak cakam kym to ohryzu uplne. Este ma zaujima jedna vec niekde som cital ze piesok na dno akvarka sa nehodi, tak som si kupil strk frakcia cca 4mm. ale zase mam problem s tam ze mi v nom rybky bagruju :-)) a podkopavaju kamene, rozmyslam ci by nebolo lepsie vymenit to za piesok co vy nato ???
hagenbagen

Poslaťod Karlowatz » Pia 13. Nov 2009 7:18:22

hagenbagen píše:tak som si kupil strk frakcia cca 4mm. ale zase mam problem s tam ze mi v nom rybky bagruju :-)) a podkopavaju kamene, rozmyslam ci by nebolo lepsie vymenit to za piesok co vy nato ???

A odkiaľ berieš tú istotu, že piesok ti ryby bagrovať nebudú?
Obrázok užívateľa
Karlowatz

Poslaťod Rostratus » Pia 13. Nov 2009 8:32:05

hagenbagen píše:jj mam tam malawske cichlidy a mal som aj rastlinky ale samo ze dlho nevydrzali :-)) ale clovek sa cely zivot uci, teraz mam iba jeden typ rastliny taky co rastie na koreni, ale je mi ho luto vyhodit tak cakam kym to ohryzu uplne. Este ma zaujima jedna vec niekde som cital ze piesok na dno akvarka sa nehodi, tak som si kupil strk frakcia cca 4mm. ale zase mam problem s tam ze mi v nom rybky bagruju :-)) a podkopavaju kamene, rozmyslam ci by nebolo lepsie vymenit to za piesok co vy nato ???

Tá rastlina čo máš na koreni je pravdepodobne Anubias barteri. Pokiaľ je to ona tak tá by ti mala vydržať medzi malawkami. S tým pieskom že sa nehodí do akvária to si čítal neaký článok a týkalo sa to možno neakých konkrétnych rýb. Pre africké cichlidy je piesok najideálnejší. Skaly ti budú podkopávať aj bágrovať, majú to v povahe. Preto treba s rozumom poukladať kamene v akváriu. Pod väčšie dávam pre istotu polystyrén.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod kofola » Pia 13. Nov 2009 10:40:17

Mne zeru aj anubiasy :D (ale nie vsetky malawky). Ja to s kamenmi robim tak, ze najprv poukladam kamene na dno akvaria aby mali stabilitu sami o sebe a potom sypem piesok. Bagrovat ti budu akykolvek substrat - su to cichlidy. Pre malawky je piesok najvhodnejsi.
Obrázok užívateľa
kofola

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 49 hostia